Ülkemizde onlarca farklı peynir yapılıyor, peynir çeşitleri içinde az bilinen ama bir an önce herkesin tanışması gerekenlerden teleme peyniri hemen aşağıda sizi bekliyor. Teleme peyniri nedir, teleme peyniri nasıl yapılır gibi bu özel peynir türüyle ilgili aklınıza takılabilecek tüm soruların yanıtlarını veriyoruz, toplanın!
Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerinden olan teleme peyniri nasıl yapılır öğrenince, eminiz siz de ilk fırsatta denemek isteyeceksiniz. Bir kez deneyince de sık sık yapmaya karar vereceksiniz, eminiz.
Buyursunlar, tüm püf noktaları ve bilinmesi gereken detaylarıyla teleme peyniri karşınızda!
İçindekiler
-
Teleme peyniri nedir?
Sadece "teleme" ya da teleme peyniri olarak anılan bu özel ürün, Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerinden biri. Geçmişi çok eski zamanlara dayanan teleme peyniri, Akdeniz ve Orta Doğu coğrafyasında sıklıkla yapılmasıyla biliniyor aslında. Göçebe yaşamdan bu yana önemli bir besin kaynağı olan teleme peyniri, çobanların da gün boyu acıktıkları zamanlarda hızlıca yapabildikleri bir peynir olması sebebiyle önemli bir yere sahip.
Geçmişi çok eskiye dayanan teleme peyniri, genel olarak keçi ya da koyun sütü kullanılarak yapılıyor. Taze sağılmış sütün içine ham incir ve dalların eklenmesiyle hazırlanıyor. Ham incir ve taze dallar çizilerek içinden çıkan bitkisel süt, keçi ya da koyun sütüyle karışıyor ve bir süre dinlendirilip katılaşması bekleniyor. Sonucunda da ortaya yaklaşık 25-30 dakika içinde kıvamını bulan teleme peyniri çıkıyor.
Teleme peyniri, yapılışından da anlayabileceğiniz gibi bembeyaz, yumuşak dokulu ve tuzsuz bir peynir türü. Hadi gelin, şimdi teleme peyniri nasıl yapılır, detaylarına inelim.
-
Teleme peyniri nasıl yapılır?
Kısa sürede hazırlanıyor oluşuyla geçmişten bu yana önemli bir besin kaynağı olan teleme peyniri şöyle hazırlanıyor:
Teleme peyniri için gerekli malzemeler:
- Taze keçi veya koyun sütü (ılık)
- Olgunlaşmamış incirler
- İncir ağacının taze dalları
Teleme peyniri nasıl yapılır?
- Yeni sağılmış taze süt bir tencerede yaklaşık 35-40 santigrat derecelere gelecek şekilde ısıtılır.
- Ham incirler ve incir ağacının taze dalları toplanır.
- Toplanırken dallardan ve meyvenin sap kısmından çıkan incir sütü olarak da anılan özsu ılık sütün içine eklenir.
- Bu aşamada özsu yetersiz kalırsa sütün içine ham incir meyveleri ve temizlenip küçük parçalara kesilen dallar da doğrudan eklenir.
- Ardından tenceredeki incirli sütlü karışım, yeniden kısık ateşte bir ocağın üzerine alınır.
- Karıştırılarak pişirilir ve sütün pıhtılaşması sağlanır.
- Bu işlemden sonra karışım ocaktan alınır ve 20-25 dakika dinlendirilir.
- Bu sürede süt katılaşarak yumuşak dokulu bir peynir kıvamına gelir.
- Karışım temiz bir tülbent ya da peynir bezinden süzülerek peynir altı suyu ayrılır.
- Bezin içinde kalan peynire şekil verilir ve dinlendirilir.
- Dilerseniz taze olarak tüketebileceğiniz teleme peynirini birkaç gün olgunlaşmasını bekledikten sonra da yiyebilirsiniz. Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Not: Taze süt kullanılarak hazırlanan bir peynir türü olduğundan teleme peynirini mutlaka güvendiğiniz yerlerden almanız büyük önem taşıyor. Süt ve/veya incir alerjisi başta olmak üzere alerjik bir bünyeye sahip olanların bu peynirden uzak durması ve doktorlarına danışmadan yememeleri de dikkat edilmesi gereken noktalardan, aman dikkat.
-
Teleme peynirinin faydaları nelerdir?
Yorumlar
0