Doyurucu ve Enfes:

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifi

07 Nisan 2020
Tarif Defterime
Ekle

Ekmek başımızın tacı orası malum. Evde kaldığımız günlerde herkes evden ekmek yapmaya başladı. Bir defa evin içini fırından gelen o mükemmel ekmek kokusu sardı mı müptelası oluyorsunuz orası kesin.

Biz de ekmeğe yeni bir boyut getirelim dedik. Her sofranın gözdesi ekmeklerimiz bu tarifte şirin mi şirin bir hal alıyor. Boyutunun küçüklüğüne bakmayın, oldukça lezzetli ve doyurucular. İçinde tam buğday unu bulunması sebebiyle rahatlıkla tüketebilirsiniz.

İster kahvaltıda sofranızda yer bulsun, ister ara öğünde minik sandviçlerinize kaynak olsun. Dışı çıtır, içi ise pamuk gibi bu bebeklerin herkesin sofrasında yeri var. Şimdiden ellerinize sağlık.

Devamını Oku

KAÇ KİŞİLİK

8 adet

HAZIRLAMA SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME SÜRESİ

20 dakika
chefs hat
Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.
ingredients

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500gramtam buğday unu
  • 250mililitresu
  • 1tatlı kaşığıtuz
  • 1çimdikşeker
  • 1yemek kaşığıyaş maya
market-icon

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifinin Püf Noktası

Püf Noktası: Fırının en altına katına koyduğunuz su ekmeklerin daha yumuşak olmasını sağlar. Fırına vermeden önce ekmeklerin dışına su sürerseniz ekmekleriniz daha parlak olacaktır.

nasil-yapilir

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Küçük bir kasede yaş mayamızı ılık su ve şekerle karıştırıyoruz. Mayanın erimesini sağlıyoruz. 10 dakika kadar bekletiyoruz.
  2. Maya beklerken derin bir kaseye tam buğday unu eliyoruz ve tuzu ekliyoruz.
  3. Karışımın ortasında bir çukur açıp bekleyen yaş mayamızı karışıma yavaş yavaş ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz.
  4. Karışımı yoğururken hamurun kıvamı sertse su ekleyebilirsiniz. Elinize yapışan ancak çok da sulu olmayan bir hamur elde etmiş olmalısınız.
  5. Yoğurduğunuz hamurun üstünü nemli bir bezle kapatıp karanlık ve ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanması için bekliyoruz.
  6. Mayalanma sonrasında hamurunuz iyice kabarmış olacaktır. Hamurun havasını almak için parmak hareketleriyle hamura bastırıyoruz ve sönmesini sağlıyoruz.
  7. Hamurdan istediğimiz büyüklükte bezeler koparıp minik minik açıyoruz sonra dıştan başlayıp bezeleri katlıyoruz ve küçük somun şekli veriyoruz.
  8. Fırın telinin üzerine pişirme kağıdı seriyoruz. Bezelerden hazırladığımız minik somun ekmeklerimizi kağıdın üstüne yerleştiriyoruz. Üzerlerini tekrar nemli bezle kapatıp 20 dakika kadar bekletiyoruz.
  9. Fırını 240 dereceye ayarlayıp önceden ısıtıyoruz.
  10. 20 dakika beklemiş minik somunlarımızın üzerine hilal şeklinde çizik atıyoruz. Üzerlerine bir fırça yardımıyla su sürüyoruz.
  11. Fırınımızın en altına fırına dayanıklı bir kase içerisinde su koyuyoruz. Ekmeklerimizi de su dolu kasenin üzerinde olacak şekilde fırının alt gözüne yerleştiriyoruz.
  12. Ekmeklerimizin rengi sararana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Süre sonun da ekmeklerimizi fırından çıkarıp düz bir tabağa alıp üzerilerini tekrar nemli bezle örtüp 5 dakika kadar dinlendiriyoruz.
  13. Minik ekmeklerimiz servise hazır. Afiyet olsun.
cooking-proposal

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifinin Pişirme Önerisi

Fırının alt katında alt üst fansız ayarda pişirilmesi önerilir. Pişme süresi fırına göre değişkenlik gösterebilir.

Tam Buğdaylı Minik Ekmek Tarifinin Servis Önerisi

İsterseniz ölçünün yarısını beyaz yarısını tam buğday un olacak şekilde hazırlayabilir. Tarifteki malzeme miktarlarının 2 katını kullanıp daha çok ekmekçik hazırlayabilir, buzluğa atıp dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz.



youtube-thumbnail

Yorumlar

3

glgnglgn15 Haziran 2020 18:10
Artık uzun uzun yapıyorum daha çok kabarıyor elimde alıştı, içine müsli de ekliyorum şahane oluyor herkese tavsiye ediyorum 😊
Yanıtla
glgnglgn10 Mayıs 2020 01:51
İlk denemem güzel olmamıştı ama ikinci denemem şahane oldu. Ben içine kuru meyveli yulaflı müsli de koydum. İlk denememden farkı şu maya, maya ilkinden daha fazla koyunca şahane oldu. Teşekkürler.
Yanıtla
Gül Arca 30 Mayıs 2020 18:13
Yanıtla
Afiyet olsun, insan yaptıkça eli de alışıyor, artık dışarıdan ekmek almak istemeyecek hale geliyorsunuz. :)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?