hedik-tarifi
Diş Buğdayı da Denir:

Hedik Tarifi


Çoğunuzun bildiği, bir kısmınızın ilk defa duyacağı, güzeller güzeli ülkemizin kendine has tariflerinden birisiyle daha işte geldik buradayız.
Hedik; diş hediği ya da diş buğdayı olarak da bilinir. Peki nedir hedik, neden yapılır. Bebeklerin ilk dişleri çıktığında yapılır ki dişleri buğday taneleri gibi düzgün olsun. Kilis yöresinde baharın gelişini kutlamak için yapılır, çerez niyetine yenir. Hakkında maniler bile yazılmıştır hediğin.

“ Aha sana hedik kaynana, dişleri gedik kaynana, oğlun şeker getirdi, sensiz yedik kaynana.”
Hedik, buğdayın nohutla birlikte pişirilmesiyle oluşan bir yemek. İster tatlı isterseniz de tuzlu olarak tüketebilirsiniz. Çok doyurucu, pek leziz. Bazı yörelerde içerisine çetene de katılan bu lezzeti denemek için çok beklemeye gerek yok. Haydi afiyetler olsun.

Devamını Oku

KALORİ: 1 porsiyon için151/kcal
Besin Değerlerini Görmek İçin
Tıklayınız.

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

45 dakika
chefs hat
Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.
ingredients

Hedik Tarifi İçin Malzemeler

  • 1su bardağıaşurelik buğday
  • 1/2su bardağınohut
  • 5su bardağısu
market-icon

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Hedik Tarifinin Püf Noktası

Hedik için yöresel olarak hediklik buğday kullanılır ancak her yerde bulunması zor bir çeşittir. Onun yerine aşurelik buğday kullanabilirsiniz.

nasil-yapilir

Hedik Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir gece önceden suda beklettiğiniz nohutları süzün ve düdüklü tencereye alın.
  2. Buğdayı da güzelce yıkayın ve nohutların üstüne ekleyin. 5 su bardağı suyu da ilave edip, tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını açın.
  3. Düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra, kısık ateşte yaklaşık 45 dakika bu şekilde pişmeye bırakın.
  4. Normal tencerede yapacaksanız, pişme süresini 1.5 saate yakın tutabilirsiniz, ancak ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
  5. Pişirme süresinin sonunda hediğiniz hazır. Eğer suyunu tam olarak çekmediyse, kaşık yardımıyla hafifçe süzdürerek servis tabağına alın. İster tuzlayarak isterseniz de şeker serperek tüketebilirsiniz.

youtube-thumbnail

Yorumlar

1

Türkan Eser30 Kasım 2018 18:27
Ellerinize sağlık.Bizim memlekette nohutsuz yapılır,piştikten sonra da içine çedene(kenevir tohumu) eklenerek yenir hedik:)
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?