Vanilya

Favorilerime
Ekle

Vanilya ana vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan ancak günümüzde birçok tropik iklimde yetiştirilen bir bitkidir. Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir.

Ancak bilinenin aksine tadı acıdır.Önceleri tapınaklarda tatlı kokusuyla kötü ruhları kovmak için kullanılan vanilya, daha sonra Meksikalılar tarafından içeceklerini tatlandırmak için kullanılmıştır. Avrupa'nın vanilya ile tanışması ise kakaoda olduğu gibi Amerika'nın keşfinden sonra İspanyollar sayesinde olmuştur.

1837'ye kadar ana vatanı dışında yetiştirilmesi, sonrasında da üretiminde makineleşme söz konusu olmamıştır.

Vanilya nasıl yetiştirilir?

Vanilya bitkisi, ekildikten sonraki ilk mahsulünü üç yıl sonra verir. Yetiştirilmesi, toplanması ve kullanıma uygun hale getirilmesi çok işçilik gerektiren zorlu süreçlerdir. Çubuk şeklindeki meyvesi dokuz ay tadını alması için bekletildikten sonra, hala yeşilken toplanır.

Koparıldıktan sonra bile tatsız olan meyve, sıcak suda bekletilip güneşte kurutma işleminden geçtikten sonra aromasını kazanır. Bu işlem sonunda yüzde 20 oranında küçülen meyveler iki ay kadar dinlenmeye bırakılır.

Vanilya ve vanilin farkı

Bu kadar işlemin üstelik de sadece elle gerçekleştirilmesi tabii ki doğal vanilyanın değerinin oldukça yüksek olmasına sebep olmaktadır. Vanilya, safrandan sonra dünyanın en pahalı baharatıdır.

Bu kadar pahalı bir baharatın gıda ürünlerinde sıkça kullanılması söz konusu değildir.

Hazır gıdalarda görülen vanilya aroması aslında "vanilin" adı verilen bir maddedir. Koku olarak vanilya ile aynı hissi uyandıran vanilin aslında kimyasal bir katkı maddesidir ve vanilyadan çok daha ucuzdur.

Vanilya nasıl kullanılır?

Hoş kokusuyla gıda, kozmetik ve hem sağlık sektörünün vazgeçilmezi olan vanilya farklı alanlarda farklı şekillerde kullanılmaktadır.Vanilya ticari olarak bütün pot, toz ve özüt olmak üzere üç şekilde üretilmektedir. Pot hali, yemek ve tatlılarda tarçın çubukları gibi, bütün halinde bir süre bekletilerek kullanılabilir. Daha fazla bir aroma vermek için çubuğu dikine ortasından ikiye ayırarak kullanmak da mümkündür.

Toz hali şeker ve kakao ile karıştırılarak tatlılarda kullanılabilir. Vanilya özütü ise vanilya çubuklarının belirli bir süre alkol içerisinde bekletilmesiyle elde edilir. Karışım pişirildiğinde içerisindeki alkol uçar ve sadece vanilya özütü kalır. Bu yöntem ticari ve endüstriyel olarak tercih edilmektedir. Vanilya özütleri serin ve kuru bir yerde, ağzı sıkıca kapalı bir kapta, hava ile temas etmeyecek şekilde saklanmalıdır.

Vanilyanın faydaları nelerdir?

- Sindirime yardımcı olduğu düşünülmektedir.

- Sinir sistemini uyarıcı etkisiyle cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır.

- Adet söktürücü etkisi mevcuttur.

- Ateş düşürmeye yardımcı olur.

- Zihni dinlendirir ve sinirleri yatıştırır.

- Bronşları temizleyerek öksürüğü azaltır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?