pembe biber

Pembe Biber

Favorilerime
Ekle

Rengi ve kokusu ile alışılmış türde biberlerin dışına çıkan pembe biber, bazı markaların baharat ürünleri arasında yer alır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan bir baharattır. Güney kıyılarımızda süs ağacı olarak sokaklarda görülür.

Pembe biber nedir?

Sakızağacıgiller ailesinden olan pembe biberin Latince adı schinus molle ve s.terebinthifolius’dur. Yalancı karabiber ağacı, Brezilya biberi ve Amerikan biber ağacı olarak da adlandırılır. Boyu 5 – 10 metre, bazen 15 metreye kadar uzar. Sarkık dallı, her zaman yeşil kalan bir ağaca sahiptir. İnce ve sarkık dallarındaki pembe – kırmızı meyveleri olgunlaşınca toplanır ve kurutulur. Pembe biber A, B, C, D, E ve K gibi vitaminleri içerir. Bileşeninde beta karoten, likopen ve antioksidan maddeler barındırır. Genellikle yiyecekler ile birlikte, çeşni vermesi için kullanılır. Pembe biberin yiyecekler dışında, hoş kokusu nedeniyle birçok parfümün içeriğinde de kullanımı yaygındır.

Pembe biberin faydaları nelerdir?

-Pembe biber, özellikle idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür.

-İştah açar, sindirimi kolaylaştırır.

-Kan dolaşımını düzenler, tansiyonu düşürür.

-Dezenfekte özelliğine sahiptir. Mikrop öldürücü olarak kullanılır. Enfeksiyonları önler.

-Pembe biberin tohumları ile karıştırılan bal ve sirke, iyi bir temizleyici losyon olur. Bu losyon yaraların üzerine sürülür.

Pembe biber nasıl tüketilir?

Pembe biber, isminde biber geçmesi sebebi ile acı olarak düşünülse de normal bibere göre daha tatlı ve aromatik bir lezzete sahiptir. Özellikle et ve balık yemeklerinde kullanılır. Çeşitli tavuk yemeklerine hoş bir koku ve lezzet verir. Brokoli, kuşkonmaz, enginar ile uyum sağlayan bir baharattır. Salatalara çeşni vermesi amacıyla da kullanılır. Diğer biber çeşitleri ile birlikte kullanıldığında pembe biberin aroması daha belirgin bir hal alır.

Pembe biberin çayı da yapılır. 1 litre kaynar suda 20 gram pembe biber meyvesi demlenerek soğutulur ve günde 2- 3 kez içilebilir. Pembe biber yapraklarının ağızda çiğnenmesi, biberin dezenfektan özelliği sayesinde ağız içi mikroplarının kaybolmasını sağlar. Pembe biberin fazla doz aşımı tehlikelidir. Hamile ve emzikli kadınlarda kullanılmaması gerekir. Pembe biber serin, kuru ortamda ve direkt güneşe maruz kalmayan bir yerde saklanmalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?