Farklı iklim özelliklerine uyum sağlayabildiği için oldukça geniş bir coğrafyada yetişen kazayağı otu, halk arasında iyileştirici özellikleri ile bilinir. Yaprakları kaz ayağına benzediği için bu isimle anılan bitki, solucan otu veya tenya otu gibi farklı şekillerde adlandırılır.
Kazayağı otu nasıl kullanılır?
Geleneksel tıpta ilaç olarak kullanılan kazayağı otu, mutfakta geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kazayağı otu, farklı sebzelerle birlikte kıymalı veya pirinçli yemek olarak pişirilir. Sap ve yaprak kısımları birlikte kullanılan kazayağı otunun kavurması yapılır. Haşlanarak salatası yapılan kazayağı otu, börek gibi hamur işlerinde de kullanılır. Yemeklerin yanı sıra kazayağı otunun sertleşen yaprakları yoğurda eklenerek yenir ve taze yaprakları haşlanarak turşu yapılır. Kazayağı otundan yapılan turşu, uygun koşullarda en fazla bir yıl saklanabilir. Taze olarak toplanıp kurutulan kazayağı otları, baharat olarak da farklı yemeklerde kullanılabilir. Tıbbi anlamda kullanılacaksa çay olarak hazırlanan kazayağı otunun yaprakları kaynatılarak cilt ve saç bakımında kullanılır.
Kazayağı otunun faydaları
-Yapraklarından ve çiçeklerinden kazayağı esansı yapılan bitki, bağırsak solucanını düşürür. Kazayağı esansı suyu katılıp içildiğinde bağırsak kurtlarını öldürür.
-Çay olarak tüketildiğinde antibakteriyel özelliği ile vücudu mikroplardan korur.
-Kazayağı otu dereotu gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bedene canlılık verir.
-Mideyi kuvvetlendirir ve ülsere karşı oldukça faydalıdır. Mide kramplarına iyi gelir.
-Kazayağı otu sindirim sitemini düzenler ve mesene taşının düşmesine yardımcı olur.
-Kaynatılıp suyu ile saçlar yıkanırsa kepeği önler. Kazayağı suyu ciltteki tahrişe ve çöküntüye karşı kullanılır.
Kazayağı otu nasıl toplanır ve nasıl saklanır?
Çok yıllık bir bitki olan kazayağı otunun üst kısımları toplanır. Toprak üzerindeki sap kısımdan kesilen bitki önce temizlenir, ardından ipe asılarak veya yere serilerek kurutulur. Kurutma işlemi sırasında bitkinin yaprakları ve çiçekleri kesinlikle güneş almayan kuru ve gölgelik bir alanda kurutulur. Kazayağı bitkisi kurutulduktan sonra hemen toplanmalıdır. Çünkü açık havada kaldığı süre içinde eterik yağını ve lezzetini kaybedecektir. Kazayağı otu kurutulduktan hemen sonra hava almayacak şekilde poşete veya kavanoza yerleştirilir, kuru ve karanlık bir ortamda uzun süre saklanabilir.
Görsel kaynak: agaclar.net
Yorumlar
0