Pika neden olur

Çocuğunuz Sık Sık Toprak Yiyorsa: "Pika Sendromu" Nedir?

Favorilerime
Ekle

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'deki çocukların yarısı çamur, toprak, sabun, pil ve kireç gibi yabancı maddeleri yiyor.

Tabii çocuklar bunu pek sevmedikleri karnabahar ya da kereviz yemeklerine karşı bir tepki olarak değil, çocukların birçoğu "pika sendromu" denilen ve "yabancı madde yeme alışkanlığı" olarak adlandırılan sendroma maruz kaldıkları için yapıyor.

Pika sendromu, kimi zaman vücuttaki bir vitaminin eksikliğinden kaynaklanırken kimi zaman da psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyor.

İçindekiler

  • Pika sendromu nedir?

Pika nedir

Hürriyet'in röportaj yaptığı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı'ya göre pika sendromu aslında bir hastalık. O da bunu şöyle açıklıyor; "Bu bir tür hastalık aslında. ‘Pika sendromu’ olarak adlandırılıyor. Yabancı nesne yeme alışkanlığı olarak tanımlanıyor. Vücudun demir, bakır ve çinko gibi temel elementlerden eksik kalması sonucunda, kişinin gıda maddeleri dışında yabancı maddeleri yeme davranışıyla ortaya çıkıyor. Yani temelinde vücuttaki element eksiklikleri yatıyor. Fakat fizyolojik etkenlerin yanı sıra psikolojik etkenler de büyük rol oynar. Huzursuz bir aile ortamında bulunan, sevgiden yoksun olan ve güven problemi yaşayan çocuklarda bu hastalık daha sık görülür."

  • Pika sendromu neden olur?

Pika neden olur

Sendrom, çocuklukta ve hatta bebeklikte ortaya çıkıp yetişkinliğe kadar sürebiliyor. Klasik besinler dışında, besin olmayan maddelere karşı duyulan yeme dürtüsü ile birlikte vücutta eksik olan demir, çinko, bakır gibi minarellerin eksiklikleri giderilmeye çalışılmaktadır. Sendrom bu eksikliklerden kaynaklanabildiği gibi çocuğun yaşadığı travmatik sebeplerden dolayı psikolojik bir rahatsızlık olarak da ortaya çıkabiliyor.

  • Pikanın zararları nedir?

Pikanın zararları

En önemli etkisi demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık ve çinko eksikliğinden dolayı oluşabilecek gelişim geriliğidir. Tabii ki yenilen yabancı maddelerden dolayı bağırsak ve mide de zarar görür. Hatta toprak, kil gibi yabancı maddelerden bağırsak parazitleri bulaşabilir. Boya yiyen çocuklarda ise kurşun birikimi ve yine sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir.

  • Pika sendromunda ne yapılmalı?

Pika

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı'ya göre "Doktor kontrolünde bir teşhis konulması çok önemli. Vücutta demir, bakır gibi mineral eksikliği söz konusu ise buna uygun ilaç tedavisi başlatılmalı ve doğal gıdalarla da beslenme takviyesi yapılmalı. Demir eksikliği tespit edilmesi durumunda; karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmeli ve çinko eksiği için ise; kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri tercih edilmeli. Psikolojik nedenlere bağlı gelişen pika sendromu içinse mutlaka bir pedagogdan destek alınmalıdır. Pika tedavisinde terapiye de yer verilmeli. Psikolojik olarak uygulanan bu terapi sonucunda başarılı bir sonuç elde etmek oldukça kolaydır. Özellikle de oyun terapisi çocuklarda hastalığı yenme konusunda oldukça başarılıdır."

Evet efendim, doktorumuzu dinledik. Kesinlikle öncelikle bir uzmana danışmak ve bir tedavi durumu varsa bu uzmanın yönlendirmelerine göre harekete geçmek gerekiyor.

Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere çocuk doktorunuzun uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?