meyveli-yogurt-aralik-2020

'Sağlıklı' Olduğu Halde Yediğinizde Size Löp Löp Kilo Olarak Dönen 7 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Diyetin en kötü tarafı etrafımız bol kalorili, baştan çıkarıcı yemeklerle doluyken sağlıklı beslenmek uğruna onlardan uzak kalmak zorunda olmak.

Diyetteyken sağlıklı beslenmeye özen gösteriyoruz, bu baştan çıkaran yiyeceklere karşı irademize sahip çıkıyoruz da aslında doğru mu yapıyoruz? Çünkü -şaşırmaya hazır olun- bazı sağlıklı yiyecekler aslında bize acımasızca kilo aldırıyor.

Bunda ürünlerini "sağlıklı" olarak lanse eden markaların etkisi çok büyük. Ama az sonra okuyacağınız üzere onların "sağlıklı olmayan" alternatiflerinden aslında çok da bir farkı yok.

Bu doğru bilinen yanlışlar, diyetinizi sabote etsin hiç istemeyiz. Şunları sağlıklı diye kilo verme uğruna tüketiyorsanız bir daha düşünün deriz.

Şeker deposu: Kuru meyve

kuru-meyve-aralik-2020

Meyvenin sağlıklı olduğundan yola çıkarak "Öyleyse kuru meyve de sağlıklıdır; öğün aralarında midem kazındığında çikolata, bisküvi yerine kuru meyve atıştırırım, diyetimi de bozmam" diyorsanız, üzgünüz ama yanılıyorsunuz.

Zira kuru meyvelerin içinde sandığınızdan fazla şeker, karbonhidrat ve kalori var. Tatlı bir atıştırmalık arıyorsanız kuru meyve yerine normal meyve yemeye devam edin. O gerçekten sağlıklı çünkü...

Rengine kanmayın: Yeşil detoks içeceği (Green juice)

detoks-manset

"Juicing" Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir beslenme trendi. Juicing'i yeşil sebzelerin, özellikleri ve faydalarına göre seçilmiş diğer sebze ve meyvelerle birlikte sularının sıkılarak içecek haline getirilmesi diye özetlemek mümkün.

Ancak "meyve ve sebzeler zaten yararlı ve sağlıklı; yeşil zaten buram buram sağlık hissi veriyor" diye green juice'u deli gibi tüketirseniz vücudunuza istemediğiniz kadar şekeri de davet etmiş olursunuz.

Tabii bu dışarıdan alınan green juice'lerde geçerli. Evde kendiniz kolaylıkla yapabileceğiniz detoks içeceklerinde şeker kullanma ya da kullanmama insiyatifi sizde.

Nasıl evde yaparım diyenler için detoks içeceği tarifleri burada.

Sandığınız kadar masum değil: Granola

Diyet dostu diye bilinen, sağlıklı kahvaltıların kraliçesi yerine konulan granoların tadının da enfes olması kilo vermek isteyenler için onu vazgeçilmez yapıyor.

Ancak dışarıdan hazır olarak aldığınız granolar sandığınız kadar masum değil. İçindeki besin değerleri onu sağlıklı yapsa da içerdiği şeker ve kaloriler aslında diyetiniz için zararlı.

Hazır granola yiyorsanız tek seferde yediğiniz porsiyonda 10 gramdan az şeker olmasına dikkat edin.

Daha diyet dostu bir granola için:
Ev yapımı granola bar tarifi

Japonlar da kilo alır: Sushi

"Çiğ balık ne kadar kilo aldırabilir ki, bırak yeaa" diye düşünebilirsiniz ama sushinin pirinç pilavından hallice olduğu, soslara batırılıp batırılıp yendiği tabaklarla löp löp kilolara da merhaba diyebilirsini haliyle.

Eğer sushi sevdalıysanız pirinçsiz sushi de dediğimiz Sashimi'yi ya da Temaki gibi yosunlara sarılıp yapılan sushi çeşitlerini seçmenizde fayda var. Tabii kalorilerle başınız belaya girsin istemiyorsanız...

Sporda yaktığınız kalorilere yazık günah: Protein bar

Keten Tohumlu Protein Bar Tarifi

Keten Tohumlu Protein Bar Tarifi

Biz onu spor salonundan çıkınca gücümüzü, enerjimizi geri toplayalım diye yiyelim, protein bar bize sağ gösterip sol vursun. Olacak iş değil.

Fitness ürünleri olarak satılsalar da paketlenmiş bu ürünlerin içinde aslında yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar bulunuyor. E bunlar da yeniden kilo almanıza maalesef ki katkıda bulunuyor.

En iyi siz gene kendinizi riske atmayın, evde yapın: Keten tohumlu protein bar tarifi

Meyveli olanlara dikkat: Yoğurt

meyveli-yogurt-aralik-2020

İçinde vitaminler, mineraller ve protein bulunduran yoğurt en sağlıklı besinlerden biri, bunda sanırız hemfikiriz.

Ancak her yoğurt aynı değil. Yediğiniz yoğurdun tadı çikolatalı mousse gibi geliyorsa bunda bir yanlışlık var. Yani dünyanın en sağlıklı ve en az kalorili şeyini yemiyorsunuz, ondan eminiz.

Bu durum özellikle meyveli yoğurt çeşitlerinde geçerli. Az yağlı ya da yağsız olarak satılanlar da bile şeker oranı yüksek. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu, tatlandırıcı ve nişasta içeriyorlar.

Yani yoğurt tüketecekseniz sade, katkı maddesi olmayan yoğurtları tercih edin. İçiniz rahat olsun.

Evet, doğru duydunuz: Tam buğday ekmeği

tam-bugday-ekmegi-aralik-2020
Diyetiniz için o çok sevdiğiniz beyaz ekmekle vedalaştınız. Ama ekmeği hayatınızdan tamamen çıkaramıyorsanız çareyi buğday ekmeğine yönelmekte bulmuş olmanız da olası.

Ancak kötü bir haber verelim; buğday ekmeği olarak satılan çoğu ekmek tam tahıllı değil, tam tersine rafine undan yapılıyor. Hatta bazıları hidroneje yağ, tatlandırıcı, yüksek fruktozlu mısır şurubu, kimyasal koruyucular gibi sağlıksız maddeler bile içerebiliyor.

E sonuçta tüm bunlar da size kilo olarak dönüyor. Karar sizin.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?