hindistan-cevizi-yagi-2

Bildiğimiz Tüm Sağlıklı Yağların Tahtını Sallamaya Aday: Hindistan Cevizi Yağı

Favorilerime
Ekle

Sofralarımıza, evlerimize ilk Hindistan cevizi kabuğu bundan seneler önce düştü. Ve düşüş o düşüş... Her şeyiyle sevdik bu egzotik meyveyi. Tabii en çok rendesiyle bildik, öyle gördük. Bir zamanların da havalı ürünlerinden biriydi Hindistan cevizi rendesi. Her tatlının üzerine konur, ''havalı, asortik'' hale getirirdi sağ olsun. Sütlaç, muhallebi ve daha niceleri Hindistan cevizi rendesiyle süslendi püslendi. Televizyonda da karşımıza çıktı. Artık biliyoruz, bir adaya düştüğümüzde yanımızda bulacağımız ilk şey Hindistan cevizi.

Bunla yetinmedi Hindistan cevizi. Kozmetik sektörüne de adım attı. Duş jeli, krem, dudak balmları, parfümler... Kokusu kendi fan kitlesini yarattı. Hindistan cevizi sütüyle, rendesiyle, kendisiyle hayatımızın birçok alanına bu kadar dahilken geri planda bir güzelliği kaldı: Hindistan cevizi yağı. Yıllarca bir köşede diğerleri kadar değer görmeyi bekleyen Hindistan cevizi yağı sonunda bir anda hak ettiği değeri görmeye başladı! Onun meziyetlerini bir duysanız "Neden daha önce onunla tanışmadık?" diye yakınırsınız.

E, ne duruyoruz? Öğrenelim hadi. Hindistan cevizi yağı nedir, nasıl yapılır, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir bir bir öğrenelim. Hatta öğrenmekle de kalmayalım, en doğalından organik Hindistan cevizi yağı yapımıyla bu lezzeti evlerimize taşıyalım. Sözün kısası, ona hak ettiği değeri artık verelim.

Ama önce... Hikayeyi başa sarıyoruz.

Baştan başlayalım: Hindistan cevizi

hindistan-cevizi

''Life of Tree, Kalpavriksha''. Yetiştirildiği bölgelerde bu isimlerle anılıyor Hindistan cevizi. Yani hayatla ilgili her şeyin kaynağı, yaşam ağacı, hayat için her şeyi sağlayan deniliyor kendisine. Suyundan, iç kısmındaki etli yerinden, özünden, kokusundan her şeyinden fayda aktığı için, hayatın her alanına ucundan köşesinden değdiği için bu ismi almış.

İsminin Hindistan cevizi olduğuna aldanmayın. Sadece Hindistan’da değil, güneşin ve suyun bol olduğu, tropikal iklimin hüküm sürdüğü her yerde boy veriyor bu mucizevi meyve. Kumlu ve tuzlu topraklarda yetişebilen nadir meyvelerden. O yüzden bu ağaçları deniz kıyısından tutun, yol kenarına kadar her yerde görüyoruz. Ama bir Hindistan cevizi ağacı, ha deyince meyve vermiyor. 5-6 yıllık bir Hindistan cevizi ağacı minik minik meyvelerini vermeye başlıyor. On ikinci yaşına girdiğinde en verimli çağını yaşamaya başlıyor.

Meyvelerini vermesi ayrı bir süreç, bu meyvelerin olgunlaşması ayrı bir süreç. Bir Hindistan cevizi tam 12 ayda olgunlaşıyor. Ama bu kadar beklemeye değiyor. Ortaya 2-3 kg’lik, yemelere doyamadığımız Hindistan cevizleri çıkıyor. Toplaması da inanılmaz zor. Bazı bölgelerde bu iş için eğitilmiş maymunlardan destek alınıyor mesela.

Hindistan cevizine hem yeşil hem kahverengi olarak rastlamanız olası. Kullanılma şekillerine göre hasat zamanları var. Tam olgunlaşmış bir Hindistan cevizi kahverengidir ve hasat edilmezse kendiliğinden toprağa düşüverir. Biraz da iç dünyasından bahsedelim. 3 bölgeden oluşuyor. Dış kabuğu (mezocarp), kabuğun sert iç kısmı (endocarp) ve içindeki beyaz etli kısım (endosprem).

İçindeki beyaz etli kısımdan, suyundan, özünden her şeyinden yararlanıyoruz bu güzel meyvenin.

Mühim mesele: Hindistan cevizi yağı

hindistan-cevizi-yagi-nedir

Her şeyi mi faydalı olur bir meyvenin? Söz konusu Hindistan cevizi olduğunda cevap kocaman bir ''Evet''. Özellikle ele almamız gereken bir başka meziyetiyse Hindistan cevizinin yağı.

Peki, Hindistan cevizi yağı nedir? Laurik asit yönünden kuvvetli bir yağ kendisi. Şimdi ''Laurik asit ne ki?'' diyeceksiniz, onu da anlatalım.

Laurik asit, vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminin bir parçası gibi davranmaya başlıyor. Ürettiği enzimler, mantar oluşumunu engelliyor, HIV gibi virüslerle savaşıyor. Bu asit de Hindistan cevizi yağının içinde bol miktarda bulunuyor.

Nasıl elde edildiğine gelelim. Daha önce de anlattığımız gibi meyve 3 bölümden oluşuyor. Yağı ise içindeki etli bölümden elde ediliyor. Bu kısım iyice eziliyor, sütü çıkarılıyor. Daha sonra sütü bir kenarda uzun uzun saatler bekletiliyor. Biraz sabır ve özenin neticesinde yağ katmanı sütten ayrılıyor ve Hindistan cevizi yağı ortaya çıkıyor. Bu yağ katmanına ''Hindistan cevizi yağı'' deniliyor.

Oda sıcaklığında Hindistan cevizi yağı katı halde bulunuyor. Daha sonra eritilerek ya da bu şekilde katı halde tüketiliyor.

Organik Hindistan cevizi yağı tarifi isteyenlere: Evde Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?

hindistan-cevizi-yagi-nasil-elde-edilir

''Hindistan cevizi yağı nasıl elde edilir?'' sorusunun 3 farklı yanıtı var. Islak öğütme, soğutma ve kaynatma yöntemi.

Bilinen en klasik yöntemin başında ıslak öğütme yöntemi geliyor. Olgun, kahverengi bir Hindistan cevizi bir bıçak yardımıyla bölünüyor. Kabuğundan ayrılıyor. Geriye sadece beyaz kısımları bırakılıyor. Ardından mutfak robotuna aktarılıyor. İyice ezilen parçalar bir tülbentten geçiriliyor. Altta kalan sıvı kısım bir kavanozun içine aktarılıyor. 24 saat bekletiliyor ve sıvısı ile yağı birbirinden ayrılıyor. Katı kısım Hindistan cevizi yağı olarak kullanıma hazır hale geliyor.

Diğer bir yöntem kaynatma yöntemi. Hindistan cevizini rendeleyin. Bir blendera aktarın. Üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin. İyice karıştırın. Karışımı tülbentin üzerine dökün. Posa ve sıvısını birbirinden ayırın. Bu sıvıyı rengi hafif kahvenrengi olana kadar kaynatın. Ardından bir kaba aktarın ve 1 saat bekletin. Sonuç: Kullanıma hazır, bir kavanoz Hindistan cevizi yağı.

Son yöntem ise kurutma yöntemi. Minik minik bölünmüş, kabuğundan ayrılmış Hindistan cevizleri, 24 saat boyunca güneşte, ya da fırının en düşük ayarında yaklaşık 8 saat kurutun. İki kez katı meyve sıkacağından geçirin. Bir kavanoza aktarın ve 24 saat bekletin. Misler gibi yağınız hazır.

Bu yöntemlerden birini kullanarak evinizde rahatlıkla Hindistan cevizi yağı çıkarabilir, misler gibi tüketebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı ne işe yarar derseniz: Hindistan cevizi yağının faydaları

hindistan-cevizi-yagi-1

Daha önce size Hindistan cevizi yağının bilinmeyen faydalarından söz etmiş, Hindistan cevizi yağının kullanım alanlarını uzun uzun anlatmıştık. Hatta hasta bir adamın kendi üzerinde yaptığı deneyden yola çıkarak 60 gün boyunca Hindistan cevizi yağı tüketince vücutta neler oluyor, hep birlikte incelemiştik. Bu kez, bilmeyenler ve bir an önce Hindistan cevizi yağını yakından tanıması gerekenler için onun mucizevi sayılabilecek faydalarından söz edelim diyoruz. E hadi o zaman buyurun, Hindistan cevizi ne işe yarar bir bir anlatalım.

  • Laurik asit içerdiği için yüksek tansiyon ve yüksek kolestrole sahip insanların tüketmesi önerilir. Tansiyon ve koleströlün dengelenmesine yardımcı olur.
  • Kan akışını düzenler.
  • Tiroid bezlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Hormonları düzenleyerek menopozu daha hafif atlatmanıza yardımcı olur.
  • Kronik yorgunluk belirtilerinin azalmasına destek olur.
  • Kalp ve damar üzerindeki baskıyı azaltır, kalp ve damar sağlığının korumasında büyük rol oynar.
  • Bağırsaklarda parazit oluşmasını engeller.
  • Bağırsak sistemini düzenler. Huzursuz bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların şikayetlerini azaltır.
  • İyi kolestrolü yükseltir.
  • Vücuda canlılık verir.
  • Karaciğeri güçlendirir.
  • Alkol tüketiminden sonraki sabahlarda yaşadığınız baş ağrısı problemlerine çözüm olur.
  • Kontrollü miktarlarda tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olur.
  • Kas ve eklem iltihaplarını azaltır. Dokuların onarılmasına destek olur.
  • Cilt yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Apayrı bir dünya: Hindistan cevizi yağının cilde yararları

    hindistan-cevizi-yaginin-cilde-yararlari

    Cildimize faydaları tek başına ele alınması bir konu. Çünkü Hindistan cevizi yağının tenimizden tutun, saçlarımıza kadar faydası derya deniz. Başlayalım anlatmaya.

    Hindistan cevizi yağı bilinen en nefis makyaj temizleyicilerinden biri. İnatla çıkmayan rimeller, farlar bu yağ ile bir çırpıda çıkıveriyor. Üstelik hiçbir kalıntı bırakmıyor ve bu sırada cildi besliyor. Yorgunluktan bir hal olmak, gözlerinize ve göz altlarınıza yansıyor hemencecik değil mi? Yapmanız gerekenler çok basit. Katı haldeki Hindistan cevizi yağını hafifçe eritip, göz altlarınıza sürerek dinlendirmek. Böylelikle göz altındaki şişlikler inecek, yorgunluğun izleri silinecek.

    Müthiş bir kütikül gidericidir. Saç köklerinin nemlenmesine yardımcı olur. Şampuanlarınızın içine ekleyeceğiniz ya da hafif ıslak saçlarınıza uygulayacağınız Hindistan cevizi yağı, saçlarınızın nemlenmesine de yardımcı olur. Misler gibi kokar. Saçları yumuşatır, parlatır. Sonra gelsin herkesin hayran kaldığı saçlar.

    Esmer şekerle karıştırın ve yüzünüze peeling yapın mesela. Yüzünüzden kiri, makyaj kalıntılarını en doğal yolla silin. Cildinizin yağ ve nem dengesini yine Hindistan cevizi yağı sayesinde dengeleyebilirsiniz. Varisli damarların oluşmasını da önler. Rahatlatıcı masajlar için harikadır.

    Hindistan cevizi yağı, cildinizi güzelleştirir, sıkılaştırır, canlılık verir. "Helal olsun sana Hindistan cevizi yağı." demekten kendimizi alamadık.

    Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır bilmeden olmaz: Hindistan cevizi yağının kullanımı

    hindistan-cevizi-yagi-2

    Hindistan cevizi yağı, kozmetik sektöründen, yemeklere, pastalara, ilaç sanayine kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Örneğin; Hindistan cevizi yağını, sıvı yağ ve tereyağı kullandığınız çoğu tarifte gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Sıvı yağ kullanmanız gereken tariflerde Hindistan cevizi yağını hafifçe eriterek kullanın. Özellikle kek ve pastalarınızda nefis bir tat ve kıvam verecektir.

    Yağı yakmamaya özen gösterin. Diğer tüm yağlarda olduğu gibi Hindistan cevizi yağı da fazla ısıda faydalarını gösteremiyor. Bunu da küçük bir not olarak iliştirelim.

    Katı haldeki Hindistan cevizi yağını makyaj temizleyicisi ve dudak balmı olarak kullanabilirsiniz. Bir miktar Hindistan cevizi yağını elinizle biraz şekillendirerek göz altlarınıza ve tüm yüzünüze sürebilir, daha sonra pamuk yardımıyla silebilirsiniz. Hindistan cevizi yağından duş jeli, şampuan dahi yapabilir, hiç katkı maddesi olmadan misler gibi kullanabilirsiniz. Parfümlerinizin içine sıvı haldeki Hindistan cevizi yağından bir miktar karıştırabilir, kalıcılığını arttırabilirsiniz.

    Katı haldeki Hindistan cevizi yağından 1 yemek kaşığı kadarını bir bezin üzerine aktarın. Bununla tüm deri ürünlerinizi, özellikle ayakkabılarınızı silip, parlatabilirsiniz. Daha ne olsun?

    Gümbür gümbür trend olmaya gelen bonus: Hindistan cevizi şekeri

    hindistan-cevizi-sekeri

    Onun ismini yakın zamanda sıkça duymaya başlayacaksınız. Kan şekerini düzenleyen, insülini, glikozu yola getiren biricik Hindistan cevizi, şekeriyle tatlıları, yemekleri güzelleştirmeye yavaş yavaş başladı. En sağlıklı ve doğal şekerler listesinde hızlı yükselen Hindistan cevizi şekeri marketlerin raflarından bize göz kırpıyor hatta.

    Rafine şekerin vücudumuza yaptığı yükü yapmayan, daha az kaloriye ve daha tatlı bir tada sahip olan Hindistan cevizi şekerinin fiyatının bir tık yüksek olması bizi üzse de, faydaları yüzümüzü güldürüyor.

    Ne güzel şeysin sen Hindistan cevizi.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    Meltem4335 Aralık 2018 14:01
    Saçlarımda bu tarz maskeleri çok denedim ama kurutan, kokan, saçımı yağlandıran, dökülmeye sebep olan oldu ve saçlarım istediğim gibi olmadı en son doğal keratin kullanmaya başladım tavsiye üzerine ve saçlarım tam istediğim gibi bakımlı ve sağlıklı evde kolay bir şekilde uyguluyorum patentli ve doğal keratin olması da içim rahat kullanmamı sağlıyor.
    Yanıtla

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?