yoga-nedir-editor

Herkes İçin, Her Beden İçin: Yoga

Favorilerime
Ekle

Son yıllarda sık sık duyduğumuz şey: Yoga. Normalde her trendin geçici olduğunu ve bir süre sonra silinip gideceğini düşünürüz. Fakat yoga bayağıdır dillerde ve katlanarak artan bir akım haline geldi. Herkesin aklında '' Nedir bu yoga?, Kimler yoga yapabilir?, Yoga yapmak için neye ihtiyacım var?, Yoga yaparken nasıl beslenmem lazım? Yogadan önce ve sonra ne yemeliyim?, Ne zaman yoga yapabilirim?, Yoga yapmam için çok esnek olmam mı lazım? '' diye birçok soru dönmekte. Başlamadan ve içine girmeden önce benim de böyle sorularım vardı fakat hepsini teker teker çözdüm. Sıra sizle paylaşmakta!

Yoga nedir?

Öncelikle yoga bir reklam item'ı değildir. Herkes yapıyor diye dalga konusu da olamaz. Çünkü sağlıklı olmak isteyecek her bireyin yapabileceği en hafif temel ruh ve beden sporudur. “Yoga bir sistem”dir çünkü inanca yer yoktur, deneyimlersiniz, yaşarsınız, hisseder veya hissetmezsiniz, ona göre kendiniz karar verirsiniz. Elektriği ABD’li Thomas Edison bulmuştur ancak tüm insanlık faydalanmaktadır, sadece ABD değil. Aynı şekilde Hindistan’dan çıkmış olması yoganın tüm insanlığın hizmetinde olduğu gerçeğini değiştirmez…

“Bildiğimizi zannetmemiz, öğrenmemizin en büyük düşmanıdır” demiş bir üstat, belki de denemeli, deneyimlemeli, başkalarının söyledikleriyle değil kendi tecrübelerimizle karar vermeliyiz...

Neden yoga yapmalıyım/yapmamalıyım?

Yoga sayesinde kendini dinlemeyi öğreniyorsun.Bedenini, ruhunu, aklını... Dinledikçe kendini ve tanıdıkça aslında neyi sevdiğini, istediğini, istemediğini görüyorsun.

Mindfullness denilen ve dilimize ''Farkında olma, farkındalık'' olarak geçmiş tabiri deneyimliyorsun. Kendinden başladığın farkındalık yolculuğunun devamında hayatın ve yaşadığın/bulunduğun çevre oluyor. Önce kendini iyileştirip sonra çevrene iyi gelmeye başlıyorsun. İnsanlar kendi yaptıklarının farkında olmuyor ama sen onların neden yaptığının farkına varabiliyorsun çünkü önceden sen de farkında olmadan yapmaktaydın.

Yoga sayesinde nefsini kontrol edebiliyorsun. Yoga pratiğini gerçekleştirmeden önce çok yemiş olman önerilmiyor ve bittikten sonra da farkında olmadan çok yemiyor oluyorsun zaten. O sahip olduğun açlık duygusu seni mutlu eden oluyor.

Bedenini keşfediyorsun. Kendinde bilmediğin özelliklerin olduğunu, aslında bedeninin sevdiği ve yapabildiği ama senin farkında bile olmadığın yeteneklere sahip olduğunu ve yaptıkça bunların sana haz verdiğini görüyorsun.

Zamanı kontrol edebiliyorsun. Gün içinde 20 dakikanı ayırıp kendine ne kadar faydalı olabileceğini düşünemezdin fakat işler artık değişti. Rutinin yine aynıdır, her gün işe gidiyorsundur, saatlerce iş yerinde yoğunsundur fakat sabahtan veya işten gelince 20 dakika ayırmanın zor bir şey olmadığını ve zaman kontrolü yapmayı sağladıgını görmek seni teşvik edecektir. Bu yüzden belki de o 20 dakika sana 1 saat olacaktır bazen. Kendine inanamayacaksındır ve bu sadece senin sayende olmuştur. Kimse seni zorlamamıştır.

Esnek olmak sadece bedenle alakalı değildir ve bedeninin esnediğini görünce, esnemeye alıştıkça aklının berraklaştığını görürsün. Hayatın daha da kolaylaşır, hareketlerin daha atak olur, daha canlı olursun.Ve bunun gibi daha nicesi için yogaya başlayabilirsin.

Neden yoga yapmamalısın diyince;

Kendini dinlemekten hoşlanmıyor olabilirsin. Çünkü gerçekten hepimiz o kadar farklıyız ki. Veya kendini dinlemeyi sevdiğin başka bir etkinlik vardır. Sen kendini yürürken veya bir şeyler içerken dinliyor olabilirsin. Aklın gerçekten çok bulanıktır, için hiç rahat değildir ve kötü bir dönemdesindir. Olabilir, yoga seni rahatlatan bir etkinliktir ama sana iyi gelmeyeceği dönemler de olabilir her şey gibi. Sana iyi geldiğini düşündüğün başka bir şey bulmuşsundur.

Bir dönem çok fazla yoga yapmışsındır ve yorulmuş olabilirsin. Çünkü içinden gelince yapmazsın zorlama olur ve yaptığın şeyin anlamı olmaz. Tatildesindir ve kendini dinlemeye ihtiyacın olmayabilir. Yoga yapmamak kötü bir şey değildir. Gerçekten belki de sadece ihtiyacın yoktur. Çünkü hepimiz farklıyız, farklı zevklerimiz var.

Yoga yaparken nasıl beslenmem lazım?

Yoga yaparken illa şunu yiyeceksin diye bir şey yok. Patanjalinin sutralarında bir yoginin nasıl beslenmesi gerektiği yazıyor, fakat yogayı günlük hayatına sokunca sana iyi gelen bir şey olduğunu düşünüp günlük hayatında da gerçekçi bir şekilde nasıl beslenmen gerektiğini düşündüğümüzde çok fazla o sutralara uyamayabilirsin.

Fakat genel olarak; sindirilmesi kolay olan şeyler yemen, pratikten önce çok baharatlı şeyler tüketmemen, sana hazımsızlık yaptığını bildiğin şeyleri yememen, bol bol su içmen önerilmektedir. Fakat en iyi sen kendini biliyorsun aslında.

Pratikten önce muz şart! Hem öncesi hem sonrası için mükemmel. Enerji desen veriyor, kolay sindiriliyor desen sindiriliyor, her şey var. Hafif meyvelerle donatılmış yoğurt, bitki çay, ılık süt, dondurma, ekmek üzeri yer fıstığı ezmesi veya çikolata kreması sürmek istiyorsundur.

Pratikten sonra; yoga pozlarıyla tüm organlarını çalıştırdın onları canlandırdın, bir bitki çayı ne iyi gider.Aslında pratikten önce yediğin her şey çok iyi gitmez miydi? Çünkü yoga fitness gibi seni yoran bir etkinlik değil. Tabii ki yoran yoga pratikleri de var. Fakat onlar spor yapmakla eşdeğer oluyor ve spordan önce/sonra ne yiyorsan aynılarını yiyebilirsin.

Ne zaman yoga yapabilirim?

HER ZAMAN!

Kendini dinlediğin her şey yogadır belki de. sabah uyandın ve kahven demlenirken kendine aşağıda linkini bırakacağım videolardan birini seçerek kendini canlandırabilirsin. İşten geldin, yemeğe daha çok var ve sen yoga yapabilirsin. uyumadan önce biraz rahatlamak istiyorsun yine yapabilirsin.

Çok mu esnek olmam lazım?

HAYIR.

Yogadaki her pozun modifikasyonları var. Senin bazı hareketleri gerçekleştirecek kas grupların daha zayıftır, yapmakta zorlanıyorsundur. O hareketin modifiyesini yapabiliyorsundur. Neden olmasın? İlerde yapamayacağın anlamına gelmiyor. Yoga bir yolculuk ve yolculuğun başında hazır olamayız hep. Belki de hiç hazır olamayacağız ama bu bizi varmak istediğimiz yerden vazgeçirmez ki. Yoga yaparken istemeden esneklik kazanıyorsun. Bazılarız ayağını başına değdirmekle yetiniyor, bazılarımız ayağını başından geçirip burnuna değdiriyor. Bu sadece ne kadar çabaladığınla ve ne istediğinle ilgili. Belki sen güvercin pozunda ilerlemeyi çok istiyor ve başarıyorsundur ama bir başkası ellerinin üstünde durmakta ilerliyordur, onu seviyordur. Çünkü hepimiz farklıyız !

Yogaya ilk başladığım videolar...


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?