hangi-sehrin-simidi-nasil-oluyor-3

Hangi Şehrin Simidi Nasıl Oluyor: Türkiye'nin Mis Kokulu Simit Haritası

Favorilerime
Ekle

Lezzetinden ekonomikliğine, hemen her yerde bulunabiliyor oluşundan yeri geldiğinde her öğüne uyabilmesine, mutfağımızın en samimi lezzetlerinden simitleyiz bugün!

"Sen bi' de bizim oralarda yapılan simidi dene"lerden tutun "Bizim oranın simidi gibisi yok." diyenlere, kendi yaşadığı şehrin simidini diğerlerinden ayıranlardansanız çok doğru yerdesiniz diyebiliriz.

Çünkü birazdan ülkenin dört bir yanını adım adım gezecek, ülkemizin farklı şehirlerinde farklı şekillerde hazırlanan simitlere uzanacağız. Eminiz, daha önce aralarında hiç tadına bakma fırsatı bulamadıklarınız, hatta hiç görmedikleriniz bile olacak.

Mutfağımızın söz konusu sadece simit olduğunda bile ne kadar zengin olduğunu fark edince şaşırabilir, bir sonraki rotanızı belirlerken sidimin bu lezzet rotalarını değerlendirebilirsiniz.

Buyursunlar, karşınızda Türkiye'nin simitleri!

Unutmadan, sizin yaşadığınız şehrin simidini diğer simitlerden ayıran farklar var mı? Varsa bize yorum olarak mutlaka yazın, listemize ekleyelim.

İstanbul simidi

hangi-sehrin-simidi-nasil-oluyor-1

Çok uzun yıllardır İstanbul'da yaşayanlara göre artık o eski İstanbul simitlerinin tadını bulmak zor olsa da bu simit, ülkemizde en çok tüketilen simitlerden biri olarak biliniyor. Taş fırınlarda, odun ateşinde pişirilmesi gereken İstanbul simidi, pekmezleme işleminin farklılığı nedeniyle de kendini diğer tüm simitlerden ayırıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi doğru mayalanma süresinden tutun kullanılan malzemelerin kalitesine dek birçok değişken de bu simidin tadını büyük ölçüde etkiliyor.

İzmir simidi - gevrek

hangi-sehrin-simidi-nasil-oluyor-2

Birçok İzmirli'ye göre gevrek bir simit değil, simitten çok daha öte ve nefis bir lezzetse de genel algı onun da bir simit türü yönünde olduğundan durumu hemen açıklayalım. İzmir'in meşhur lezzetlerinden gevrek, aslında 2 kez pişirme işleminden geçirilen bir hamur işi. Hazırlanan hamur önce pekmezli, kaynayan bir karışımın içinde bir süre pişiriliyor, ardından susamlanıp fırınlanıyor. Hal böyle olunca, ona adını veren gevrekliği de kaçınılmaz oluyor.

Ankara simidi

hangi-sehrin-simidi-nasil-oluyor-3

Ünü şehrin sınırlarını çoktan aşmış olan simitlerden biri olarak bilinen Ankara simidinin yapımında hazırlanan hamur son olarak yine pekmezli karışım ve susamla buluşuyor. Ancak gevrekten farklı olarak bu kez pekmezli karışım soğuk olarak kullanılıyor, hamur pekmezle bulandıktan hemen sonra susamla kaplanarak fırınlanıyor. Hal böyle olunca simit iki kez değil, yalnızca bir kez pişirme işleminden geçirilmiş oluyor ve daha yumuşak bir dokuya sahip oluyor.

Rize simidi - kerkeli

Görüntüsüyle şaşırtan, susam kullanılmadan hazırlanan Rize simidinin Ruslardan Karadeniz mutfağına geçtiği söyleniyor. İnce ve sert yapısıyla diğer simitlerden ayrılan bu simidin fırından alınır alınmaz yenmesiyse en makbulü. Kendisi sert bir yapıda olduğu için aldıktan bir gün sonra yendiğinde diş kırabilecek sertliğe ulaşabiliyormuş, bizden söylemesi. Rize simidi, halk arasında kerkeli ve kel simit gibi isimlerle de anılıyor, Karadeniz simidi olarak da tanınıyor.

Beypazarı simidi

Şekil olarak Rize simidine benzeyen ama susamlı halde de hazırlanabilen bu simit de pişince sertleşen bir hamura sahip. Bu nedenle çok bekletmeden yemek gerekiyor, tazesinin çok hayranı olduğu söyleniyor. Beypazarı'nda yer alan kimi yerler simitlerin boyutlarını alıştığımızdan daha büyük hazırladığı ve ince olmasına rağmen oldukça geniş durması nedeniyle kendisine göz doyuran simit de denebiliyor.

Osmaniye simidi

Osmaniye simidinin en belirgin farkı şekerli tadı. Simidin üzerinde susam dışında bir de rengiyle dikkat çeken kırmızılıklar bulunması nedeniyle kırmızı simit diyenler de oluyor. Osmaniye'de bile çok az yer tarafından üretilen ama geniş bir hayran kitlesine sahip olan Osmaniye simidinin özellikle şalgamla içildiğinde tadına doyum olmadığı söyleniyor.

Trabzon simidi

simit-fb

Klasik simit boyutlarından biraz daha küçük boyutlarda hazırlandığı söylenen, susamlı ve susamsız olarak bulabileceğiniz simitlerden biri bu. Yurt dışına dahi kargolarla gönderilecek kadar çok seveni olan Trabzon simidi de mutlaka taze taze yenmesi önerilenlerden. Çünkü kendisi bayatladıkça çok sertleşiyormuş.

Eskişehir simidi

Eskişehir simidi de çıtır çıtır diyebileceğimiz simitlerden biri. Onu diğer simitlerden özel yapansa yine Eskişehir'in en özel lezzetlerinden olan kalabak suyu aslında. Yapımında her içenin tadına bayıldığı kalabak suyunun kullanıldığı, büyük kazanlarda kaynatılan pekmezli su karışımının içine atılarak bir süre pişirildikten sonra susama bulanıp fırına gönderilen bu simit, biraz daha koyu renkli oluyor. Özellikle odun ateşinde taş fırınlarda pişirildiğinde tadına doyum olmuyor.

Nevşehir simidi

Şeklinden tadına, hemen her yönüyle klasik simitlerden ayrılan Nevşehir simidi, şekil itibariyle dikdörtgenimsi bir ekmeğe benzetilebilir. Yapımında nohut mayası kullanıldığı için kendine has bir kokuya sahip olan bu hamur işi, halk arasında beksimet ve bensimet gibi isimlerle de anılıyor.

Adana simidi

Simit Tarifi

Simit Tarifi

Alt kısmı susama bulanmayan ve bu nedenle beyaz-pişmiş hamur rengi kalan bu simidin susama bulanmayan kısmı genel olarak düz bir şekilde kalıyor. Tava simidi olarak da anılan, yine tarifinde pekmez kullanılan bu simit, hafif tatlımsı lezzetiyle çayın yanında en çok tercih edilen hamur işlerinden biri oluyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Özge Karaçaylı Eraslan1 Eylül 2018 10:36
Hani ANTAKYA simidi? İnce hafif susamlı mutlaka tuz ve kimyon karışımına batırılarak yenilen mis simidimiz
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?