ramazan-fitresi-ne-kadar-bu-sene-shutter-10

2024 Fitre Bedeli: Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir?

Favorilerime
Ekle

Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte akıllara gelen sorulardan biri "Bu seneki fitre ne kadar?" sorusu oluyor, her yıl Diyanet'in fitre konusundaki açıklaması büyük bir merakla bekleniyor.

Ramazan fitresiyle ilgili merak edilen tek konu da miktarı değil tabii. Ramazan fitresi ne zaman verilir, kimler fitre vermekle yükümlüdür, ramazan fitresi kimlere verilir, kimlere verilmez gibi fitre ile ilgili akıllara takılan tüm sorulara yanıt bulma zamanı şimdi.

Buyursunlar, ramazan fitresi nedir, ne değildir, birlikte öğrenelim, ramazan bereketini yine hep birlikte, paylaşarak, yardımlaşarak, dayanışmayla karşılayalım.

İçindekiler

Ramazan fitresi ne kadar?
Ramazan fitresi nedir?
Kimler fitre vermekle yükümlüdür?
Ramazan fitresi ne zaman verilir?
Ramazan fitresi kimlere verilir, kimlere verilmez?
  • Ramazan fitresi ne kadar?

bu-seneki-fitre-ne-kadar-shutter-1

Halk arasında fıtır sadakası ya da ramazan sadakası gibi isimlerle de anılan ramazan fitresi ile ilgili sizin de aklınıza takılan ilk soru "Bu seneki fitre ne kadar?", "Ramazan fitresi ne kadar belirlendi bu sene?" gibi sorular oluyorsa hiç vakit kaybetmeden Diyanet İşleri Başkanlığının cevabını öğrenelim birlikte:

2024 yılı fitre miktarı 130 TL olarak belirlenmiştir.

Fıtır sadakası miktarı nasıl belirlenir sorusunun yanıtı ise ramazan fitresi kişinin 1 gün içindeki iki öğününde gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınmasıyla hesaplanır.

  • Ramazan fitresi nedir?

ramazan-fitresi-ne-kadar-2023-shutter

Sadaka-i fıtır, bir başka deyişle fıtır sadakası ya da ramazan fitresi, maddi durumu dinen iyi (zengin) sayılan insanların ihtiyacı olan insanlara verdiği bir çeşit yardım olarak tanımlanabilir ve her sene ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bedeli belirlenir. Belirlenen miktarı isteğe göre artırabilirsiniz, ancak azaltmanız önerilmez, aklınızda bulunsun.

Ramazan fitresi neden verilir derseniz, Diyanet'in açıklamasına göre fitrenin amacı insan olarak yaratılmanın ve ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, ihtiyaç sahibi olan belirli kimselere destek olması, onların da yaşadıkları toplumun standartlarına uygun olarak yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması ve bu sayede bayram sevincini hep birlikte paylaşarak çoğaltmak olarak özetlenebilir.

Fıtır sadakası buğday, arpa, hurma veya üzüm gibi malzemelerle ayni yardım şeklinde verilebileceği gibi doğrudan para ödemesi şeklinde nakdi yardım olarak da verilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, ramazan fitresi verilecek kişinin yararını gözetmektir.

  • Kimler fitre vermekle yükümlüdür?

ramazan-fitre-ne-kadar-shutter-2

Temel ihtiyaçlarının ve 1 yıllık borçlarının dışında nisap miktarınca (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan ve Ramazan Bayramı'na kavuşan Müslümanların, kendileri ve küçük çocukları gibi velayetinin altında olan kişiler için fıtır sadakası vermesi uygun görülür. Ancak kişinin annesi, babası, büyük çocukları, eşi, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre verme zorunluluğu bulunmaz. Yine de bu kişiler için fitre vermek isterse geçerli olur. Bu hesaplamalar farklı mezheplere göre farklılıklar gösterebilir, detaylı bilgi için: Diyanet İşleri Başkanlığı

  • Ramazan fitresi ne zaman verilir?

ramazan-fitresi-ne-kadar-bu-sene-shutter-4

Ramazan fitresi, ramazan ayının başladığı ilk günden itibaren verilebilir. Ramazan ayı bitmeden tamamlanması önerilir. Ramazan Bayramı'nın 1. günü verilmesi de vacip olarak görülür. Bu noktada da yine mezheplere göre ufak farklılıklar vardır. Detaylı bilgi için: Diyanet İşleri Başkanlığı

  • Ramazan fitresi kimlere verilir, kimlere verilmez?

ramazan-fitresi-ne-kadar-bu-sene-shutter-8

Ramazan fitresinin, bir başka deyişle fıtır sadakasının, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı ve dinen yoksul sayılan Müslümanlara verilmesi uygun görülür. Fitre verecek kişinin bu fitreden doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Bu da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şöyle açıklanmıştır:

"Bir kimse zekatını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usul ve füruuna veremez. (Usul, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; füruu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez."

Daha detaylı bilgi için: Diyanet İşleri Başkanlığı


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?