Yemek.com

İlk Fırsatta Kapuska Yaptıracak Beyaz Lahananın Bilinmeyen 10 Faydası

26 Kasım 2015

Aslında hafiften yeşil yapraklı olan beyaz lahana, düşük kalorili sebzeler arasında yer alır ve ülkemizde de çok yaygın olarak tüketilir. Özellikle Karadeniz mutfağında eksik olmaz.

Lahanayı sağlık açısından bu kadar önemli kılan en belirgin özelliği, içerdiği vitamin ve bileşenlerdir. Lahana, bol miktarda lif, protein, flot, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.

Yani lahana için bir vitamin patlaması diyebiliriz. Peki, tüm bu vitaminler ne işe yarıyor?

Yaşlanmayı durdurur, cildi güzelleştirir

Lahana Turşusu Tarifi

Lahana uzun vadede yenildiğinde cildi yenileyen hücreleri destekler. Bunun dışında içerdiği D vitamini ile cildin yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Egzama gibi cilt hastalıklarını siler süpürür

lahana

Lahana püre halinde cilde uygulandığında cilt döküntüleriyle savaşır. Buna böcek ısırmaları, örümcek sokmalarını da ekleyebiliriz. Bir blander yardımıyla lahanayı püre haline getirmeniz ve elde ettiğiniz püreyi 15 dakika boyunca cildinize uygulamanız yeterlidir.

Akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer

Düzenli lahana tüketimi akneyi de önler. Çünkü lahanada bol miktarda kükürt vardır, içerdiği bu kükürt ise akne ve sivilcelerle savaşır. Ayrıca lahananın cildi temizleme özelliği de vardır. Bunun için lahanayı kaynattığınız suyu, soğuttuktan sonra yüzünüzü yıkamak için kullanabilirsiniz.

Sizi daha sağlıklı bir saça kavuşturur

Cilt sağlığına etki eden bir bitkiden bahsediyoruz arkadaşlar, tabii ki saçları da uzatacak, parlaklık kazandıracak. Ne de olsa A vitamini bombası kendisi

Kanserli hücrelerin en büyük düşmanıdır

Kanserle doğrudan savaşır dersek doğru bir söylem olmaz belki ama lahanadaki madde ve bileşenler kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Tıpkı bir portakal, bir dolmalık biber gibi C vitamini bakımından oldukça zengin olan lahana, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Enfeksiyon kapma riskinizi yarıya indirir

Lahana, yapraklarında sakladığı gizli silah niteliğindeki aminoasitler sayesinde, enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele etmede ciddi derecede yardımcı olur.

Göz sağlığında havuç kadar etkilidir

Lahana, içerdiği bol miktarda beta karoten sayesinde görme bozukluklarına ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Alzheimer olma riskini azaltır

Düzenli olarak lahana tüketimi zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasına engel olur. Özellikle yaşlılık döneminde sık rastlanan alzheimer hastalığını önler.

Ve hepinizin bildiği gibi kilo vermeyi kolaylaştırır

Bir kase pişirilmiş lahana yaklaşık 33 kalori içermektedir. Özellikle lahana çorbası kilo vermeyi kolaylaştırır. Dolaşım sistemini harekete geçirdiği için vücuttan daha fazla ödem ve yağ atılmasını sağlar. Ayrıca kabızlık sorunlarını giderir.