babycenter

Miniğiniz Büyürken: 17 Aylık Bebek Gelişimi

Favorilerime
Ekle

Bebeğinizin sosyal becerilerinin arttığı 17. ayda, dil gelişimini desteklemeniz ve bebeğinizi fiziksel açıdan aktif olmaya teşvik etmeniz önemlidir. Sosyal iletişim ve oyun süresinin daha fazla olduğu bu dönemde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilmesi için iyi beslenmesi ve nitelikli uyumasına da dikkat etmeniz gerekir.

Uyku

Bebeğinizin uyku süresi ve uyku kalitesi zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimini doğrudan etkiler. Çeşitli nedenlerle uykusuz kalan bebeklerde sosyal etkinliklerde azalma ya da öğrenme hızında yavaşlama gibi sorunlar görülebilir. Bebeğiniz 17 aylık olduğunda, 12-14 saat uyumalıdır. Gece ve gündüz uykuları önceki aylarda olduğu gibi bu süreçte de önemlidir.

Ancak bebeğiniz düzenli gece uykusuna alıştıysa, gündüz uykularını 1-1,5 saat aralığında tutabilirsiniz. Bebeğinizin akşamları daha erken saatte uyuyup sabahları daha erken uyanmasını sağlayarak gündüz uyumasını kolaylaştırabilirsiniz.

Beslenme

Bebeğinizin kemik gelişimini desteklemeniz için 17 aylık dönemde yeterli kalsiyum almasına dikkat etmelisiniz. Süt, yoğurt veya peynir gibi ürünlerle bebeğinizin kemik gelişimini destekleyebilirsiniz. Eğer bebeğinize anne sütü vermeye devam ediyorsanız kalsiyum için inek sütü kullanmanıza gerek olmayabilir. Ancak bebeğiniz sütten kesildiyse ve bebeğinizin inek sütü alerjisi varsa kalsiyum ihtiyacını yeşil yapraklı sebzeler, tofu, keten tohumu gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz.

Bebeğinizin yetersiz kalsiyum alması kemik ve diş gelişimini olumsuz etkiler. Kalsiyumun yanı sıra bebeğinizin protein ve diğer vitaminler bakımından da zengin beslenmesi önemlidir. Eğer bebeğinizin enerjisinin düşük olduğunu ya da odaklanma konusunda sorun yaşadığını düşünüyorsanız kan değerlerini ölçtürmeniz gereklidir.

Fiziksel gelişim

Bebeğiniz 1,5 yaşına yaklaşırken ince motor becerileri artar. Kalem ya da kaşık gibi parmak kontrolü gerektiren nesneleri daha rahat tutmaya başlar. Bebeğiniz 17 aylık bebek gelişimi sürecinde rahatlıkla yürüyebildiği gibi, koşarken de denge sorunu yaşamaz. Kaba motor becerileri geliştiğinden, sandalyeye oturabilir ya da yerden rahatlıkla kalkabilir.

Fiziksel gelişimi desteklemek için, bebeğinizin hareket etmeye teşvik edilmesi önemlidir. Spor yapma, dış mekanlarda yürüme ya da bebekler için hazırlanan spor aktivitelerine katılma fiziksel gelişimi hızlandırabilir. Fiziksel gelişim, beslenme ve uyku ile de doğrudan ilgili olduğundan, bebeğinizin yeme ve uyuma düzenine dikkat etmeniz gerekir.

Sosyal gelişim

Bebeğinizin fiziksel olarak aktif olması ve dil gelişiminin ilerlemesi sosyal becerilerini olumlu yönde etkiler. 17. ayda bebeğiniz öğrendiği yeni kelimelerle cümle kurmaya başlayabilir. Öğrendiği kelimeleri anlaşılır şekilde söyleyebildiği gibi, öğrendiği kelimelerin anlamlarını da anlamaya başlar. Dil gelişimi, sosyal becerileri olumlu yönde etkilediğinden, 17 aylık bebeğinizle sık sık konuşmanız önemlidir. Bebeğinizin konuşmasını teşvik etmek, yeni cümleler kurmasını sağlamak ve daha fazla kelime öğrenmesini kolaylaştırmak için sözlü iletişim kurmaya önem vermeniz gerekebilir.

17. ayda bebeğim neler yapabilir?

happilyevaafter

happilyevaafter

  • Analitik beceri gerektiren oyunları oynayabilir.
  • Kutuları iç içe dizebilir, büyük parçaları puzzle oyunlarını oynayabilir.
  • Kolaylıkla yeni kelime öğrenebilir ve öğrendiği kelimelerle anlamlı cümleler kurabilir.
  • Oyuncaklarıyla duygusal bağ kurabilir ve bazı oyuncaklarıyla birlikte uyumak isteyebilir.
  • Kolay giyilen kıyafetlerini çıkarabilir.
  • Oyuncaklarıyla oynamak için yeni oyunlar geliştirebilir. Kendi kendine oyun oynarken yalnız kalmaktan hoşlanabilir.
  • Merdivenleri çıkmaya başlayabilir.
  • 17 aylık bebek gelişimi, sosyal becerilerin artığı bir dönem olduğundan, bu süreçte bebeğinizin sosyal açıdan daha aktif olmasını teşvik etmeniz önemlidir.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?