Defne Yaprağı

Favorilerime
Ekle

Defnegiller familyasının Laurus cinsinden gelen defne, dört mevsim yeşil kalan yaprakları ile tanınan bir bitkidir. Dökülmeyen yeşil yaprakları ile yemeklere lezzet vermek için kullanılan defne yaprağı, ülkemizde “Akdeniz Defnesi” adı ile anılır.

Defne yaprağı nasıl kullanılır?

Defne yaprağı, aromatik kokusuyla et ve balık yemeklerine tat vermek için kullanılır. Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir. Balık çorbası gibi sulu yemeklerde kullanılan bitki, hindi ve tavuk haşlarken tencerenin dibine konur.

Defne yaprağı, mutfakta kullanımının yanı sıra halk arasında bitkisel bir ilaç olarak da tüketilir. Taze toplanıp kaynatılan defne yaprağının suyu ile vücut ve saçlar yıkanır. Kurutulan defne yaprakları, civanperçemi yaprakları gibi kaynatılır ve çay olarak tüketilir. Toz haline getirilen defne yaprağı ise merhem yapımında kullanılır.

Defne yaprağı nasıl saklanır?

Defne yaprağı dört mevsim yapraklarını dökmediği için her zaman toplanabilir. Fakat mayıs ayı ile ekim ayı arasında yaprakların kokusu ve aroması daha etkin olduğu için bu aylar arasında toplanması tavsiye edilir. Toplanan defne yaprakları güneş almayan havadar bir alanda kurutulur. Hava almayacak şekilde poşetlere yerleştirilen bitki, karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza edilir.

Defne yaprağının faydaları nelerdir?

- Akşam yemeğinden sonra içilen defne yaprağı çayı hazmettirici özelliğe sahiptir ve vücuda rahatlık verir.

- Grip ve nezle gibi hastalıklara karşı çay olarak tüketilen defne yaprağı; ateş düşürür, baş ağrılarına iyi gelir ve vücudu mikroplardan korur.

- Hem cilt hem saç bakımında kullanılan defne yaprağı saçlardaki ölü deriyi ve kepeği temizler. Tonik olarak cilt bakımında kullanıldığında sivilceleri, sivilce lekelerini ve güneş lekelerini azaltmaya yardımcı olur.

- Kurutulan ve toz haline getirilen defne yapraklarının açık yaralarda enfeksiyon oluşumuna karşı kullanıldığı da bilinmektedir.

Defne yaprağının yan etkileri nelerdir?

Aşırı miktarda tüketildiğinde merkezi sinir sistemine zarar verebilen defne yaprağı, çok fazla koklandığında solumun sorunlarına neden olabilir. Özellikle hassas bünyeli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan bitki, doğal ilaç yapımında kullanılacaksa doktora danışılarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Görselin kaynağı: http://www.ncbhojraj.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?