ikinci-bahar-lezzet-duraklari

Kebaplar Ali Haydar Usta’dan: Samatya’nın En İyi 4 Lezzet Durağı

Favorilerime
Ekle

Samatya, İstanbul'un buram buram tarih kokan semti.

Birçoğumuzun kitaplardan okuduğu, fotoğraflardan gördüğü, şanslı olanlarımızın gezip aşık olduğu, İkinci Bahar izlemiş olanların kulaklarına aşinalığı olan Samatya.

Haydi kalkın, işte bu Samatya'nın en iyi 4 restaurant'ı, en iyi 4 lezzet durağına gidiyoruz sırasıyla.

Ali Haydar

Hayır, hayır. Fotoğraftaki Ali Haydar Usta değil. Yani Ali Haydar Usta da, ama o İkinci Bahar’da Şener Şen’in canlandırdığı değil.

Meşhur İkinci Bahar dizisinin yapım yılı 1998. Fakat bugün Samatya denince hâlâ akıllara Şener Şen ve Türkan Şoray’ın başını çektiği ‘Yıldızlar Topluluğu’ dizi geliyor.

Samatya’daki esnafın hayatlarının anlatıldığı sımsıcak ‘İkinci Bahar’ daki Ali Haydar Usta’nın mekanı hiç bozulmadan bu zamana kadar geldi.

Duvarda Şener Şen ve Türkan Şoray’ın fotoğrafları asılı. Ocağın başında ise yine Ali Haydar Usta var. Fotoğraftaki ustamız dizideki Ali Haydar’ın neredeyse aynısı. Samatya’ya ilk kez gelenler onla fotoğraf çektirmeden geçmiyor. Kendisi de her masaya uğrayıp hatrınızı soruyor.

‘İkinci Bahar-Ali Haydar’ da doğal olarak bir kebapçı. Fıstıklı kebabı, içli köftesi çok beğeniliyor. Yemekleri güzel ama ortamı bu diziyi izleyenler için her şeyden daha önemli.

Adres: Hacı Hüseyin Ağa Mh. Samatya Meydanı/Gümüş Yüksük Sk No:6, Samatya / İstanbul

İkinci Bahar, Samatya Meydanı’na inen meşhur merdivenlerin solunda kalıyor. Şimdi dizide de büyük rekabet içerisinde olduğu karşı restauranta geçiyoruz. Burası da İstanbul efsanelerinden: Develi.

Develi

Arif Develi, Antep’ten İstanbul’a gelerek 1966 yılında Samatya’daki bu restaurantı açtı. O zamanlar Samatya, Rum zenginlerin, kültürlü İstanbulluların yaşadığı bir semtmiş. Rumlar ve diğer gayrimüslimler ülkeyi terk edip gidince Samatya doğudan göçe uğramış. Bu dönemde değişmeyen tek şey Develi’nin kebapları olmuş. Ünü gittikçe yayılan Develi’nin şu an Etiler, Ataşehir, Eminönü, Florya gibi yerlerde şubeleri var. Ama Arif Develi zamanını ilk göz ağrısı Samatya’da geçiriyor.

İkinci Bahar’daki Vakkas Resuloğlu karakteriyle daha da dikkat çeken Develi, Samatya’da Ali Haydar Usta’nın karşısında. Meydandaki diğer restaurantlardan farklı. Dört katlı ve daha lüks.

Buranın da fıstıklı kebabı çok meşhur. Arif Develi, fıstıklı kebap gibi Türkiye’deki ilk sıcak humusu da kendisinin yaptığını söylüyor, Beyrut’ta görmüş. Develi’nin çiğ köfteleri de çok güzel. Tüm malzemeler Antep ve civar şehirlerden geliyor.

Develi, 2002 yılında Avrupa'nın en iyi restaurantlarını belirleyen Zagat Survey 2002 tarafından "İstanbul'un en iyi 5. restoranı" seçildi. 2006’da İngiltere'nin The Observer gazetesi tarafından dünyadaki "En iyi 100 lokanta" listesinde yer aldı. Lezzet tüm şubelerde aynı ama Samatya’da hava bir farklı.

Adres: Abdi Çelebi Mh. Otopark, Hacı Kadın Çeşmesi Sk No:5, Fatih / İstanbul

Yemeksepeti'nden hemen sipariş vermek için tıklayın!

Kuleli Meyhanesi - Ato'nun Yeri

Yazıya iki kebapçıyla başladık ama Samatya aslında balıklarıyla ünlüdür. Sıra geldi bir balıkçıya: Kuleli. Bir başka adıyla Ato’nun yeri.

Samatya’nın dokusunu hissedebileceğiniz bir yer. Meydanda hemen Develi’nin sol çaprazında yer alıyor. Alt katta dört, bahçede yine yaz ayları için beş altı masa ve bir üst katı var. Fakat son ziyaretimde tadilattaydı. Sanırım, müthiş manzaralı terası da hizmete açacaklar.

40’tan fazla mezeleri var. Masaya gelemiyorlar doğal olarak ve siz olması gerektiği gibi dolaba gidip seçiyorsunuz.

Ahtapot işinde çok başarılılar. Yine çoğu yerde iyi bir şekilde yapılmayan ve geçiştirilen kalamar da Kuleli’nin iddialı olduğu mezelerden. Balıklar hep taze. Karides ve döneminde çiroz da mutlaka denenmeli.

Adres: Büyük Kuleli Sk No:38, Samatya / İstanbul

Günbilir Meyhanesi

facebook/günbilirmeyhanesi

facebook/günbilirmeyhanesi

Meyhaneyi işleten üç kardeşten biri olan Murat Kaya bildiklerinin çoğunu Kuleli Meyhanesi’nin kurucusu Atilla Türer (Ato)’den öğrendiğini söylüyor.

Günbilir, Samatya meydanındaki üç katlı bir Ermeni evinde hizmet veriyor. Buranın kurucusu da Varujan Günbilir.2007’de vefat eden Varujan Usta’nın hayalini yürütüyor Kaya kardeşler. Vasiyet üzerine bu mekanı işleten kardeşler Ağrı’dan İstanbul’a gelmişler. Tek amaçları kendilerine miras kalan bu eşsiz yeri Varujan Usta’nın istediği gibi yaşatmak.

Günbilir’den balık böreği, topik, lakerda yemeden ayrılmayın.

Bu arada, Samatya kendinizi çok farklı hissedeceğiniz tarihi bir yer. Bilenler ihmal etmesin, henüz uğramayanlar bir koşu gelsin. Her adımınıza değecektir.

Adres: Hacı Hüseyin Ağa Mah., Eski Kulluk Sk No:18, Yedıkule / Istanbul

Görsel: ucanfil


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?