Anne olduğunuzu öğrendiğiniz o anı eminiz hepiniz hala ilk duyduğunuz zamanki heyecanla birlikte hatırlıyorsunuzdur. Elbette bu haberi aldıktan hemen sonra tatlı bir endişe, "Şimdi neler yapmam gerekiyor?" sorusu da beraberinde gelmiştir, tahmin edebiliyoruz.
Daha sağlıklı beslenmek, neler yiyip neler yememeniz gerektiğini öğrenmek, doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda almanız gereken ekstra bir destek var mı, yok mu gibi sorularınızın da cevaplarını çoktan bulduğunuzu düşünüyoruz.
O yüzden biz şimdi doğrudan yaz boyunca mutlaka aklınızda bulundurmanız gerekenlerden söz edeceğiz. Güneşin kavurucu sıcakları, denizin cazibesi ve sıcak kumlara basmanın verdiği mutluluğu yaşamak isteyen anne adaylarının nelere dikkat etmesi gerektiğini bir bir anlatacağız.
Aman diyelim, sağlığınızı, bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak bir şey yapmayın. Hamileliğinizi ağız tadıyla geçirip miniğinizi kucağınıza sağlıkla alın. Tabii bir de şu konuları aklınızdan hiç çıkarmayın.
O zaman nefis bir yaz olsun diyor ve başlıyoruz!
Küçük bir not: Hamileyken yenmesi ve yenmemesi gereken yiyeceklerle ilgili olarak aklınızda bir soru işareti varsa sizi hemen şu yazımıza doğru da alabiliriz.
En temelden başlayalım: Saat 11.00-16.00 arası güneşe çok fazla maruz kalmamaya özen gösterin
Bu, aslında sadece hamileler için değil herkes için geçerli bir kural, biliyorsunuz. Öğle saatlerinde, özellikle de saat 11.00'den 16.00'ya kadar güneş kendini fazlaca hissettiriyor. Bu da ondan fayda sağlamamızı bırakın, zarar görmemize neden oluyor. O yüzden "D vitamini olsun" diye düşünüp kendinizi öğle sıcağında güneşin altına atmayın, vücudunuzun dengesini bozup hamileliğinizi zorlaştırmayın.
Bunun yerine güneş ışınlarının dik yerine yatay gelmeye başladığı akşamüstlerini ya da sabahın erken saatlerini seçin ve güneşin tadını bu vakitlerde çıkarın.
Sporsuz yapamam diyenlere: Yüzme ya da yürüyüş gibi sportif faaliyetler için de doğru zamanı bekleyin
"Hamile olsam da ben sporsuz yapamam, hem tatile gidince yüzmek isterim." gibi düşünceleriniz varsa müjdeler olsun, hamileyken yüzme ya da yürüyüş gibi sportif aktivitelerde bulunmanız birçok doktor tarafından tavsiye edilenler arasında. Ancak, elbette siz genel kanıya aldanmayın, mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.
Doktorunuzun onay vermesi halinde, kendinizi çok yormadan, halsiz düşecek seviyeye gelmeden yürüyüşler yapabilir, yüzebilirsiniz. Tabii bu sporları yapmak için de öğle saatlerini değil, sabah ya da akşamüstü vakitlerini seçmelisiniz.
Susuz kalmak olmaz: Yaz aylarında sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın
Yaz aylarında yine herkesin yapması gerekenlerden olan ama hamilelerin özel olarak çok dikkat etmesi gereken konulardan sayılan sıvı tüketimini asla ihmal etmemelisiniz. Hamilelikle birlikte vücudunuzda yaşanan değişiklikler, hücrelerinizin susuz kalmaya daha az dayanıklı olmasına neden oluyor. Bu da tansiyon ve kan şekeri düşüklüğü gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Bu nedenle gün içinde doktorunuzun önerdiği miktarda su tüketmeniz ve su dışında da yine mevsimin en taze ve en doğal meyve ve sebzelerini bolca tüketmeniz büyük önem taşıyor.
Şişkinlikler artıyorsa: Yazın daha çok yaşanan ödem sorunundan kaçınmak için tuzlu yiyeceklerden kaçının, kısa yürüyüşler yapın
Hamilelikte en sık yaşanan sorunlardan biri olan ödemle baş edebilmek, ellerinizin ve ayaklarınızın daha az şişmesini sağlamak için bol tuzlu yiyeceklerden, hazır gıdalardan ve güneşin dik ışınlarından olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Çünkü bu yiyecekler nedeniyle aldığınız fazla tuz ve güneşe aşırı maruz kalmak ödemin daha kısa sürede daha etkili hale gelmesine neden oluyor.
Bu durumdan kurtulmak için gün içinde kısa yürüyüşlere çıkabilir ya da ayaklarınızı yukarı dikerek bir süre dinlenebilirsiniz. Tıpkı burada olduğu gibi elleriniz şiştiğinde yüzüğünüzün parmağınıza sıkışıp kalmaması için şimdiden önleminizi almanızı da öneririz.
Doktorunuzdan onay aldıktan sonra: Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız maksimum 2 saatte 1 kısa yürüyüşler yapın
Eğer bu yaz uzun bir yolculuğa çıkacaksanız ve doktorunuz da buna onay verdiyse ayaklarınızın şişmemesi, tüm vücudunuzun ödem toplamaması için yolculuğunuzu tamamen oturarak geçirmeyin. En fazla 2 saat oturduktan sonra mutlaka kalkıp kısa bir yürüyüş yapın. Otobüs, uçak ya da kendi kullandığınız bir araba olması fark etmez, dikkatli bir şekilde kısa bir yürüyüş yapmanız şart.
Bunu nasıl yapabilirim derseniz, uçaktaysanız en azından bir tuvalete gidip gelmeyi deneyebilir, otobüsteyseniz kısa bir tuvalet molası isteyebilir, kendi arabanızdaysanız güvenli bir yerde mola verebilirsiniz. Eğer hiçbir şekilde yürümeye imkan bulamazsanız oturduğunuz yerde ayak bileklerinizi sağa-sola çevirebilir, bacaklarınızı uzatıp hafifçe gerginleşmelerini sağlayabilir, bacağınızı yukarı aşağı hareketlerle hareketlendirebilirsiniz.
Cildinizi koruyun: Hamilelikte ciltte oluşabilecek lekelenmelerden uzak durmak için güvenilir güneş kremleri kullanın
Hamilelik döneminde vücutta birçok değişiklik meydana geliyor, bildiğiniz gibi. İşte bu değişikliklerden en önemlisi de hormonlar üzerinde gerçekleşiyor. Bu da cildin daha savunmasız bir hale gelmesine, güneş nedeniyle ciltte lekelenmeler oluşmasına neden olabiliyor.
Cildinizde lekeler oluşmaması için güvenilir güneş kremleri edinmeniz gerekiyor. Elbette güneş kremi kullanmanın dışında güneşe çıktığınız saatlere dikkat etmeniz, mutlaka şapka, gözlük gibi aksesuarlardan destek almanız da öneriliyor.
Dondurma yenir mi, yenmez mi: Hamileyken aşırıya kaçmadığınız sürece dondurmayla aranızı açmayın
Yaz hamilelerinin en çok ikilemde kaldığı konulardan biri de dondurma yiyip yiyemeyecekleri aslında. Eğer doktorunuz aksi yönde hiçbir öneride bulunmadıysa ölçülü bir şekilde dondurma yiyebilirsiniz. Ancak yiyeceğiniz dondurma 2-3 topu ya da bir küçük kaseyi geçmemeli ve tabii ki olabildiğince doğal malzemelerle hazırlanmalı.
Dondurma yediğinizde boğazınızın ağrımaya başladığını hissederseniz dondurma yemeye ara vermeniz gerekiyor. Çünkü sizin hasta olmanız bebeğinizi de olumsuz etkileyecektir, aman diyelim.
Rahat etmeniz önemli: Kıyafetlerinizi seçerken tercihinizi pamuklu ya da keten gibi rahat kumaşlardan yana kullanın
Yazın terlemek neredeyse hepimiz için olmazsa olmaz bir durumken, işin içine bir de hamilelik girince tümden kaçınılmaz oluyor, doğruya doğru. İşte tam da bu yüzden yaz hamilelerinin giysi tercihini açık renkli ve pamuk ya da ketenden yapılmış olanlardan yana kullanması büyük önem taşıyor. Çünkü pamuk terinizin üzerinizde kurumasına engel olarak sizi hasta olma riskinden koruma konusunda oldukça uzman sayılıyor, keten de daha ferah hissetmenize yardımcı oluyor, bizden söylemesi.
Yorumlar
0