Sıkı takipçilerimiz bilir, evde, saksılarımızın içinde çeşit çeşit bitki yetiştirmeyi çok severiz. O bitkiler bir de domates, limon, çilek gibi afiyetle yiyeceğimiz meyveler veriyorsa değmeyin keyfimize.
Evimizi bahçelere dönüştürmeyi bu kadar çok severken bildiklerimizi de sizden saklayacak değildik elbette. Bugüne kadar hep birlikte saksıda domates yetiştirmenin en pratik yolunu da keşfettik, limon çekirdeklerinden limon ağacı yapmanın sırlarını da keşfettik. Hatta işi biraz abartıp patateste gül yetiştirme gibi ilginçliklerde yaptık, doğrudur.
Bu kez de sıraya zencefili aldık.
Toz haliyle evlere daha çok konuk olsa da en taze halini, diğer bir deyişle kök halini her eve sokmaya kararlıyız onun. Neden derseniz, zencefilin faydalarını bir bir saysak buraya sığdıramayız. Soğuk algınlığından tutun da sindirim sistemini düzenlemesine dek birçok işe yarıyor kendisi.
Tam da bu yüzden her eve girmeyi, her mutfakta yerini almayı hak ediyor. O zaman ona hak ettiği değeri verelim, saksılarımızda bol bol yetiştirip tüm yıl en tazesinden kök zencefillerin tadını çıkaralım, şifasından yararlanalım!
Buyurun başlayalım!
Şöyle irice bir kök zencefil (taze zencefil) alıyorsunuz...
Onu bir bıçak yardımıyla parçalara ayırıyorsunuz...
Parçaların çok küçük olmamasına özen gösterin. Burada olduğu gibi büyükçe bir zencefili 3-4 parçaya ayırmanız yeterli olacaktır.
Ardından bu zencefil parçalarını oda sıcaklığında bir suyun içine koyuyorsunuz...
Ve bu şekilde 3 ila 5 saat arası bekletiyorsunuz. Dilerseniz, zencefilin daha hızlı filizlenmesine katkı sağlamak için bu parçaları 12 saat gibi daha uzun sürelerle de bekletebilirsiniz.
Bu sırada altında delikler bulunan büyük bir saksı alıyor...
Zencefilin kök kısmı tüketildiği için saksının derinliği ve genişliği oldukça önemli. Ne kadar büyük bir saksı alırsanız zencefilleriniz de en az o kadar kendilerini geliştirmek için fırsat bulacaklardır.
İçini toprakla dolduruyorsunuz...
Seçeceğiniz toprağın humus bakımından zengin olmasına, içinde bolca organik malzeme bulunmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle killi toprak kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Zencefil nemli topraklarda daha kolay yetiştiğinden kil, onun için doğru bir tercih olmayacaktır, bizden söylemesi.
Bu toprağın içine suda yeteri kadar beklettiğiniz zencefil parçalarını yerleştiriyor ve üzerini yine toprakla kapatıyorsunuz...
Zencefil parçalarını yerleştirirken onları fazla derine gömmemeye, yaklaşık bir 5 santimetre kadar içeri yerleştirmeye özen gösterin. Bu zencefil parçalarının üzerini de çok sıkı bir şekilde değil, olabildiğince gevşek bir şekilde örtün.
Sulama yapmayı ve saksıyı güneş ışığı görecek bir yerde tutmayı da ihmal etmiyorsunuz tabii...
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor. Doğrudan soğuğa maruz kalmaması gerektiğini de aklınızın bir köşesinde bulundurun deriz.
Yorumlar
1