kesme-tahtasi-hatalari

Kesme Tahtası Kullanırken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Keskin Hata

Favorilerime
Ekle

Kesme tahtası, mutfakta hemen her gün kullandığımız gereçlerden biri. Ancak neredeyse mutfakta en çok kullanılan, en fazla ihtiyaç duyulan eşyalardan biri olmasına rağmen ona tavalara, bıçaklarımıza gösterdiğimiz özeni göstermiyor, kabul edelim biraz da hor kullanıyoruz.

Diyeceğimiz o ki onu hafife almaya bırakmalı, hem kesme tahtasının hem de bıçaklarımızın ömrünü kısaltan bu hataları yapmaktan acilen vazgeçmeliyiz.

Buyursunlar.

Cam kesme tahtası kullanmayı tercih ediyorsunuz

vanceind

Cam tahtaların plastik ve tahta olanlara göre daha sağlıklı olduğunu, leke ve kokulara karşı daha dayanıklı olduğunu biliyoruz ancak cam kesme tahtası kullanarak aslında bıçaklarınızın çok çabuk körelmesine yol açıyorsunuz. Her bıçak darbeniz, yumuşatılamayan bir alanda bıçağınızın kötüleşmesine sebep oluyor çünkü.

Ahşap kesme tahtasını bulaşık makinesinde yıkıyorsunuz

cookingforengineers

Önce şunu bilmekte fayda var. Bulaşık makinesi büyük bir kolaylık olabilir ama ona asla tahta malzemeleri koymamalısınız. Sebebi çok basit: Isı tahta malzemeye ciddi zararlar veriyor. Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz.

Buna tahta kaşıklar kadar ahşap kesme tahtaları da dahil. Isıdan çatlayan ahşap kesme tahtalarının arasına bakterilerin saklanma ihtimali de çok yüksek diyelim ve aslında onu nasıl temizlemeniz gerektiğini öğrenmek için sizi şuraya alalım.

Kesme tahtasını kurulamadan yerine kaldırıyorsunuz

seriouseats

Kesme tahtanızı türüne göre doğru şekilde yıkadınız, temizlediniz diyelim. Ancak onu tamamen kurulamadan sakladığınız dolaba kaldırıyor, tezgaha bırakıyorsanız yine yanlış bir harekette bulunuyorsunuz. Zira nemli bir kesme tahtası demek bakteriler için en uygun ortam demek.

Bu sebeple onun bulaşıklıkta iyice kuruduğundan emin olmanızda fayda var. Hatta tavsiyemiz yıkayıp kaldırdığınız kesme tahtanızı tekrar yatay bir şekilde herhangi bir yerde bekletmemeniz. Bunun yerine onu temiz bir noktaya asın ya da diklemesine, en az teması sağlayacağınız şekilde yerleştirin.

Ahşap kesme tahtanızı yağlamıyorsunuz

cuttingboard

Ahşap kesme tahtası kullanıyorsanız onu bulaşık deterjanı ve suyla elde yıkamalısınız demiştik. Ancak bu da onun zamanla kurumasına ve çatlamasına sebep oluyor.

Bunu engellemek için zeytinyağı ile yüzeyini ovmanız gerekiyor. Bir çorba kaşığı zeytinyağını bir kağıt havlu yardımıyla alıp kesme tahtanıza sürebilirsiniz. Ayda bir kez bile bu işlemi yapmanız kesme tahtanızın ömrünü uzatmaya yetecektir.

Yanlış boyutta kesme tahtası kullanıyorsunuz

woodrestart

Herkesin mutfağı, tezgahı aynı boyutlarda değil elbette. Siz de kesme tahtanızı seçerken en rahat hareket edebileceğiniz boyutu tercih etmeye çalıştınız, eminiz.

Ancak yeriniz ne kadar dar olursa olsun küçük boyutlardaki kesme tahtalarından kaçınmanızda fayda var. Tamam, az yer kaplıyor, temizlemesi de daha kolay ama ufak bir yüzey demek kestiğiniz yiyeceklerin tahta üzerinden kolaylıkla kayması, bıçağı rahat rahat hareket ettirememeniz ve kendinizi yaralama riskini almanız demek.

Et ve sebzeleri aynı kesme tahtası üzerinde kesiyorsunuz

eatright

En ideali sebzeler için tahta kesme tahtası, çiğ et için plastik kesme tahtası kullanmak.

Çiğ et ve tavuk taşıdığı bakterilerle sizi hasta edebileceği için asla çiğ etin değdiği bir yüzeye sebzelerin temas etmesine izin vermemelisiniz. Zira etten çıkan sıvılar kesme tahtası yüzeyine saklanabilir ve buradan bakteriler en sağlıklı sebzeyi bile bir hastalık yuvasına çevirebilir. Bu yüzden her ikisi için farklı kesme tahtaları kullanmak ve hayvan ürünleri kestiğiniz kesme tahtasını kullandıktan hemen sonra sıcak sabunlu suyla yıkamalısınız.

Gıda alerjisi olanlara yemek hazırlarken de aynı kesme tahtasını kullanıyorsunuz

lucysways

Sadece et yiyenler için tehlike arz etmiyor tek bir kesme tahtası kullanmak. Örneğin çeşitli gıdalara alerjisi olan birine yemek hazırlıyorsanız onu böylelikle riske atıyor olabilirsiniz.

Zira her ne kadar kesme tahtası tertemiz gözükse de alerjisi olan yiyeceklerin izlerini taşıyor olabilir. Her zaman kenarda ekstra bir kesme tahtası bekletmek ya da kullandığınız kesme tahtasının hijyenine aşırı özen göstermeniz buna bir çözüm olabilir.

Yumuşak peynirler ya da rengini bırakan sebze ve meyveleri ahşap kesme tahtasında kesiyorsunuz

globy

Bu bahsettiklerimiz ahşap kesme tahtasını ne kadar yıkasanız da izini bırakacaktır. Daha hijyenik olması için bu malzemeler için plastik kesme tahtalarını tercih etmenizde fayda var.

Kestiğiniz malzemeleri dökerken bıçağı kesme tahtasına sürtüyorsunuz

girlstalkinsmack

Kesme tahtası üzerinde kestiğiniz sebzeleri bıçağı ona sürtmek suretiyle tencereye tek seferde döküyor ya da aynı şekilde artıkları ve kabuklarını çöpe dökerken bıçağı tahtaya sürtüyorsanız farkında olmadan önemli bir hata yapıyorsunuz.

Zira bu sadece bıçağınızın kısa sürede körelmesine sebep olur. Çözümü ise bıçağın ters tarafını yani keskin olmayan tarafıyla bu hareketi yapmak.

Çok da zor değilmiş, değil mi? :)


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?