Ketojenik Diyet

Uygulamasanız Bile Bir An Önce Öğrenmeniz Gerekiyor: Ketojenik Diyet Nedir?

Favorilerime
Ekle

Yaz telaşına tam da yılın bu zamanları kapılıyoruz desek, yalan olmaz. Yaz sonrası rehaveti baş gösterip de ocak hatta şubat ayına kadar istediğimizi yiyoruz. Ancak şubat geldi mi alıyor bizi bir telaş. Önce yıllık üyelik alıp arada bir gittiğimiz spor salonuna gitmeye, ardından çeşitli diyetler araştırmaya başlıyoruz. Zayıflama ürünlerine yönelik reklamlar da tam bu dönemde karşımıza çıkmaya başlıyor.

Eh, geldik yine "Yazın o bikiniyi nasıl giyeceğim ben?" telaşına. Diyete başlamadan önce bize kulak verin. Size azıcık da olsa bildiğiniz bir şeyi kapsamlı olarak anlatacağız; bol yağlı ve proteinli beslenme yani ketojenik diyet.

Sadece zayıflamak için değil, birçok hastalığa da iyi geliyor.

Daha da uzatmadan ketojenik diyetten bahsedelim.

İçindekiler

  • Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyetin temeli karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et vb. gıdalarla yağ ve protein miktarı artırılıyor. Böylece vücut, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalıyor.

Ketojenik kelimesi ketozis kelimesinden geliyor. Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakması demek. Yani bu ne anlama geliyor? Düşük karbonhidratla beslenme, kandaki glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak insülini düşürüyor. Vücut, yeterli ölçüde glikoz ve karbonhidrat alamayınca bu sefer yağlara yöneliyor. Enerji için vücut yağ yakmaya başladığında ise "keton" denilen cisimler ortaya çıkıyor. Ketonların ortaya çıkışı ise vücudun ketozis sürecinde olduğunu gösterir. İşte bu tam da istediğimiz süreç!

Peki ketoziste olduğunuzu nasıl anlarsınız? İki kolay yöntemi var; birincisi nefesiniz aseton gibi kokar, ancak nefesten anlayamıyorsanız ikinci yöntemi yani eczanelerde keton cisimlerini ölçen çubuklardan alın.

  • Ketojenik diyetin faydaları nedir?

Ketojenik diyetin faydaları nedir?

Ketojenik diyet sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem. Vücuda fazla karbonhidrat ve şeker alındığında enflamasyon (iltihap) artıyor ve bu enflamasyon, hücrelerin savunma mekanizmalarını bozuyor, çoğu zaman da hücrelerin ölmelerine neden oluyor. Bu hücrelerin bozulması ve ölmesi de pek çok hastalığa neden oluyor. Bu hastalıkların başında ise epilepsi ile diyabet geliyor.

İlk olarak 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra '90'larda tekrar gündeme geliyor. Hatta bununla ilgili en yakın tarihli araştırmalardan biri ise Hacettepe Üniversitesi'nden. 2013 yılında epilepsi hastalığı olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda ise 3 ay ketojenik diyet uygulanan çocukların %54'ünde epilepsi nöbetleri azalıyor. Araştırmayı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Sadece bu iki hastalık da değil. Alzheimer, parkinson, mide ekşimesi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın etkileri, ketojenik diyetin uygulanmasıyla azalabiliyor.

Ayrıca son zamanlarda ketojenik beslenme yönteminin kanser hastalarına önerildiğini de söyleyebiliriz. Yanlış anlaşılmasın, kansere çare olmak gibi bir durumu yok maalesef. Lakin alınan karbonhidrat seviyesini düşürmek, yağ ve proteini artırmak kanser hücrelerinin büyümesini de yavaşlatıyor. Şeker ve karbonhidrattan daha çok beslenen kanser hücreleri bunlara ulaşamadıkça büyümesi yavaşlıyor. Hatta bununla ilgili yaşanmış hikayeler de var. Şuradaki gibi.

Ancak hep söylediğimiz gibi, doktora görünmeden diyeti uygulamayın. Her vücudun kendi sistemi ve hassasiyeti vardır. O yüzden her zaman bir uzmandan yardım almakta fayda var.

  • Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik diyeti aslında bir beslenme biçimi olarak da söylemek mümkün. Enerjisini karbonhidrattan almaya alışkın vücudunuza bunu yağdan almasını öğretmeye çalışıyorsunuz. Mutlaka bir adaptasyon sürecine ihtiyacınız olacak.

Ketojenik diyeti uygulamak için ilk olarak serbest ve yasak olan yiyecekleri gruplandırmanız gerekiyor. Temel yasaklar ve serbest yiyecekleri hatırlatalım.

  • Ketojenik diyette tüketebileceğiniz gıdalar: Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta.
  • Ketojenik diyette yasak olan gıdalar: Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (çok az miktarda günde bir kere tüketebilirsiniz), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez vb. gıdalar.
  • Ketojenik diyette nelere dikkat edilmeli?

Ketojenik Diyet

Diyeti uygularken aslında küçük gibi görünen çok önemli detaylar var. Bunlara dikkat etmezseniz yaptığınız diyetten elde edeceğiniz sonuç, beklediğiniz gibi olmayabilir. Dikkat etmeniz gerekenlere şöyle bir bakarsak...

  • Yağ yiyin. Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Tabii yağdan kastımız faydaları yağlar. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar.
  • Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.
  • Bol su için. Buna sadece diyette değil, her zaman dikkat edin.
  • Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.
  • Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının uzman kontrolünde bu diyet uygulaması gerekir.

En önemli notu yazının sonunda tekrar edelim: Eğer ketojenik diyeti uygulamak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

Eylül Polat Esters17 Mart 2017 00:37
Birincisi rahatlikla tüketilecek besinlerin arasina süt koymaniz yanlis... Cunku sütün karbonhidrat degeri baya bir yüksek... bu yüzden ketojenik diyette ölcülü düzeyde alinmasi gerekir. Ikincisi sebzelerin kizartilmasi isiya dayanikli saglikli yag kullanildigi takdirde, neden sorun olsun ki? Ucüncüsü makro degerlerinizi hesaplayarak baslamak basarili olmanizi saglar... ve son olarak ketojenik diyet'i kisa süreki bir diyet olarak görmeyip beslenme aliskanligi haline getirin hayatiniz degissin :) imza : fanatik bir keto savunucusu
Yanıtla
eie15 Şubat 2017 13:39
Bol su tüketiminin önerilmesi şu şekildedir. Karbonhidratı büyük ölçüde kesmiş olacağınızdan dolayı vücudunuz, bünyesinde karbonhidrat yüzünden tuttuğu suyu atmaya başlar. Hatta başta çok çabuk kilo kaybederseniz, sebebi bu yüzdendir. O yüzden o kaybı olabildiğince önleyebilmek adına bol su, ve tuz kullanımının arttırılması önerilmektedir. Bu tuz tabii ki sofra tuzu değil de, himalaya tuzu/kaya tuzu/deniz tuzu olduğu takdirde sizin sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.
Yanıtla
Selen Tugce 28 Mayıs 2017 15:19
Yanıtla
Merhaba bende bugün başladım bu beslenme biçimine ama ilk amacım kilo vermek tabiki:) siz bu konuda dikkat etmem gereken noktaları bana yazar mısınız :)
eie15 Şubat 2017 13:39
Bol su tüketiminin önerilmesi şu şekildedir. Karbonhidratı büyük ölçüde kesmiş olacağınızdan dolayı vücudunuz, bünyesinde karbonhidrat yüzünden tuttuğu suyu atmaya başlar. Hatta başta çok çabuk kilo kaybederseniz, sebebi bu yüzdendir. O yüzden o kaybı olabildiğince önleyebilmek adına bol su, ve tuz kullanımının arttırılması önerilmektedir. Bu tuz tabii ki sofra tuzu değil de, himalaya tuzu/kaya tuzu/deniz tuzu olduğu takdirde sizin sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.
Yanıtla
yusuftahir212314 Şubat 2017 23:48
Keton olcumu yapildiginda değer kac çıkarsa diyetin ise yaradığını anlarız
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?