gardeningknowhow

Mutfağınıza Renk, Sofranıza Lezzet Gelecek: Saksıda Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Evde, sevimli saksılar içinde renk renk çiçekler, çeşit çeşit bitkiler olduğunda kendini mutlu hissedenler, kocaman bir bahçesi olmasa da küçük bir balkonda kendine dünyanın en güzel bahçesini yapabilenler buraya!

Bugün sadece rengiyle evinize güzellik katıp içinizi ferahlatmakla kalmayacak, aynı zamanda canınız istediğinde, ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz nefis bir bitkiden söz edeceğiz size. Salatalara da yemeklere de ayrı bir lezzet katan maydanozdan!

Evet, onu birkaç püf noktasına dikkat ederek mutfak camınızda bile yetiştirebilir, kendi ellerinizle büyütüp geliştirdiğiniz maydanozları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Buyursunlar, evde, saksıda maydanoz nasıl yetiştirilir, bilmeniz gereken her şey tam burada!

Maydanoz yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf bakımından zengin ve gevşek bir toprak olmasına dikkat etmelisiniz

Evde, saksı içinde maydanoz yetiştirmeye karar verirseniz, ihtiyacınız olacak ilk malzemelerden biri tabii ki toprak olacak. Maydanoz, gevşek ve besin değeri açısından zengin topraklarda çok daha kolay yetiştiğinden bu şekilde bir toprak seçmeniz önemli. Torf ve humuslu toprakları alıp karıştırarak hem gevşek, hafif ve rahatça hava alan hem de besin değeri yüksek topraklar elde edebilirsiniz. "Torf nedir?" derseniz, organik malzemeler açısından zengin ve hafif bir 'toprak düzenleyicisi' diyebiliriz.

Aynı şekilde alacağınız toprağın PH değerinin de yaklaşık 6-7 olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda toprağı temin edeceğiniz satıcılardan ve toprağın üzerinde yazan etiketten destek alabilirsiniz.

Maydanoz tohumlarınızı güvenilir bir yerden temin ettiğinizden, uygun saksıyı aldığınızdan emin olmalısınız

Maydanoz tohumları almaya karar verdiğinizde, özellikle de daha önce evde hiç maydanoz yetiştirmediyseniz mutlaka ama mutlaka güvenilir bir yerden almalısınız. Bildiğiniz gibi artık her şeyin doğal halini bulmak oldukça zorlaştı. Evde, kendi ellerinizle maydanoz yetiştirmenin bu ilk adımlarında doğru seçimleri yapmalısınız ki ardından gönül rahatlığıyla maydanozlarınızı yiyebilin.

Aynı şekilde saksı seçimi de önemli. Maydanozlar için çok derin olmayan saksılar seçebilirsiniz. Altında drenaj delikleri bulunan bir saksı almanız da uygun olacaktır. Yeriniz yoksa ya da az bir miktar maydanoz yetiştirmek sizin için yeterliyse ufak saksılar tercih edebilirsiniz.

Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız

Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor. Ancak onun için en uygun ekim zamanı mart-sonu-nisan başı oluyor.

Maydanoz ekiminde toprağı çok sıkıştırmamaya ve tohumları çok dibe ekmemeye dikkat etmelisiniz

Besin değeri yüksek toprak karışımınızı, saksınızı ve tohumlarınızı aldıktan sonra hemen işe koyulun ve önce saksının içini hazırladığınız toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olduğundan ve çok sıkıştırmadan yerleştirdiğinizden emin olun. Saksının üst kısmında 5-6 cm kadar boş alan kalması yeterli olacaktır.

Ardından maydanoz tohumlarınızı saksıdaki toprağın üzerine gelişigüzel serpiştirin. Mümkün olduğunda saksının her tarafına dağıldığından emin olun. Ardından tohumların üzerini 1-1,5 cm'yi geçmeyecek kalınlıkta nemli toprakla örtün ve üzerine hafifçe bastırın.

Eğer toprağın yeteri kadar nemli olmadığını düşünüyorsanız tohumların daha çabuk filizlenmesi için ağzı sprey şeklinde olan bir sulama şişesiyle toprağı nemlendirin. İşte bu kadar, ekim işleminiz tamamlandı bile!

Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız

Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağınınsa asla kurumamasına özen gösterin. Ancak bir seferde çok fazla suya maruz kalması da iyi olmayacağından asla suyu doğruda toprağa boca etmeyin, ağız kısmı sprey şeklinde olan sulama kaplarıyla sulama işlemini gerçekleştirin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle yavaş yavaş sulamanız yeterli olacaktır.

3-4 haftada filizleri iyice belirginleşecek maydanozların yaklaşık 5-6 hafta sonra yenebilir hale geleceğini bilmelisiniz

Ekimi tamamlayıp doğru bir yerde, doğru bir sulama şekliyle maydanozları yetiştirmeye başladığınızda yaklaşık 3-4 hafta içinde saksınızın üzerinden minik maydanozlarınızı görmeye başlayacaksınız demektir. Ancak yemek için bir süre daha beklemeniz gerektiğini unutmamalı, en az 5-6 hafta gelişmesini beklemelisiniz.

"En erken ne zaman tüketebileceğimi nasıl anlarım?" derseniz bir dalda en az 3 yaprak olduğunu görmeniz yeterli olacaktır deriz.

Maydanozları hasat ederken uygun bir makas kullanmalı, maydanozun gelişimine zarar vermeyecek şekilde toplamalısınız

Maydanozlarınız iyice büyüyüp geliştiğinde, yani hasat zamanı geldiğinde dikkatli olmalı, uygun bir makas temin edip onu kullanarak toplamalısınız. Elinizle toplamanız maydanoza uzun vadede zarar verebilir, gelişimini durdurabilir. Aynı nedenle maydanozu gövdesinden, ne yaprağa ne de köküne yakın olmayacak şekilde düzgünce kesmeli, keserken saksıda kalacak olan kısma zarar vermediğinizden emin olmalısınız.

Bir kez hasat etmeye başladıktan sonra yaklaşık 10 günde 1 maydanoz almaya devam edebilirsiniz. Daha uzun süre bekletirseniz maydanozlar tazeliğini kaybedecek, tadında ve kokusunda değişimler olacaktır, bizden söylemesi.

Evde, saksıda maydanoz yetiştirirken dikkat edilmesi gereken diğer püf noktalarıysa şöyle:

gardeningknowhow

gardeningknowhow

  • Maydanoz tohumlarının daha hızlı çimlenmesini isterseniz tohumları ekmeden bir gün önce temiz bir havlu kağıdı sıcak suyla nemlendirip tohumları içine koyup sarabilir, bu şekilde 1 gece beklettikten sonra ekim işlemine geçebilirsiniz.
  • Saksınızı daha derin seçerseniz maydanozlar gelişmek için kendilerine daha rahat yer bulacaklardır.
  • Maydanozlarınızı her hasat ettiğinizde toprağı bir miktar nemlendirerek daha verimli bir hale getirebilirsiniz.
  • Saksının içinde, besin değeri yüksek toprak kullanmanız nedeniyle yabani otlar da yetişebilir, bunları fark eder etme hemen temizlemeniz yararlı olacaktır.
  • Maydanozlara fazla su verirseniz yaprakları sararma yapacaktır, bu nedenle eğer maydanozlarınızın yapraklarında sararmalar görüyorsanız mutlaka o kısımları bitkinizden uzaklaştırın ve bir süre sulamayın.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?