Bebeklerde ateş yükselmesi aileler için endişe veren bir belirtidir. 3 aydan küçük bebeklerde yüksek ateş görüldüğünde doğrudan doktora başvurmak gerekir. Bebek 3 aydan büyükse ve ateşi 38 - 39 derecede seyrediyorsa bebeğin genel sağlık durumu dikkate alınarak evde ateş düşürme yöntemleri uygulanabilir. Peki bebeklerde ateş düşürme için ne yapmak gerekir dersiniz?
Buyursunlar en etkili yöntemleriyle karşınızda bebeğinizin yüksek ateşini düşürmek için yapılabilecekler...
Yalnız dikkat, mümkünse bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruyla iletişime geçin ve ondan onay almadan herhangi bir müdahalede bulunmayın. Aman diyelim.
Bebeğin ateşi nasıl ölçülür?
Bebeğin ateşinin çıkıp çıkmadığını doğru bir şekilde tespit edebilmek için normal vücut sıcaklığının kaç derece olduğunu bilmek yarar sağlar. Bunun için bebek ateşli değilken haftalık ölçümler yapıp kaydını tutmak faydalı olacaktır.
Bebeklerin ateşi en sağlıklı şekilde kulaktan ölçülmektedir. Ölçüm yapılan aracın kulak kanalına düzgün bir şekilde oturduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca koltuk altı, dil altı ve popodan da ölçüm yapılabilir. Ancak 2 yaşından küçük çocuklarda dil altı ölçümü nispeten zor olmaktadır. Koltuk altından yapılan ölçümlerde de ateş seviyesi yarım derece daha düşük çıkmaktadır.
Yüksek ateş kaç derecedir?
Bebeklerde 40° ve üstündeki ateş yüksek sayılır ve derhal doktora başvurulmalıdır. 3 aydan büyük bebeklerin ateşi 38° - 39° arasında ise evde ateş düşürme yöntemleri uygulanabilir. 3 gün içinde iyileşme sağlanmazsa doktora gidilmelidir. 34,5° ila 38° arasında çıkan bir ölçümde endişe edilmemeli ancak bebeğin hasta hali sürüyorsa saat başı tekrar ateşini ölçerek gerekli önlemler alınmalıdır.
Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir?
Ateşle birlikte seyreden ishal, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi durumlarda vakit geçirmeden doktorla görüşülmeli, eğer gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanmalıdır. Doktorla görüşmeden kesinlikle bebeğe ilaç verilmemelidir. Bebeklerde ateş düşürme yöntemleri işe yaramadığında ve ateşlenme süresi 3 güne uzadığında geç olmadan doktora danışmak gerekir.
Yorumlar
1