manset-bebeklerde-ates

Bebeğinizin Yüksek Ateşini Düşürmek İçin Ne Yapmalısınız?

Favorilerime
Ekle

Bebeklerde ateş yükselmesi aileler için endişe veren bir belirtidir. 3 aydan küçük bebeklerde yüksek ateş görüldüğünde doğrudan doktora başvurmak gerekir. Bebek 3 aydan büyükse ve ateşi 38 - 39 derecede seyrediyorsa bebeğin genel sağlık durumu dikkate alınarak evde ateş düşürme yöntemleri uygulanabilir. Peki bebeklerde ateş düşürme için ne yapmak gerekir dersiniz?

Buyursunlar en etkili yöntemleriyle karşınızda bebeğinizin yüksek ateşini düşürmek için yapılabilecekler...

Yalnız dikkat, mümkünse bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruyla iletişime geçin ve ondan onay almadan herhangi bir müdahalede bulunmayın. Aman diyelim.

Bebeğin ateşi nasıl ölçülür?

bebeklerde-ates-nasil-olculur

Bebeğin ateşinin çıkıp çıkmadığını doğru bir şekilde tespit edebilmek için normal vücut sıcaklığının kaç derece olduğunu bilmek yarar sağlar. Bunun için bebek ateşli değilken haftalık ölçümler yapıp kaydını tutmak faydalı olacaktır.

Bebeklerin ateşi en sağlıklı şekilde kulaktan ölçülmektedir. Ölçüm yapılan aracın kulak kanalına düzgün bir şekilde oturduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca koltuk altı, dil altı ve popodan da ölçüm yapılabilir. Ancak 2 yaşından küçük çocuklarda dil altı ölçümü nispeten zor olmaktadır. Koltuk altından yapılan ölçümlerde de ateş seviyesi yarım derece daha düşük çıkmaktadır.

Yüksek ateş kaç derecedir?

yuksek-ates-kac-derecedir

Bebeklerde 40° ve üstündeki ateş yüksek sayılır ve derhal doktora başvurulmalıdır. 3 aydan büyük bebeklerin ateşi 38° - 39° arasında ise evde ateş düşürme yöntemleri uygulanabilir. 3 gün içinde iyileşme sağlanmazsa doktora gidilmelidir. 34,5° ila 38° arasında çıkan bir ölçümde endişe edilmemeli ancak bebeğin hasta hali sürüyorsa saat başı tekrar ateşini ölçerek gerekli önlemler alınmalıdır.

Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir?

bebek-atesinde-hangi-durumlarda-doktora-gorunulmeli

Ateşle birlikte seyreden ishal, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi durumlarda vakit geçirmeden doktorla görüşülmeli, eğer gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanmalıdır. Doktorla görüşmeden kesinlikle bebeğe ilaç verilmemelidir. Bebeklerde ateş düşürme yöntemleri işe yaramadığında ve ateşlenme süresi 3 güne uzadığında geç olmadan doktora danışmak gerekir.

Bebeklerde yüksek ateş düşürme yöntemleri nelerdir?

manset-bebeklerde-ates

  • Ateşi çıkan bebeklerin titremesi normaldir. Böyle bir durumda bebeğin üzerini kalın giysilerle örtmek ateşinin daha da yükselmesine sebep olur. Bunun yerine bebeğin üzerindeki kalın kıyafetler çıkartılmalı, bebeğe ince ve bol bir kıyafet giydirilmelidir. Bebek ince bir havlu ya da çarşafa da sarılabilir.
  • Ilık duş, ateşi çıkan bebekler için ilk yapılması gereken uygulamalardan biridir. Ilık su ile dolu küvette bebekler 15-20 dakika kadar tutulmalı, arkaya doğru yatırılmalıdır. Bebeğin başından aşağıya su dökülmemelidir. Aynı zamanda ıslak bir havlu, sünger veya bez vücutlarında gezdirilerek pansuman yapılabilir. Pansuman için soğuk su, buz, sirkeli su, kolonya, alkol gibi maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Bebeğin sıvı gıdalar alması ve su içmesi de öncelikli olarak yapılması gerekenler arasındadır. Gıdaların sindirimi kolay ve az yağlı olması tercih edilmelidir. Bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığını 22 derece civarında tutmak gerekir.
  • Ateş düşürmek için doktordan onay alınmadan ilaç kullanılmamalıdır. Ateşi 39 derecenin üzerine çıkan bebeklere doktora danışıldıktan sonra ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    Turkan10 Ağustos 2017 13:19
    Teşekkürler.
    Yanıtla

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?