bal

Ufku İki Katına Çıkaran Bilgiler: Bal Neden Faydalı, Bozulur mu?

Favorilerime
Ekle

Günlük besin ve enerji ihtiyacımız, özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek artıyor. Öte yandan; sağlıklı ve doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bal, hem besin değeri, hem de insan sağlığına katkıları bakımından doğal gıdaların önde gelenidir. İçeriği nedeniyle benzersiz olduğunu söylemek mümkündür.

Sağlıklı ve doğru beslenmenin, günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri, her gün yeterli miktarda bal tüketmektir.

Balda insan sağlığına zararlı madde var mıdır?

Bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak bütün tarımsal ürünler gibi bal üretiminde de üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için ilaçlara başvurmaktadırlar.

Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen balda dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkündür.

Çocuklar için bal tüketimi bir yaşından sonra mutlaka

Vitamin, besin ve enerji değerleriyle bal; yetişkinler için olduğu kadar, çocuklar için de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler, çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar, enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini güçlendirir.

Ancak uzmanlar, bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.

Balın faydaları nelerdir? Süzme bal neden besleyici ve faydalıdır?

bal-ari

Bal; vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içerir. Bu özelliği balı diğer şekerli ürünlerden ayıran en önemli özelliğidir. Arılar, 1 gram bal üretebilmek için; 4000’den fazla çiçeğin nektarını toplarlar.

Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük oranda katkı sağlar. 100 gram balda yaklaşık 325 kalori vardır. Aynı zamanda; antioksidan ve anti bakteriyel özelliği ile vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olması nedeniyle pek çok rahatsızlıkta kalkan görevi görür. El, cilt ve saç sağlığında kozmetik ürünlerde ham madde olarak kullanılır.

Petek bal sağlıklı mıdır, avantajı nedir?

petek-bal

Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubunun arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar; çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler. Analiz edilmemiş balların soframıza nereden, nasıl ve hangi koşullarda ulaştığını bilemeyiz. Üstelik petek balı ne kadar süzersek süzelim, bir bölümü petekte kalır ve ziyan olur. Daha sağlıklı bal tüketmenin tek yolu, güvenilir bir markanın süzme balını tüketmektir.

Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir

Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir. Balı önceki kıvamına getirmek mümkündür. 45 derece ısıdan daha az ısıda, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal ise kristalleşmez. Çünkü içinde doğal meyve şekeri bulunmaz.

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

İster petek, ister süzme olsun gerçek balı sahtesinden ayırmak uzmanlar için bile son derece zordur. En doğru, sağlıklı ve emin yol laboratuvar analizidir. Tat, kıvam, koku ya da renge bakarak gerçek balı teşhis etmek zor olsa da birkaç püf noktaya değinelim:

  • Bal normalde, ışık görmeyen oda ısısında bir yerde saklanmalıdır. Ancak gerçek olup olmadığını test etmek için buzdolabında bekletebilirsiniz. Buzdolabında şekerlenen bal gerçektir. Dokusu tereyağ görünümünde olur ve rengi açılır.
  • Çam balı, kıvamı ve kokusu nedeniyle sahtesinin üretilmesi en zor olan bal çeşitlerinden biridir. Gerçek çiçek balı daha akışkan; çam balı ise daha yoğundur. Bu nedenle daha yavaş akar.
  • Gerçek bal, şeker ya da katkı maddeleri ilave eden sahtelerine göre genizde yanma hissi yaratır, tadı keskindir.

Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?