Ağaç Kavunu

İsmiyle Dikkat Çeken, Görüntüsüyle Şaşırtan Sıra Dışı Meyve: Ağaç Kavunu

Favorilerime
Ekle

Bugün ismiyle dikkat çeken, görüntüsüyle şaşırtan ama bir yandan da çok tanıdık gelen, faydalarını öğreninceyse hayran kaldığımız bir bitkiden söz edeceğiz size, ağaç kavunundan.

Daha önceden onu tanıyanların ne kadar şanslı olduğunu anlayacak, adını ilk kez duyanlarıysa hiç vakit kaybetmeden onu bulmak, tadına bakmak, faydalarından yararlanmak üzere yazımıza doğru alacağız.

O zaman lafı fazla uzatmadan sizi onunla tanıştıralım, faydalarından kullanımına karşınızda: Ağaç kavunu!

İçindekiler

  • Ağaç kavunu nedir?

Ağaç Kavunu Nedir

Boyutlarının büyüklüğüne rağmen ağaçta yetişmesiyle ilk kez gören herkesi şaşırtan, hem turunçgillere hem de kavuna benzeyen görüntüsü nedeniyle "ağaç kavunu" olarak anılan bu meyve, adını kendisiyle aynı isimli ağaçtan alıyor. Oldukça kalın kabuklu ve dev bir limona da benzetebileceğimiz ağaç kavunu, 1 kilodan 4,5 kiloya kadar değişen ağırlıklarda olabiliyor.

Dış kabuğu tıpkı limonunki gibi, hatta limondan çok daha pürüzlü, girintili çıkıntılı bir yapıda olan ağaç kavunu, olgunlaşır olgunlaşmaz ağırlığı nedeniyle ağaçtan yere düşüyor. Ağaç kavunu halk arasında şadok ve polemo olarak da biliniyor.

Ağaç kavunu ağacı ise geç meyve veren bir ağaç olduğundan, bir ağaç kavunu ağacını diktikten sonra meyvesini alabilmek için en az 3 yıl beklemek gerekiyor. Ama beklediğiniz her güne, aya, yıla fazlasıyla değiyor. Neden mi? Ağaç kavununun faydalarını görünce nedenini çok iyi anlayacaksınız.

  • Ağaç kavunu faydaları nedir?

agac-kavunu-faydalari-1

  • İçindeki bolca vitamin sayesinde antioksidan özellikler gösteriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Bu özelliğiyle soğuk algınlığı, nezlei grip gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
  • Bronşit ve nefes darlığı gibi daha ciddi sayılabilecek hastalıkların da iyileşme sürecine destek oluyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalbi güçlendiriyor.
  • Sadece kokusunun bile baş ağrısına iyi geldiği söyleniyor.
  • Mide bulantılarına, yanmalarına ve hazımsızlığa iyi geliyor.
  • Kabukları ağız kokusunun giderilmesinde etkili oluyor, diş etlerinin sağlıklı kalmasına fayda sağladığı da söyleniyor.
  • Kokusu özellikle erkekler üzerine afrodizyak etkisi yaratıyor.
  • Son olarak, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorunu yaşayanların sorununa çare oluyor.
  • Ağaç kavunu nerede yetişir, nerede bulunur, nasıl tüketilir?

Ağaç Kavunu Nasıl Tüketilir

Ağaç kavununun faydalarını ve ne olduğunu öğrendiğimize göre sıra geldi aklınızda oluşabilecek diğer sorulara: Ağaç kavunu nerede yetişir, nerede bulunur ve nasıl tüketilir?

Ağaç kavunu dünya üzerinde en çok Hindistan'da, Orta ve Güney Amerika'da yetişiyor. Ülkemizde ise kendisine Akdeniz, Ege ve hatta Doğu Karadeniz'de rastlamak mümkün alıyor. Adı yavaş yavaş bilinmeye başladığından yetiştirilmeye başladığı alanlar genişleyen bu bitki, artık büyük marketlerin sebze-meyve reyonlarında, manavlarda ve hatta semt pazarlarının bazılarında karşımıza çıkabiliyor. Eğer sizin karşınızda hiç çıkmadıysa ama denemek istiyorsanız kendisine sebze-meyve satışı yapılan online alışveriş siteleri üzerinden de kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak her zamanki uyarımızı da yapmadan geçmeyelim, alışverişlerinizi mutlaka ama mutlaka güvenilir sitelerden yapın.

Ağaç kavununu temin ettikten sonra da ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz, bu nedenle ağaç kavunu nasıl tüketilir bunu da anlatmadan geçmek olmaz. Kendisini doğrudan taze taze bir meyve gibi yiyebilirsiniz. Çok kalın bir kabuğu olduğu için keskin bir bıçak yardımıyla kesmeyi ihmal etmeyin. Tadının nasıl olduğuna gelince, tadı greyfurtu andırıyor, damakta biraz ekşimsi ve acımsı tatlar bırakıyor desek yanlış olmaz.

Bunun dışında dilerseniz kalın kabuklarını sadece ağzınızda bir süre çiğneyip çıkararak ağız kokusundan kurtulmak için de değerlendirebilirsiniz. Ama dikkat, kabuklarını yutmamaya özen gösterin, aksi halde birtakım yan etkilerine maruz kalabilirsiniz.

Aynı zamanda ağaç kavununu tıpkı bir portakal gibi reçel yapımında da kullanabilirsiniz. Ancak ağaç kavunu çok güçlü etkileri ve aroması olan bir meyve olduğundan öncesinde mutlaka meyvelerin kabuklarını soyup 3 gün suda bekletmeniz, acısını salmasını sağlamanız ve her gün o suyu değiştirmeniz gerekiyor. Hatta bu işlemin ardından ağaç kavununu temiz suyla kaynatıp elde ettiğiniz bu acı suyu da atmanız ve ardından reçel yapımına geçmeniz büyük önem taşıyor. Ağaç kavununun tek başına reçelini yapabileceğiniz gibi isterseniz tadının daha hoş olmasını sağlamak ve farklı bir aroma katmak için portakal ya da limonla bir araya getirerek de reçel hazırlayabilirsiniz.

Kurutulmuş haliyse kıyafetleri güvelerden korumak ve hoş koku vermesini sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Aynı şekilde aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz, yapraklarının ya da kabuklarının kurutulmuş haliyle bitki çayı da hazırlayabilirsiniz.

  • Ağaç kavunu zararları nedir?

Ağaç Kavunu Zararları

Ağaç kavununu bu kadar övdük, faydalarından, nasıl kullanılacağından söz ettik ama zararlarını da anlatmadan olmaz. Zira kendisi çok gülü etkieri olan bir meyve olduğundan tüketimde aşırıya kaçıldığında ciddi zararlar da verebiliyor.

Öncelikle hamilelik dönemindeki kadınların asla ama asla kullanmaması gerekiyor. Çünkü ağaç kavunu düşük, erken doğum gibi durumların tetiklenmesine neden olabiliyor. Aynı şekilde nabız düşürücü, kan sulandırıcı bir etki oluşturduğundan böbrek rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere, ciddi, kronik bir hastalığı bulunanların da tüketmesi tavsiye edilmiyor.

Aşırı tüketilmesi durumunda mide ağrılarına, kramplara ve şişkinliklere neden olabiliyor, eğer sürekli ve aşırı bir şekilde tüketilirse midenin iç duvarlarını tahriş ettiğinden kalıcı sorunlara yol açabiliyor.

Aynı şekilde kalp ve bağırsaklar üzerinde de güçlü etkiler gösterdiğinden bu organlarıyla ilgili bir sorunu olanların da ona karşı temkinli davranması, doktoruna sormadan hareket etmemesi büyük önem taşıyor.

Aman diyelim, kendinize iyilik yapmak isterken farkında bile olmadan kötülük yapmış olmayın, doktorunuza danışmadan ağaç kavunu da dahil olmak üzere herhangi bir meyveyi-sebzeyi düzenli olarak tüketmeye başlamayın. Her şeyden önemlisi sağlığınız, unutmayın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?