aloe-vera-jeli

Acısı da İzi de Hiç Kalmasın: Yanığa Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Cilt hücrelerinin ölümüne sebep olabilen yanıklar tavadan elinize sıçrayan kızgın yağ yüzünden de olabilir ya da üstünüze döktüğünüz kaynar çaydanlık yüzünden de... Yani hemen hepimizin bir anda başına gelebilecek olan bu yanıkların önüne her zaman geçemesek de onun acısını hafifletmenin yolunu bulmak mümkün.

Genelde sıcak kaynar sıvılardan yanmalar, kimyasal yanıklar, elektrik yanıkları, ateşle temas gibi sebeplerden meydana gelen yanıkların dereceleri de var.

1 ve 2. derecede yanıkları evde kolayca tedavi edebilirken 3 ve 4. derecede yanıklar için mutlaka doktorunuza acilen başvurmalısınız.

Gelin önce yanık dereceleri nelerdir öğrenelim, ardından ciddi olmayan yanıklara ne iyi gelir, beraber inceleyelim.

İçindekiler

  • Yanık dereceleri nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir

Yanıklar ne kadar ciddi olduklarına göre dört sınıfa ayrılıyor.

  • Birinci derecede yanık: En az şiddetli yanıktır. Sadece cildin dış tabakasını etkiler ve kızarıklık, şişme ve hafif ağrı olarak belirti gösterir.
  • İkinci derecede yanık: Cildin daha derin tabakalarını etkiler. Deride kabarcıklar görülür.
  • Üçüncü derecede yanık: Derinin alt ve üst olmak üzere tüm katmanlarına zarar verir. Deride ciddi şişkinlikler, cilt üzerinde beyaz ve siyahımsı lekeler oluşabilir.
  • Dördüncü derecede yanık: En ciddi yanık türüdür. Dördüncü derecede yanıklar sadece deriyi değil, eklem ve kemikleri de etkiler. Üçüncü ve dördüncü derecede yanıklara acil tıbbi müdahale gerekir ve sadece hastanede tedavi edilmelidir.
  • Yanığa ne iyi gelir?

null

Üçüncü ve dördüncü derecede yanıklar mutlaka hastanede acilen tedavi edilmesi gereken yanık türleriyken daha hafif olan birinci ve ikinci derecede yanıkları doğal malzemeler kullanarak evde iyileştirebilir, acısını ve yanmasını hafifletebilirsiniz.

Gelin öyleyse yanığa iyi gelen şeyleri yakından tanıyalım.

  • Aloe vera

Yanık denince akla gelen ilk bitkilerden olan aloe vera, antienflamatuvar olması ve doku iyileştirici özellikleriyle derinin iyileşmesine yardımcı oluyor. Aloe vera yapraklarından çıkan jeli yanık üzerine uygulamanız ve bölgenin onu emmesi için bekletmeniz yeterli.

  • Çiğ patates

Yanık sonrası oluşan ağrıları hafifletmede etkili olan çiğ patates ayrıca deride kabarcıkların oluşmasının da önüne geçiyor. Bunun için çiğ patatesi kestikten sonra yanan bölgeye sulu kısmı gelecek şekilde uygulayın. Diğer bir yöntem ise çiğ patatesi rendelemek ve yanık bölgenin üzerine yapıştırarak 15 dakika kadar tutmak.

  • Bal

Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.

  • Sirke

Antiseptik olan sirke yaraların mikrop kapmasını engellemekle kalmıyor, yanıktan ısıyı çekerek doğal ağrı kesici görevi de görüyor. Soğuk sirkeyle ıslattığınız bir kağıt peçete ya da pamuğu yanık bölgeye kompres yapabilirsiniz.

  • Siyah çay

Siyah çayın içinde bulunan tanin maddesi yanığın deride oluşturduğu ısıyı azaltarak tahrişi engelleme özelliğine sahip. Bu yüzden ihtiyacınız olan sadece 3 adet siyah çay poşeti. Yalnız çay poşetlerinin serin olması gerektiğinden onları daha önce bir bardak soğuk suda bekletmeniz gerekiyor. Ovduğunuz çay poşetlerini ardından yaranın üzerine koyun ve sabit durmaları için gazlı bezle sarın. Bu yöntemi gün içinde sıklıkla kullanabilirsiniz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

baharbasar19984 Eylül 2019 15:51
Benim parmağımda su topladı napmaknlazim
Yanıtla
Twin14 Eylül 2018 03:22
Patates kesinlikle işe yarıyor
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?