patlamis-misir-saglikli-mi-2021

Son Zamanların Şaşırtan Tartışması: Patlamış Mısır Gerçekten Sağlıklı mı?

Favorilerime
Ekle

"Zararlı olan her şey lezzetli, faydalı olan her şeyse tatsız-tuzsuz olur" diye düşünenleri şaşırtan, son zamanlarda çeşitli tartışmalara neden olan bir konuyla karşınızdayız bu kez: Patlamış mısır gerçekten sağlıklı mıdır?

Kimilerinin özenle uzak durmaya çalıştığı, misler gibi kokusuna direnmek için özel çaba harcadığı, kimilerinse sağlıklı bulduğu ve elinden düşürmediği patlamış mısır, sizce faydalı mıdır yoksa zararlı mı?

Besin değerlerinden pişirilme şekillerine dek, patlamış mısır hakkında öğrenecekleriniz sizi şaşırtabilir, baştan söyleyelim.

Öncelikle vücudumuza neler sağlıyor, bunu bilmeli: Patlamış mısırın besin değerleri

Patlamış mısırla ilgili söylenen olumlu ve olumsuz tüm yorumları bir kenara bırakıp önce onun besin değerlerine odaklanalım diyoruz. Bir avuç, yani ortalama 20 gram kadar, yağsız ve tuzsuz bir şekilde hazırlanmış patlamış mısırın besin değerleri şöyle:

  • Kalori: 35
  • Protein: 1 gr
  • Yağ: 0.4 gr
  • Karbonhidrat: 6 gr
  • Fiber: 1 gr
  • Sodyum: 1 mg
  • Şeker: 0.07 gr

Yani, gördüğünüz gibi aslında patlamış mısır düşündüğümüz kadar bol kalorili ya da zararlı bir besin değil. Ancak bu göstergeler bu kararı vermemiz için yeterli mi? Tabii ki değil. Patlamış mısırı ne şekilde tükettiğimiz de bu konuda oldukça etkili.

Nasıl ve ne şekilde yediğiniz mühim: Ne kadar ve nasıl patlamış mısır yemek sağlıklıdır?

baharatli-patlamis-misir-tarifi-yeni

Yukarıdaki değerler göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 3 avuç kadar yediğimizde bize ancak 100 kalori kadar kalori verecek olan, bu nedenle masum sayabileceğimiz patlamış mısırı nasıl yediğimiz düşündüğünüzden çok daha önemli. Zira yukarıdaki değerler belirttiğimiz gibi sadece ve sadece yağsız, tuzsuz olarak hazırlanmış patlamış mısırlar için geçerli ve ne yazık ki evde çeşit çeşit malzemeler ekleyerek yaptığımız ya da hazır olarak aldığımız patlamış mısırların böyle olma ihtimali çok az.

Bu nedenle dünyaca ünlü beslenme uzmanlarından Abby Langer şöyle diyor: "Patlamış mısırla ilgili asıl problem fazla yemek. Özellikle yağ ve tuz gibi farklı malzemeler eklenmiş halini fazla yerseniz beklediğinizden çok daha fazla kalori alırsınız. En doğrusu böyle patlamış mısırlardan uzak durmak. Eğer kendinizi sağlama almak istiyorsanız, kahverengi bir kağıt poşete kendiniz mısır koyup mikrodalga fırında patlatabilir ya da yağsız-tuzsuz bir şekilde mısır patlatmanızı sağlayacak makinelerden edinebilirsiniz."

Sonuç: Patlamış mısır yemek aslında gerçekten sağlıklı

Karamelli Patlamış Mısır Tarifi

Karamelli Patlamış Mısır Tarifi

Bu konuda tartışmalar hala sürüyor olsa da temelde birçok beslenme uzmanına göre patlamış mısır sağlıklı. Asıl sağlıksız olan karamelden bala, hardaldan tuza ona eklenen çeşitli soslar, baharatlar ve yağ. Langer bu konuda herkesin içini rahatlatırken uyarmayı da ihmal etmiyor:

"Patlamış mısır, sadece bir tahılın patlamış halidir. Bazı insanlar onu zararlı bir abur cubur olarak görüyor ama aslında öyle değil. İçinde bol bol besin lifi bulunuyor, patlayınca işin içine biraz yağ girse de kalori olarak epey düşük. Aynı zamanda hacimli de bir yiyecek olduğundan insanın tokluk hissini artırıyor.

Tabii mısırın içine yağ, peynir, karamel gibi maddeler eklenince bu sayılar değişiyor. Üç avuç yağlı mısır yerseniz alacağınız net kalori 192’ye yükseliyor, yağ ise 15 grama kadar çıkıyor mesela. Yani, sade bir patlamış mısırın neredeyse 5 katına kadar...

Eğer kendinizi ne kadar yediğiniz konusunda sınırlandıramıyorsanız patlamış mısırınızı mutlaka evde kendiniz hazırlayın. Biraz Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ve mısır. Bu kadar. İlk üç mısırı tencereye koyun. Onlar patladığında geriye kalanları ekleyin, kapağını kapatın ve sürekli karıştırın, tencereyi çalkalayın yani. Patladıktan sonra parmesan, tuz, sirke, acı sos veya sevdiğiniz baharat ve sebzeleri ekleyebilirsiniz. Yağ biraz kalori katacaktır ama hazır olarak alacaklarınıza oranla hala çok daha sağlıklı olacaktır."

Özetle: Patlamış mısır epey sağlıklı bir atıştırmalık. Onu olabildiğince sade tutmaya çalışın ya da çok az tat ekleyin ve gönül rahatlığıyla yiyin.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?