beehappygarden.com

Yiyecekleri Besin Değerlerini Kaybetmeden Tüketmek için Bilinmesi Gereken 8 Yöntem

Favorilerime
Ekle

Evden çıkmamak için makul miktarda alışverişlerimizi yaptık, uzun süre dayanabilecek malzemelerin yanında bağışıklığımızı güçlendirmemize destek olacak sağlık meyve-sebzelerimizi de ihmal etmedik.

Peki ya sonrası? Şimdi sıra bu faydalı yiyecekleri doğru şekilde tüketmekte! Biliyorsunuz, aldığımız mis gibi sebzeleri bol yağda kızartarak yemek de her zaman bir seçenek mesela ama sağlıklı olan kesinlikle bu değil.

Faydalı yiyeceklerin besin değeri nasıl korunur, onları bizim için en sağlıklı olacak şekilde yiyebilmek için nelere dikkat etmeliyiz, bir bir anlatıyoruz, toplanın!

Önemli not: Elimizden geldiğince evden çıkmamanız gereken şu günlerde yaptığınız alışverişlerde de asla aşırıya kaçmayın, stokların tükenmesine, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarına ulaşamamasına neden olmayın. Bu, sadece sizin sağlığınız için değil toplum sağlığı için çok önemli, unutmayın.

Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın, sirkeli suda bekletip durulayın

Vücudunuza bolca vitamin girsin diye düşünerek aldığınız sebze ve meyveleri aşırı şiddetli akan bir suyun altında yıkamanız pek de önerilen bir durum değil. Sebebi ise bazı vitaminlerin suda çözünebilir olması. Şiddetli bir şekilde suya maruz kalan sebze ve meyvelerin sahip olduğu vitaminler bu şekilde daha hızlı bir şekilde çözünüp vücudunuza girmek yerine siz daha yemeden suya karışıp gidebilir.

"E peki sebzeleri, meyveleri nasıl temizleyeceğiz" derseniz sirkeli suyun içinde bir süre bekletip ardından hafif şekilde akan suyla durulamanızın vitaminlerini kaybetmemesi ve temizlenmesi için daha doğru bir seçenek olduğu söyleniyor, aklınızda bulunsun.

Sebzeleri kızartmak ya da bol suda haşlamak yerine buharda pişirmeyi seçin

Tıpkı yıkama durulama işleminde olduğu gibi sebzeleri pişirirken de temkinli davranmalı, onları besin değerlerini kaybetmeden yiyebilmek için doğru pişirme tekniklerini kullanmalısınız. Bildiğiniz gibi bol yağlı kızartma işlemlerinin hiçbiri özellikle diyetisyenler, beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından önerilen yöntemler değil. Bunun yerine tercih edebileceğiniz en doğru işlemse buharda pişirme.

Buharda pişirme yöntemi sebzelerin içindeki vitaminler başta olmak üzere tüm faydalı maddelerin olabildiğince korunmasını sağlayan bir yöntem. Buharda pişirdiğiniz sebzelerin çok yavan olduğunu düşünüyorsanız onları sarımsaklı yoğurt ya da zeytinyağı-limon gibi lezzetlerle tatlandırabilirsiniz.

Sütlü tatlıları hazırlarken olabildiğince rafine şeker kullanmayın, kullanmanız gerekiyorsa ocaktan almaya yakın ekleyin

Rafine şeker, meyvelerden aldığımız doğal şekerlerden çok daha zararlı, bunu zaten bilmeyen kalmadı ama siz yine de sütlü tatlılardan vazgeçemiyorsanız en azından onları rafine şeker yerine bal, pekmez gibi doğal lezzetlerle tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Hatta onların yapısının da bozulmaması için sütlü kısmı hazırlayıp en azından ılıdıktan sonra üzerini bal ya da pekmezle tatlandırabilirsiniz.

Ama böyle bir imkanınız yoksa ya da o şekilde yaptığınızda tatlıların lezzetini yeterince güzel bulmadığınız için rafine şeker kullanmak istiyorsanız şekeri tatlıyı ocaktan almaya yakın bir aşamada ilave edip hızlıca karıştırın ve tatlıyı hemen ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Ev yapımı yoğurdunuzun suyunu mutlaka değerlendirin, mümkünse suyuyla yoğurdu karıştırarak kullanın

Bulabildiğiniz en doğal sütlerle özene bezene hazırladığınız ev yapımı yoğurdunuzdan çok daha fazla fayda sağlamak için onu mutlaka suyuyla birlikte değerlendirin. Genelde yoğurdun sulanması çok sevilmese de aslında yoğurt suyu yoğurdun kendisinden bile çok daha yararlı. Sindirim sistemine destek olmasından tutun da gösterdiği güçlü antioksidan özellikler sayesinde vücudu zararlı maddelerden korumasına dek, bu etkilerinden yararlanmak için yapabileceğiniz en kolay şey ise yoğurdunuzu suyuyla karıştırarak tüketmek.

Yoğurt suyunu farklı şekillerde değerlendirmek isterseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz: Yoğurt Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Balıkları kızartmak yerine buğulayarak tüketin

Balıkların içindeki faydalı maddeler de tıpkı sebzelerde olduğu gibi yüksek ısıya maruz kaldıklarında ne yazık ki değerlerini kaybediyorlar. Bu yüzden besin değerlerini kaybetmemeleri adına onları kızartmamanız çok daha doğru. Peki balıkları pişirmek için en sağlıklı yöntem nedir derseniz, birçok beslenme uzmanı buğulayarak yememiz gerektiğini öneriyor.

Buyursunlar, bu tariflerimize göz atmak isteyebilirsiniz: Levrek buğulama, palamut buğulama, hamsi buğulama

Yumurtayı uzun süre haşlamak ya da kızgın yağda pişirmek yerine 4 ila 7 dakika haşlayarak tüketin

İçinde bolca protein bulunduğu için en sağlıklı yiyecekler arasında olan yumurta da ne yazık ki besin değerini en çok kaybettiklerimizden. Özellikle sucuklu yumurta gibi tariflerde onu kullanırken aslında bol ve kızgın yağda pişirme işlemi uyguladığımız için içinde bulunan proteinlerin yapısı bozuluyor ve sağlıklı olmaktan çıkıyor. Aynı şekilde yumurtayı çok uzun süre haşladığımızda da içindeki minerallerin yapısı bozuluyor, hatta bunu sarısının çevresinde oluşan yeşil renkli kısımdan anlamak mümkün oluyor. O zaman ne yapıyoruz, yumurtayı en fazla 7 dakika olacak şekilde haşlıyor, sarısının çevresi yeşilimsi olmadan afiyetle yiyoruz.

Etin yanında yoğurt ya da peynir gibi kalsiyumlu yiyecekleri tüketmeyin

sunbasket

sunbasket

Etlerin içinde demir başta olmak üzere birçok yararlı madde bulunuyor. Ancak yanında kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, peynir gibi lezzetlerle beraber tüketildiğinde demir emiliminde ne yazık ki azalma söz konusu oluyor. Bu yüzden etlerin yanında yoğurt, ayran, peynir gibi lezzetler tüketmek yerine özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeleri tercih edebilir, bol limonlu salatalar hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Pekmezle yoğurdu karıştırarak değil farklı zamanlarda tüketin

pekmez-yogurt-karisimi-yemeyin

Tıpkı kırmızı et gibi pekmez de demir açısından oldukça kuvvetli. Biz bu özelliğini küçüklüğümüzden beri anlatılan o "Pekmez ye ki kan yapsın" sözünden bu yana az çok biliyoruz, hatırlarsınız. İşte aynı sebeple, yani kalsiyumun demir emilimini azaltmaması adına pekmez ve yoğurdu da birlikte tüketmemelisiniz ki her iki besin de değerini kaybetmesin.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenleri buraya da bekleriz: Neden Asla Yoğurtla Pekmezi Birlikte Yememelisiniz?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?