pekmez-yogurt-karisimi

Neden Asla Yoğurtla Pekmezi Birlikte Yememelisiniz?

Favorilerime
Ekle

Yoğurdun içine pekmez ekleyip yemek Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde sıkça karşımıza çıkan bir gelenek aslında. Diğer yandan da annelerimizin kilo alalım, daha besleyici olsun diye başvurduğu bir yöntem.

Ancak ayrı ayrı sağlığa birçok faydası olan yoğurt ve pekmez bir araya geldiğinde tüm bu özelliklerini yitiriyor, hatta faydadan ziyade zarara yol açıyor.

Kısacası yoğurtla pekmezi karıştırarak yiyorsanız aslında büyük hata yapıyorsunuz. Neden mi? Yaklaşın anlatıyoruz.

Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!

pekmez-yogurt-karisimi-yemeyin

Birbirine çok yakıştığını düşündüğümüz, düşük bütçeli bir tatlı, kış aylarında direnci artıran, enerji veren, annelerimizin besleyici diyerek zorla yedirmeye çalıştığı pekmezli yoğurt aslında sandığımız kadar masum değil.

Zira ayrı ayrı birçok faydası olan pekmez ile yoğurt bir araya geldiğinde bu faydalarından ödün vererek birbirini nötrlüyor. Örneğin demir yönünden oldukça zengin olan pekmez vücuttaki kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayarak kansızlığa iyi geliyor. Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor. Sadece kilo aldıran bir gıdadan öteye geçemiyor.

Diyetisyen Sevgi Eryılmaz, süt ve süt ürünlerinin demir emilimini azalttığı söyleyerek şöyle devam ediyor: "Çocuklarımıza daha besleyici bir ara öğün oluşturabilmek için yoğurdun içine konulan pekmez, kuru meyveler ve kuru yemişlerle tüketilen süt ve bu gibi birleşimleri yaparsak bu sefer demir eksikliğine sebep oluruz."

Vücuttaki demir eksikliğiyse anemiye yani kansızlığa dönüştüğü için dikkatli olmakta fayda var.

Ezberler bozulmaya devam ediyor: Dönerin yanında ayran içmeyin!

donerle-ayran-icmeyin

Sadece yoğurt ve pekmezi birlikte yiyerek bu hatayı yapmıyoruz üstelik. Sevgi Eryılmaz'a göre demir emilimini azaltacak birçok beslenme yanlışı alışkanlıklarımızın arasına çoktan girmiş durumda.

Örneğin dönerin yanında ayran içiyorsanız bu da aslında yanlış bir beslenme örneği. Zira Eryılmaz en sık yapılan hataları şöyle sayıyor: Dönerin yanında içilen ayran, kırmızı etin yanında yenilen yoğurt, balığın yanında tüketilen yoğurtlu mezeler, tavuğun yanındaki yoğurt, ayran, yumurtanın yanındaki peynir ve süt.

Çoğunlukla yanlış beslenmeden dolayı ortaya çıkan demir eksikliğini bu yanlış kombinasyonlarıyla daha fazla kötüleştiriyor, demir yüklü bir besin yerken onun emilimini sıfırlayan yiyecekleri de soframıza davet ederek aslında kendimize kötülük yapıyoruz.

Uzmanlar uyarıyor, bizden söylemesi!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

sispus12 Ağustos 2020 02:35
Bu içerik yanıltıcı olmuş. Vücudumuzun itiyacı olan demiri almak için pekmez veya döner yememiz şart değilse bunları yoğurt (aslında süt ürünleri) ile birlikte tükettmenin ne zararı olabilir? Doğru bir bilgiden yanlış onuç çıkartılmış. Yoğurt demir emilimini yavaşlatabilir, ama bu demir eksikliğine yol açmaz. Demir eksikliği bir hastalıktır, eğer demir eksiklğiniz varsa besinlerden en fazla demiri alabilmek için onları süt ürünleriyle tüketmemeyi tercih edebilirsiniz, ama yoksa buna dikkat etmeniz için bir sebep yoktur. Eksik bilgiler özellikle anneleri gereksiz tedbirler almaya ve kaygılar yaşamaya itiyor. Hastalıklarla ilgili konularda içerik hazırlarken daha dikkatli olmak gerekiyor.
Yanıtla
Duygu Arslan 12 Ağustos 2020 09:12
Yanıtla
Merhabalar, içeriğimizde yoğurdun demir emilimini azalttığına dair uzmanların görüşlerine vermiştik aslında. Sizin işaret ettiğiniz "Demir eksikliğine neden olur" diyen bir beslenme uzmanı. Yazının içinde kaynakla birlikte verdik. Bizim düşüncemiz/yargımız değil. İlginize teşekkür ederiz. Sağlıklı günler.
sispus 12 Ağustos 2020 21:16
Yanıtla
Yazının içinde link olduğunu fark etmemişim, teşekkür ederim. Linki takip ettim. Söz konusu haber ve başlığı da yanıltıcı. Uzman da "yoğurdu etle yerseniz demir eksikliği yapar" demek istemiyor aslında. "Bunları [demirce zengin besinleri] tüketmenize rağmen hala demir eksikliğiniz varsa o zaman bu besinleri yanlış tüketiyorsunuz demektir. En çok yapılan hatalardan biri kırmızı etin yanında yenilen yoğurt, ayran özellikle dönerin yanında biz bunu yoğunlukla tüketiyoruz." Burada uzman, demir eksikliğinin yaşandığı durumlarda nasıl beslendiğimize bakmalıyız, demek istiyor. Ama başlık sansasyonel şekilde atılmış. Demir alımını artırmak için nelere dikkat etmeliyiz, gibi bir reçete verilebilir tabii ama "pekmezi yoğurtla yerseniz demir eksikliği olur" demek doğru değil. İyi çalışmalar ve sağlıklı günler dilerim.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?