guvec-nasil-temizlenir-2

İlk Kullanıma Dikkat: 2 Basit Malzemeyle Toprak Güveç Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Güveçte pişen yemeklerin sizin için de kalbinizdeki, daha da önemlisi midenizdeki yeri ayrıysa yaklaşın böyle!

Evde, dilerseniz büyükçe tek bir güveçte pişirebileceğiniz dilerseniz de porsiyonluk güveç kaplarından alıp herkes için ayrı ayrı hazırlayabileceğiniz o misler gibi yemekleri hazırlamadan önce bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Malum, güveç bu, öyle tencere-tava gibi her zaman kullanılan bir ürün olmuyor, olamıyor. Tam da bu yüzden temizliğini her zaman en doğru şekilde yapmak, yerine kaldırıp yeniden kullanmaya karar vereceğiniz o zamana kadar tertemiz saklamak ve bir önceki sefer pişirdiğiniz yemeğin tadının, kokusunun yeni yapacağınız yemeğe azıcık bile olsa bulaşmamasını sağlamak büyük önem taşıyor.

Sözün kısası, misler gibi kokan yemeklerinizi en hijyenik, en sağlıklı ve en lezzetli şekilde hazırlamak için güveç nasıl temizlenir, güveci ilk kullanımdan önce nasıl hazırlamak gerek öğrenmenizin zamanı geldi.

İlk kullanım önemli: Toprak güveç nasıl kullanılır?

guvec-nasil-temizlenir-1

Toprak ve kilden yapılan, bu nedenle mutfakta kullandığımız diğer tüm malzemelerden hazırlanan tencere, tava ya da fırın kaplarından ayrı bir şekilde yıkanıp temizlenmesi gereken güveci ilk kez kullanacaksanız çok doğru yere geldiniz, hoş geldiniz.

Öncelikle büyük ya da porsiyonluk küçük kaplar şeklinde olsun, toprak bir güveç aldıysanız ve ilk kez kullanacaksanız bolca yağı ve temiz bir bez, fırça ya da süngeri hazır edin deriz. Aldığınız güvecin hem içini, hem dışını hem de varsa kapak kısmını temiz, kuru bir bez ya da yumuşak uçlu kuru bir fırçayla güzelce temizleyin.

Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin.

Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın. Bu işlem sırasında ya da öncesinde aldığınız güvecin hiçbir yerinde çatlak olmamasına dikkat edin, eğer çatlak gördüyseniz güveci kullanmayın ve mümkünse değiştirip sağlam bir güveç edinin.

Tek bir noktası bile kuru kalmayacak şekilde güzelce yağladığınız güveci, içi boş bir şekilde önceden en az 180 derecede ısıtmaya başladığınız fırına yerleştirin ve bu şekilde yaklaşık 1 saat pişirin. Bu sayede toprak güvecin o kendine has olan ama yoğun bir şekilde hissedildiğinde hem damakta kötü bir tat bırakan hem de sağlığı tehdit eden aromasından kurtulun.

Bu sürenin sonunda fırını kapatın güvecinizin içinde bir süre soğumasına izin verin. Son olarak fırından dışarı çıkarıp tamamen soğumasını bekleyin ve yemek hazırlıklarına başlayın. İşte bu kadar!

Peki ya sonraki kullanımlar ne olacak: Toprak güveç nasıl temizlenir?

guvec-nasil-temizlenir-2

Güveci ilk kez kullanırken yapacaklarımızı öğrendik ama bitti mi, tabii ki hayır! Güveci ilk kullanıma hazır hale getirdiğiniz, ocakta ya da fırında güvecin içinde nefis yemeklere imza attınız ve sıra geldi yeniden temizlemeye.

Öncelikle toprak ve kilden yapılan güveçlerinizi (Makinede yıkamaya uygun olanlardan değilse) asla bulaşık makinesine koymamalı ve onu yıkarken asla bulaşık deterjanı, sabun gibi kimyasal maddeler kullanmamalısınız. Aksi takdirde bu zararlı kimyasallar hem güvecin tadını bozabilir hem de toprak kolayca içine çekeceğinden sağlığınızı tehdit edecek durumlar ortaya çıkabilir.

"E peki güveci nasıl temizleyeceğim?" derseniz, bu konuda size en çok yardımı dokunacak malzemenin ılık-sıcak su olduğunu söylemek isteriz.

İçinde yemek artıkları bulunan ve yemeğin kokusunu iyiden iyiye içine çeken güveci alın, tamamen soğumasını bekleyin ve ardından ılık-sıcak suyla içini güzelce temizleyin. Eğer içinde inatçı lekeler varsa bu aşamada yine temiz bir bez, sünger ya da fırçadan yardım alıp temizleme işlemine devam edebilir, güvecin içine çok sıcak miktarda su koyup ağzını kapatarak lekelerin çözülmesini bekleyebiliriz.

factopinion

factopinion

Eğer bu yöntem yeterince etkili olmuyorsa ve güveçleriniz hep kokuyormuş gibi geliyorsa karbonattan da destek alabilirsiniz. Güvecinizin büyüklüğüne göre ayarlayabileceğiniz bir miktar karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirebilir, bu karışımı zarifçe güvecin içine, dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra ılık suyla güveci tamamen kurulamayı, ters bir şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi de unutmayın. Bu şekilde temizleyip kuruttuğunuz güveci bir sonraki kullanıma dek yerine kaldırabilirsiniz.

Bir sonraki kullanımda yine içine, dışına ve kapağına yağ sürüp fırında ya da ocakta pişirme işlemini tekrarlarsanız çok daha hijyenik bir şekilde kullanabilirsiniz, bizden söylemesi.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?