kapsiz-banu
İncecik, Çıtır Çıtır:

Kapsız Tarifi

15 Mayıs 2022
Tarif Defterime
Ekle

Ege mutfağı kadar olmasa da bahar otlarıyla yapılan tariflere Trakya mutfağında rastlanır. Hatta göçmen kodlarıyla geniş bir Rumeli mutfağında da durum böyledir.

Bahar otlarına çorbalarda; mücver, ot köfteleri gibi ara sıcaklarda; borani türü yoğurtlamalarda; bir parça bulgur veya pirinçle bağlanan mancar gibi tencere yemeklerinde ve dahi salatalarda geniş yer verilir. Gel geleim baştan başa bir Rumeli mutfağının ve Trakya mutfağının mahir olduğu hamur işlerindeki kullanımı da bir o kadar geniştir.

Burada yer vereceğimiz kapsız isimli otlu pide Çorlu, Silivri, Değirmenköy gibi yerleşimlerde karşımıza çıkan bir tarif. Bir parça Kırklareli mutfağının mısır unuyla hazırlanan Çıplak böreği / Plaska ile Luçenik tarifine benzerken, diğer taraftan Keşan başta olmak üzere Saros çanağındaki yerleşimlerde karşımıza çıkan Zennik / Asma Yapraklı Göçmen Pidesi ile yakınlık gösterir.

Hazırsanız mutfağa girelim ve bu lezzetli Trakya pidesini hazırlamaya koyulalım.

Devamını Oku

Videolu anlatımı için:

youtube-thumbnail

KAÇ KİŞİLİK

1 tepsi

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

1 saat
chefs hat
Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.
ingredients

Kapsız Tarifi İçin Malzemeler

  • 3su bardağıun
  • 2su bardağıılık su
  • 1tatlı kaşığıtuz
  • 1paketkabartma tozu
  • 1bağtaze soğan
  • 500gramıspanak
  • 500grampazı
  • 1bağısırgan otu
  • 1bağgelincik otu
  • 1/2bağdereotu
  • 10-12yapraktaze nane
  • 1kahve fincanısıvı yağ( harcına )
  • 1kahve fincanısıvı yağ( otları kavurmaya )
  • 1tatlı kaşığıpul biber
market-icon

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Kapsız Tarifinin Püf Noktası

Bahar otlarını yörenizin bahar otlarıyla dilediğiniz gibi çeşitlendirebilir, eksiltebilir yahut artırabilirsiniz. Yeşil soğan, ıspanak, pazı temel yeşillikler olarak bulunsun. Taze nane ve dere otu aroması için yerini alsın. Diğerleri sizin tercihinize göre çeşitlenebilir. Ben Trakya'da yaygın bulunan ve kullanılanlardan seçtim. Hatta ebegümeci, labada vs...otlar katanlar da var. Kabartma tozunun kapsız pidesinin kabarmasına katkısı yok. Bu beklentide olmayın. Nispeten ince, bu haliyle çıtır bir pidemiz olacak. Kabartma tozu dokusuna etki edecek. Kabartma tozu yerine ekmek sodası katanlar ve bu tadı tercih edenler de var. Bu hususta serbestsiniz.

nasil-yapilir

Kapsız Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Orta ateşe aldığınız kavurma tavanıza sıvıyağınızı koyup ısıtın. Dişe gelir kıydığınız taze soğanınızı ilave edin. Ara ara çevirin.
  2. Yeşilliklerinizi kabaca kıyıp bir kapta harmanlayın. Tavada hafif öldürdüğünüz taze soğanlara ekleyin. Yeşillikler çöküp diriliğini kaybedinceye değin kavurun.
  3. Kavurmanın son aşamasına doğru tuzunu ve pul biberini vererek tadını dengeleyin. Elimizde bir parça kendi suyunu da salmış yeşillikli bir iç harcımız oldu. Ilınması için kenara alın.
  4. Derince bir karıştırma kabına ılık suyu, tuzu ve sıvı yağı ekleyin. Hafifçe karıştırın. Unu ve kabartma tozunu ekleyerek kontrollü olarak bir çırpıcıyla karıştırın.
  5. Un ve suyu kontrollü eksilterek veya artırarak ( fırın tepsinizin büyüklüğüne göre ) kek kıvamından bir tık daha koyuca bir harç elde edinceye değin çırpın.
  6. Yeşillikleri öldürerek elde ettiğiniz iç harcı ekleyin. Baz hamura harmanlayarak homojen dağıtın. Burada dikkat : Harcınızın kıvamı bir tık daha sulanarak nispeten kek harcı kıvamına geldi. Bu ayrıntıyı gözetin.
  7. Tabanını ve yan duvarlarını yağladığınız fırın tepsinize en fazla iki parmak kalınlığında yayın. Kabartma tozunun bu tarifte hamurun kabarmasına pek etkisi olmayacak, sadece dokusuna katkı sunacak. Piştiğinde de nispeten aynı kalınlınta çıtır bir pidemiz olacak.
  8. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek isteyen üzerine 1/2 kahve fincanı daha sıvı yağ gezdirip yüzeyi daha pürüzsüz ve parlak pişirebilir. Bu size kalmış.
  9. Altlı üstlü nar gibi pişinceye değin 180-190 derece fırında ( ben fanlı fırın tercih ediyorum ) pişirin.
  10. Çıkınca bir bez örtü altında bir süre dinlendirip kare porsiyonluk dilimlere bölün. Bu haliyle servise alın.
  11. Afiyet bal şeker olsun.

Kapsız Tarifinin Servis Önerisi

Çay, ayran, mayhoş meyvelerden hazırlanan meyve suları yahut soğuk hoşaflarla servis edilebilir. ( Kuşburnu, kızılcık, erik suyu vb.. )



youtube-thumbnail

Yorumlar

1

Nil AY15 Ağustos 2022 20:00
Bizde de karmaca derler. Babaannemler Selanik göçmeni bu arada.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?