Birkaç Malzeme ve Biraz Sabır Yeter: Kivi Nasıl Yetiştirilir?
10 Ocak 2020
Favorilerime Ekle
Kivi, besin yönünden dünyanın en zengin meyvelerinden biridir. Tek başına tüketildiğinde sindirim sistemini düzenlemekten vücut formu korumaya kadar birçok konuda faydalarıyla adından söz ettirir. Ekşimsi tadıyla dondurma veya pastayla çok iyi gider. Böylesi bir meyveyi evinizde yetiştirmek, dalından kendi organik kivilerinizi koparmak isterseniz tüm bilmeniz gerekenler burada.
Kivi yetiştiriciliğinin püf noktaları: Saksıda kivi nasıl yetiştirilir?
Kivinin tohumlarını filizlendirip saksıya ekmeden önce şunu unutmayın: Kivi fidanının ürün vermesi üç-dört yıl sürebilir. O yüzden, evinizde kivi yetiştirmek için biraz sabırlı olmalısınız.
İlk malzeme tohum, başka bir deyişle çekirdektir. Kivinin tohumları içerisinde bulunan küçük siyah çekirdeklerdir. İstediğiniz sonucu alabilmek için olgunlaşmış organik kivilere yönelmelisiniz.
İkinci malzeme saksıdır. Tohumlar çimlendikten sonra onları geçireceğiniz saksı yeterince büyük olmalı.
Üçüncü malzeme topraktır. Bu toprak meyve yetiştirmeye uygun olmalı. Saksıya mümkünse kullanılmamış taze toprak koymalısınız.
Ek olarak, bir kap ve kağıt havlu. Bunlar, tohumlar çimlenene kadar kullanılacak kısa süreli malzemelerdir.
Çimlendirme işlemi için tohumları güzelce temizleyin ve kaba yerleştirin.
Tohumların üzerine ılık su ekleyin.
Tohumları filizlenme süresince sıcak bir ortamda bekletin.
Yaklaşık bir hafta sonra tohumlar filizlenecektir. Bu süre boyunca bakteri oluşmaması için suyu belli aralıklarla değiştirmelisiniz.
Filizlenen tohumları, ıslatmış olduğunuz kağıt havluların üzerine yerleştirin ve içini görebileceğiniz şeffaf bir kapla örtün. Tohumların filizlenebilmeleri için hava almamaları gerekir.
Sonra tohum filizlerini üçer dörder saksılara yerleştirip üzerini toprakla kapatma zamanı. Tohumları, üçer dörder olmak üzere saksılara yerleştirirseniz rahat rahat büyüyebilirler.
Bu arada, bitkiniz toprak üzerine çıkıp uzadıkça saksıların boyutunu da büyütmeyi unutmayın. İlk iki yıl, kivi fidanınızı evin içerisinde sıcak ve güneşli bir ortamda bulundurmalısınız. Ayrıca, toprağını sürekli nemli tutmayı da ihmal etmeyin.
Kivi yetiştiriciliğini bir sonraki noktaya taşımak, fidanlarınızı ağaç haline getirmek için yeterli bir alana ve bol güneşli bir yere ihtiyacınız olacak. Kivi genel olarak pH değeri 6.0 ile 6.5 arasında olan hafif asidik toprağa gereksinim duyar. Aynı zamanda toprağın nemli olması da gerekir. Kivi ağacının kaliteli bir toprak ve yeterli alan ihtiyacı karşılandıktan sonra düzenli sulanması, gübrelenmesi ve budanması da şart.
Kivi ağacı en çok Marmara ve Karadeniz bölgeleri gibi denizden yüksek olan, nem ve yağış alan yerlerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bölgelerden birinde yaşıyorsanız kivi ağacınızı yetiştirebilmek için oldukça şanslısınız. Kivi yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunluk gösterir. Toprağın kendi nemini içerisinde barındıran cinsten olması, kivi yetiştiriciliğinde önemli yapı taşlarındandır.
Kivi meyvesinin büyük çoğunluğu karbonhidrattan oluşur. 150 gram kivide %95 oranında karbonhidrat bulunur. Bunun %2’si protein, %4’ü de yağdır. Karbonhidrat deyince gözünüz korkmasın; 150 gramlık kivi sadece 90 kaloridir. Bunun yanı sıra günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. İçerisindeki A, E, K, B6 vitaminleri ile folat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri sayesinde sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.
Yorumlar
0