fasilcilar

Bir Tatlı Huzur Almaya Gidebileceğiniz Bol Sohbetli 12 Fasıl Mekanı

Favorilerime
Ekle

Eğlenmekte, dansetmekte üstümüze yoktur milletçe. Fasıl da bu yüzden özel gecelerin vazgeçilmezidir. Hatta aniden gelen “Nereye gidip de eğleneceğiniz şimdi?” sorularının cevabıdır.

Kutlanacak bir sürü de şey vardır belki şimdi. Bekarlığa veda, doğum günü, arkadaşlara veda vs. Elimizi çabuk tutup, hemencecik bir liste hazırlayalım da nerede eğleneceğini bilmeyen arkadaşlara yardımcı olalım istedik.

Sizin tek yapmanız gereken bu eğlenceye bir kılıf uydurmak, en eğlenceli, sohbetine doyum olmayan ve mümkünse “Kalk iki göbek atalım" diye dakikalarca ısrar etmeyecek dostlarınızı yanınıza almak.

Her şey hazırsa, şimdi başlayabiliriz!

Not: Bu içerik ilk olarak 24 Nisan 2015'te yayınlanmış, 22 Ekim 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Kuralım mı sofraları: Zarifi

Modern meyhane örneğini hakkıyla taşıyan Zarifi, eğlenceyi, göbek atmayı, karın doyurmayı garanti ediyor.

Taksim’de öve öve bitiremediğimiz Tantunici Suat Usta’nın hemen arkasında kalıyor. Tıkış tıkış binaların arasında Boğaz’a yakışır bir mekan. İlk gidildiğinde beklentiyi biraz düşük tutup, olayların sonradan bambaşka bir şekilde değiştiği mekanlardan.

Nasıl bir eğlenmek, nasıl bir sohbet, nasıl keyifli bir masa! Bu memnuniyetten leziz mezelerinin payı tabii ki büyük ama fasılın da en eğlenceli halini burada göreceğinize eminiz. Sadece biz değil tüm gidenler aynı fikirde.

Yemekler ve mezeler hakkında da küçük detaylara girmezsek olmaz! Ermeni, Rum, Musevi, Arap ve Levanten yemekleri var burada. Damaklardan hala silip atamadığımız ballı patlıcan, sebzeli haydari, bakla fava, balıklı kabak mücver, ızgara levrek fileto ise tavsiye olunur.

Zarifi adres: Katip Çelebi Mahallesi, Çukurlu Çeşme Sokak, No 13, Beyoğlu, İstanbul

Nevizade'de bir inci: Krepen’deki Kadir'in Yeri

Eğer bir fasıl gecesi için çok da paralar dökmek istemiyorsanız ama eğlenceden de geri kalmam diyorsanız böyle gelin. Nevizade’de eli yüzü düzgün, keyifli bir mekan. Hem sadece hafta sonu değil neredeyse her akşam fasıl var.

Yabana atılamayacak lezzette mezeleri de var: Fesleğen soslu mezgit başta olmak üzere, börülce, haydari, humus, peynirli biber turşusu, balık kokoreç şiddetle tavsiye ediliyor.

Eğer hava güzelse girişte oturmaktansa teras katında oturmayı tercih edin. Nevizade’nin kalabalığını tahmin ediyorsanız terasta daha rahat edebilirsiniz.

Krepen’deki Kadir'in Yeri adres: Hüseyinağa Mahallesi, Nevizade Sokak, No 6/A, Nevizade, Beyoğlu, İstanbul

Gelmek için sebep çok: Madam Despina

Kurtuluş'ta yaşamış olanlarınız bilir, burada yaşadığınızda fırını bile sahipleniyor insan. "Hadi kalk eğlenmemiz lazım” deyip gece yarısı sevdiklerimizi az keyfinden etmedik. Eşofmanlarımla gidenlerimiz bile vardır Madam Despina’ya, oralıyız sonuçta!

Masa örtüleriyle, tahta pencereleriyle, ahşap sandalyeleriyle, bahçedeki sarmaşıklarıyla salaşlıkta üstüne yok! Mezeler deseniz çok çeşitli!

Saat 9’dan sonra başlayan fasılları da pek keyifli. İnsanları eğlendirmeye ant içmiş gibi çalıyorlar! Servis de gayet hızlı.

Madam Despina adres: Feriköy Mahallesi, Kurtuluş Caddesi, Açık Yol Sokak, No 9, Şişli, İstanbul

Namı yürür: Kör Agop

Fasılın en keyifli semtindeyiz şimdi: Kumkapı’da. Akla ilk düşen de haliyle Kör Agop oluyor. 1938 yılından beri oracıkta. Kumkapı’nın biriciği desem yalan olmaz! “Durup dururken modern meyhane diye bir şey çıkardılar, o da neyin nesi” diyenlere burası önerimdir. Her şey geleneksel her şey eski meyhane kültürüne uygun.

Özellikle ahşap duvarlarının, duvardaki çerçevelerin, babaanne evinin salonuna dönüştüren masa sandalyelerinin hastası olanlarımızın bayılacağı bir yerdeyiz. Ev sıcaklığında samimi bir mekan diyoruz. E bu ortama, bir de sohbetine doyum olmayacak arkadaş sevgili lazım, ona göre!

Havuç tarama, topik, roka salatası, terbiyeli balık çorba, sıcak fasulye masanızda durmalık yiyeceklerden.

Kör Agop adres: Şehsuvar Bey Mahallesi, Ördekli Bakkal Sokak, No 7, Fatih, İstanbul

Orhan Veli der ki: Degüstasyon

Orhan Veli’nin güzel şiiri adına burayı atlamak istemiyoruz.

"Canan ki Degüstasyon'a gelmez
Balıkpazarı'na hiç gelmez”

Amaç kalabalık bir arkadaş grubuyla bir araya gelmek, ucundan eğlenmekse burayı tercih edebilirsiniz. Mekan biraz gürültülü. Önerimiz akşam 9’u geçirmeden 6-7 gibi yemeğe başlamak. Fasıldan da yararlanın tabii. Müzisyen amcalar abiler diğer masalardayken iki göbek atın.

Şakşukası efsanedir, börülce, topik, tereyağında mantar güveç yenilebilir.

Degüstasyon adres: Hüseyinağa Mahallesi, Sahne Sokak, No 25, Nevizade, Beyoğlu, İstanbul

Fasılla yetinmeyenlere: Etiler Kallavi

Bazen eğlendiren bazen de hüzünlendiren fasılıyla, çeşit çeşit efsane mezeleriyle gönüllerin birincisidir o. 1995’ten beri de kah kötü günlerde kah iyi günlerde sıcacık meyhane kültürüyle içimizi ısıtıyor.

Buradaki fasıl bir süre sonra pop müziğe dönüşüyor. Enerjisine hakim olamayan genç arkadaşlar için duyurulur.

Masanızda mutlaka yenilip yutulası mezeleri sıralıyoruz: Mercimek köftesi, haydari, havuç tarator, fava, kuru börülce, Çerkes tavuğu, acılı ezme ve közlenmiş kırmızı biber.

Etiler Kallavi adres: Nispetiye Mah. Aytar Cad. No: 3 Beşiktaş, İstanbul

Sezen Aksu tınılarıyla: Ali Haydar İkinci Bahar

İzlemeyen yoktur İkinci Bahar’ı. Dönemin Maria Mercedes’li, Vahşi Güzel’li dizilerinin arasından adeta güneş gibi doğmuştu. Şimdi bile bu diziyi anınca içimiz sıcacık oluyor. İşte burası İkinci Bahar için kurulan Samatya’daki o mekan.

Mutfak, diziden de hatırlayacağınız gibi Antep mutfağı. O mutfaktan kötü bir şey çıkması mümkün değil yani! Yuvalama, gavurdağı, köpoğlu, çiğ köfte, içli köfte, havuçlu patlıcan ezmeyi lütfen bir de burada yiyin. Bu lezzetler şimdiye kadar yediklerinizi sorgulatacak cinsten. Mezelerden ana yemeğe fırsat bulamayabilirsiniz. Bulursanız da kebapları süper, yiyiniz efendiler!

Burada yapılan sohbetin üstüne gelen fasıl da pek şahane oluyor. Alın size ruhunuzu yenilemek için on numara beş yıldız mekan.

Ali Haydar İkinci Bahar adres: Koca Mustafapaşa Mahallesi, Gümüş Yüksük Sokak, No 6, Samatya, Fatih, İstanbul

Katkısız lezzetler: Mythos

“Sadece markamız değil lezzetlerimiz de Ege’den” mottolu Mythos, Kadıköy’ün en keyifli mekanlarından. Siz bir yandan nefis Urla mezesi, fırında fileto levrek, maş piyazı, Cunda zeytin piyazı, peynirli patlıcan, yoğurtlu Ege otlarını mideye indirirken bir yandan da size nostalji yaşattıracak fasıl eşliğinde zevkten dört köşe olmanız mümkün.

"Leziz mezeleri ve kulak pası silen faslı var. Peki ya başka?” deyip ikna olmadıysanız ona da cevabımız var. Mythos, katkı maddesi, gıda boyası, bulyon, suni tatlandırıcı, glikoz gibi maddeleri kullanmıyor. Üstüne üstlük daime soğuk sıkım sızma zeytinyağı kullanıyor. Deniz mahsullerini Urla ve Çeşme’den getiriyor. Etleri ise Balıkesir’den.

Mythos adres: Haydarpaşa Mahallesi, Tarihi Haydarpaşa Gar Binası, Kadıköy, İstanbul

Mezeler müzikle harman: Galata Meyhanesi

Şimdi ise vedaların, başlangıçların, doğum günlerinin en keyifli mekanındayız. 1993 yılından bu yana fasıl geleneğini hakkıyla sürdüren Galata Meyhanesi, sıcacık atmosferi, leziz mezeleriyle bir ayağınızı oraya bağlayacak türden. Özellikle o şahane ud, kanun, darbuka ve keman ekibinin interaktifli fasıl gecelerine hayran kalacaksınız. Üstelik bu mekan diğer fasıl mekanlarına göre epey gürültüsüz. Çünkü burada şarkılar mikrofonsuz söyleniyor.

Yoğurtlu pazı sarma, hünkar beğendi, soya soslu piliç, karnabahar salatası, pazı sapı turşusu da masanızda eksik etmemeniz gerekenlerden.

Felekten bir gün geçirmek istiyorsanız Pazar günü hariç diğer günler Galata Meyhanesi’nde bitin.

Galata Meyhanesi adres: Asmalı Mescit Mahallesi, Orhan Adlı Apaydın Sk. No:11, 34430 Beyoğlu, İstanbul

Ver efkarı: Sakar Zeybek

Kadıköy’ün mutlu semti Koşuyolu’ndaki mekanlar listemizden hatırlarsınız onu. Ege’deki salaş balıkçı restoranlarından ne bir eksik ne bir fazlası olan mekanın fasıl geceleri uzun süre akıllardan çıkmayacak türden.

Yoğurtlu ot kavurma, acılı patlıcan kavurma, kabak çintmesi, Girit peynir ezme, köpoğlu, karışık tarator bizden alkış alan mezelerden. Yaprak ciğer, karides saganaki, güveçte ahtapot gibi ara sıcakların da hakkını yemeyelim. Mezgit fileto tava ya da çipura ızgara ise zirvede bırakmak isteyeceğiniz iki güzellik.

Bir yandan Ege ve Yunan mutfağının nimetlerinden faydalanırken bir yandan da şarkılarıyla huzura ereceksiniz, daha ne olsun?

Sakar Zeybek adres: Koşuyolu Mahallesi, Kalfa Çeşmesi Sokak, No 20, Kadıköy, İstanbul

Kumkapı'nın vazgeçilmezi: Tiryakii

Söz konusu fasıl olunca yolumuzu Kumkapı'ya düşürmeden duramıyoruz fark ettiyseniz. Rezervasyon sürecinden mekandan ayrılana kadar sizinle özene bezene ilgilenen bir personel olunca Tiryakii de gözde fasıl mekanlarınızdan biri oluyor günün sonunda.

Eski Kumkapı meyhanelerinin tarihi atmosferini birebir günümüze taşımayı başarmış bu mekanın spesyalleri diyeceğimiz şu lezzetler olmadan sofranızı donatmayın deriz: Marta’nın terbiyeli balık çorbası(geleneksel Kumkapı balık çorbası),topik, domates pilaki, yerelması salatası, zeytinyağlı dolmalar, zeytinyağlı ebegümeci, fıstıklı pastırmalı humus, ızgara kalamar, çiroz, lakerda...

Sazlı sözlü eğlencenin ise 19:00'dan 00:00'a kadar kesintisiz devam ettiğini söylemeden bitirmeyelim.

Tiryakii adres: Şehsuvar Bey, Ustad Sk. 3-7, 34126 Fatih/İstanbul

Dalgalandım da duruldum: Müzeyyen Meyhane

facebook

facebook

Asmalımescit'te "yeni nesil meyhane" diyebileceğimiz bir mekanda, Müzeyyen Meyhane'deyiz. Duvarlarda Müzeyyen Senar fotoğraflarını görünce şaşırmıyor ve müzikle dolu bir geceye hazır olduğumuzu hemen anlıyoruz.

Bombay pilaki, pazı kavurma gibi mezeleri, Müzeyyen köfte, balık kavurma gibi ana yemekleri; yaprak ciğeri ve mevsim balıklarıyla öne çıkan Müzeyyen'de tıka basa doyarken dostlarınızla keyifli bir gece geçirmeniz neredeyse garanti gibi.

Taksim'e yolu düşenlere duyurulur.

Müzeyyen Meyhane adres: Asmalı Mescit mahallesi Sofyalı Sokak No : 22/A


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?