Ejder Meyvesi

Tanıyınca Çok Şaşıracağınız Sıra Dışı Bir Meyve: Ejder Meyvesi (Pitaya)

Favorilerime
Ekle

Ejder meyvesi ya da diğer bir adıyla pitaya, hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Pembe, kalınca kabuğunun ardında sakladığı sevimli yüzü ve lezzetiyle pitayayı daha çok görmeye başlayacak gibiyiz.

Türkiye'de de satışı gitgide yaygınlaşmaya başlayan bu güzeller güzelini yakından tanıyalım diyoruz. Siz de bu güzelliği görür görmez tadını merak edenlerdenseniz buyurun, hiç vakit kaybetmeden başlayalım...

Tabii söylemeden de edemeyeceğiz, onu satın alabileceğimiz yerler çoğalmaya başlasa da fiyatı el yakar türden olduğu için öyle kilolarca almak mümkün olmuyor ne yazık ki. Umuyoruz ki yaygınlaştıkça bu sıkıntıda aşılır ve her keseye uygun hale gelir.

İçindekiler

  • Pitaya (Ejder meyvesi) nedir?

Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.

Beyaz ya da kırmızı diyoruz, çünkü pitayanın iç kısmının hangi renkte olacağı türünden türüne göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye'de, özellikle Mersin'de de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bu güzeller güzeli meyve, dünyadaysa en çok Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam, Malezya gibi birçok farklı yerde bulunabiliyor.

İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor.

  • Ejder meyvesinin faydaları nedir?

ejder-meyvesi-kasim-2020

Ülkemizde en çok meyvesi beyaz olanlar olsa da gördüğünüz gibi içi kırmızı çıkan bir pitayaya denk gelirseniz endişelenmeyin. Hatta içi kırmızı olanın daha lezzetli olduğu söyleniyor, bizden söylemesi. Bu küçük bilginin ardından gelelim faydalarına...

• Pitaya, içinde bolca C vitamini bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

• Yine C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan özellik gösteriyor, vücuda serbest radikallerin girmesini önleyerek bizi hastalıklardan koruyor.

• Pitayanın içinde kalsiyum da oldukça fazla olduğundan kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından olumlu etkilerde bulunuyor.

• Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor, iyileşme sürecine destek oluyor.

• Bol miktarda likopen içeren pitaya, likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

• Çözülebilir lifler, potasyum ve düşük şeker oranıyla Tip 2 diyabet hastalığının da önemli destekçilerinden oluyor.

• Kalorisi yok denecek kadar az olması yetmezmiş gibi bir de lifli yapıda olması sayesinde zayıflamaya yardımcı oluyor.

• Vucudun nem dengesini koruması nedeniyle özellikle cilt kuruluğu yaşayanlar için en doğal çözümlerden oluyor.

• İçindeki potasyum sayesinde göz sağlığına da destek olmayı unutmayan pitaya, özellikle göz kuruluğu çekenlere çok fayda sağlıyor.

  • Ejder meyvesi nerelerde bulunur?

ejder-meyvesi-kasim-2-2020-yeni

Pitaya, tropikal bir bitki olduğu için tüm dünyaya baktığımızda genel olarak sıcak iklimlerde yetiştirildiğini söylemek mümkün.

Ülkemizde de Mersin ve çevresinde üretimi yapılmaya başlanmış durumda. Mersin'den Türkiye'deki farklı şehirlere ulaştırılan bu meyveyi, tropikal meyvelerin satıldığı büyük marketlerde ya da manavlarda bulabilirsiniz.

Eğer Mersin ve civarında yaşıyorsanız semt pazarlarında karşınıza çıkması da olası. Zaten görür görmez bu güzeli tanıyacaksınız, eminiz.

Ancak daha önce de söylediğimiz gibi şu an az bulunur olduğu ve her yerde yetiştirilemediği için fiyatı ne yazık ki uygun değil. Bu nedenle alışkan olduğumuz gibi kiloyla değil taneyle almalı, aklınızda bulunsun.

  • Ejder meyvesi nasıl tüketilir?

ejder-meyvesi-nasil-tuketilir

Faydalarını ve şeklini görünce dayanamadınız, fiyatını da göze alıp pitaya aldınız.

Peki, nasıl değerlendirmelisiniz onu? Hemen anlatalım. Dilerseniz kabuk kısmını ayırıp içindeki siyah-beyaz kısmı tıpkı bildiğiniz meyveler gibi afiyetle yiyebilirsiniz.

İçindeki siyah çekirdekleri çıkarmaya çalışmayın, tıpkı kivide olduğu gibi onu çekirdekleriyle yemelisiniz.

Öylece yemek dışında ise salatalarınıza küp şeklinde doğrayacak renk ve lezzet katabilir, tatlı ya da yemek tabaklarınızın yanına koyarak hem şık hem şifalı hem de lezzetli bir menü oluşturabilirsiniz.

Eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa, mideniz hassassa ya da vücudunuz birçok şeye alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa pitaya yemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan bir yiyecek hakkında daha bir temkinli davranmakta yarar var.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?