Kefir mayası nasıl yapılır?

Bağırsak Sağlığına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Eğer vücudunuzda bir sorun yoksa beslenme alışkanlıkları sayesinde bağırsağınızı sağlıklı bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Probiyotikler, lif içeren besinler kabız olmanızı engellerken aynı zamanda bağırsağınızın iyi çalışmasını sağlar. Bağırsak tembelliğine sahip bireyler karın ağrısı, ödem ve kilo verememe gibi problemler yaşar. Bu tembellik kalın bağırsak için zararlıdır. Bu kabızlık yaşandığında sağlıklı beslenilmeli ve tuvalet alışkanlıkları edinilmelidir. Diyet ve sağlıklı beslenme de kabızlığa en çok çözecek olan etkenlerden biridir.

Bağırsak sağlığına iyi gelen besinler şöyle sıralanabilir.

  • Kuru meyveler

Kuru İncir

Kuru incir, kuru kayısı ya da dut gibi besinler sindirim sistemini çalıştırmaktadır. Hatta bunları tükettikten sonra ılık su da tüketebilirsiniz. Eğer aç karnına sabah tüketirseniz etkisini daha fazla görürsünüz. Sadece tüketirken porsiyon kontrolü yapmanızda fayda var.

  • Kuru yemişler

Badem

Badem, fındık ve ceviz gibi kuru yemişler bağırsak için faydalıdır. Fındık metabolizmayı hızlandırır ve ceviz de içerisinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde sindirim sistemini hızlandırır. Badem içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası için çok faydalıdır. Gün içinde 10 adet badem tüketmeyi ihmal etmeyin.

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak Nasıl Saklanır

Sebzelerin içeriğine bakıldığında çözünür ve çözünmez lifler olduğunu görürüz. Özellikle de sebzelerin saplarında, kabuklarında çekirdek ve ya zarlarında bulunur. Yeşil yapraklı sebzelerin çeriğinde bulunan polifenol bileşikleri de bağırsak bakterilerinin çoğalmasına fayda sağlar. Genellikle yeşil yapraklı sebzeler bağırsak için çok sağlıklıdır. Sebzelerle yapılmış yemekler haftada en az üç gün tüketilmelidir.

  • Baklagiller

Yeşil Mercimek

Bezelye, fasulye ve mercimek lifli besinler arasındadır. İçerisinde bulunan potasyum, B6, folat ve çinko sayesinde kabızlığın giderilmesine çok yardımcı olur. Fazla tüketildiğinde gaz oluşumuna neden olur bu sebeple beslenme tarzına kademeli olarak yavaşça eklenirse iyi olur.

  • Yağlı tohumlar

Baharat öğütücüsü ile keten tohumu nasıl öğütülür?

Chia, keten tohumu, ayçiçeği ve susam omega-3 içerdiğinde dolayı kabızlığı hafifletmektedir. Bu tohumlar içerdikleri vitaminlerden dolayı dışkının yumuşaması ve nemlenmesini sağlar. Yapılan araştırmalar bunların düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabetli hastaların kabızlık şikâyetlerinin azaldığını göstermektedir.

  • Probiyotikler

Kefir mayası nasıl yapılır?

Probiyotik, bağırsağı destekleyen canlı mikroorganizmadır. Kefir, şalgam, boza, yoğurt ve turşu gibi besinlerde bolca mevcuttur. Turşular özellikle de lahana turşusu sindirim sisteminizi düzenler ve bağırsak hareketlerinize yardımcı olur. Yoğurt ve kefir tüketmek kabızlığa iyi gelmektedir. Aynı zaman da bağışıklığı da artırarak ruh ve zihin sağlığını destekler.

  • Tam buğday ya da kepekli ürünler

 

null

Tam buğday ekmeği artık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerindendir. Besin değeri fazla olduğu için vücuda lif, mineral ve vitamin ekleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kepekli ve tam buğday ürünler çok fazla lif içermektedir ve bu da bağırsak için çok faydalıdır.

Bağırsak sağlığı yapılan çalışmalar sonucunda genel sağlığın önemli bir parçası haline gelmiştir. Kötü bağırsak ruh sağlığından enflamasyona kadar birçok hastalığa sebebiyet verir. Sağlıklı beslenmek, alkol ve sigara kullanmamak da bağırsakta ki iyi bakterilerin korunmasını sağlar. Bunlara dikkat edildiği takdirde bağırsak florası tüm hastalıklara karşı dirençli oluyor. Eğer dikkat edilmezse bağışıklık sistemi çöküyor depresyon, diyabet ve ya kanser gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple tükettiğimiz besinlere dikkat ederek hastalıkların gelişmesini önleyebiliriz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?