arnavut-yemekleri-flija-shutter-1

Yalnızca Arnavut Göçmenlerinin Bildiği 20 Dayanılmaz Lezzet

Favorilerime
Ekle

“Benim Arnavut damarımı tutturmayın.”

Eğer etrafınızda Arnavut göçmeni varsa ve sinirlendiyse o damarın ne demek olduğunu çok iyi biliyorsunuzdur. Tatlı inatları, açık elleriyle bilinen Arnavut göçmenlerinin unutulan ancak hatırlandığında hemen akla gelen ağzınıza layık özellikleri vardır.

Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.

Tıpkı Bulgaristan göçmenlerinin kendine özel ve lezzetli yemekleri gibi Arnavut göçmenlerinin de gördüklerinde şıp diye tanıyacakları kendilerine has yemekleri vardır.

Tatlısından tuzlusuna, çorbasından böreğine buram buram lezzet kokan Arnavut göçmeni yemeklerini sizlere sunuyoruz.

1- Samsa

arnavut-yemegi-samsa-shutter-1

Yufka ve yoğurtla yapılan, ilk bakışta kolay gelen ve mantı yerine geçebilecek olan samsa, fırınlanarak hazırlanıyor. Servis edilirken misler gibi yufka kokan samsayı bir Arnavutluk göçmeninin elinden denemelisiniz.

2- Elbasan tava

elbasan-tava-yemekcom

Namıyla pek çok insanı Arnavutluk yolcusu yapan elbasan tava. Kuzu etlerinin yumurta ve yoğurtla bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan dayanılmaz lezzet.

3- Nohutlu ekmek

arnavut-yemekleri-nohutlu-ekmek-shutter-1

Sağlıklı ekmekler için yanıp tutuştuğumuz bugünlerde nohutlu ekmek çölde vaha gibi adeta. Hazırlanması vakit isteyen ancak fırından sıcacık çıktığında aklınızı başınızdan alabilecek bir lezzet.

4- Pırasa böreği

arnavut-yemekleri-pirasa-boregi-shutter-1

Arnavut göçmenleri pırasa böreğini iki şekilde yapar. Ya pide gibi üzeri açık bir şekilde ortada pırasalar vardır ya da üstü de börek hamuru ile kaplanır. Yufka yerine elde açılmış hamurla hazırlanan pırasa böreği, tutkunu olunası bir lezzet.

5- Tirit

Doğu Anadolu’nun en bilinen yemeklerinden bir tanesi olan tiridi bir de Arnavut göçmenlerinden denemenizde fayda var. Göçmen lezzeti tiride geçer, siz de banmak istersiniz.

6- Arnavut ciğeri

Yapıldığında evde bir bayram havası yaratan Arnavut ciğeri herkesin sevgilisi. Güzel yapabilmek için soda mı kullanılmaz, neler yapılmaz ki? Ancak Arnavut ciğeri Arnavutluk’ta yenirse bambaşka olur.

7- Kaymaçina

kaymacina-yemekcom

Arnavut göçmenlerinin en güzel tatlılarından bir tanesidir kendisi. Trileçenin pabucunu dama atması an meselesi.

8- Petla

arnavut-yemekleri-petla-tarifi-shutter-1

Lazanyanın kreplerle yapılmış hali diyebileceğiniz ancak keserken çıkan o sıcacık dumanla birlikte her şeyi unutacağınız bir lezzet. Dayanılmaz güzelliktedir.

9- Çerviş

arnavut-yemekleri-cervis-shutter-1

Arnavut kaşası olarak da bilinen çerviş, hazırlanan unlu karışım üzerine didiklenerek dökülen tavuktan oluşur. Bulgaristan göçmenlerinin karıştırmasına benzer bir tattır.

10- Arnavut çullaması

arnavut-yemekleri-cullama-shutter-1

İçine patlıcan girdi mi güzelleşen yemekler listesinde karşınızda Arnavut çullaması. Patlıcan oturtmaya benzese de Arnavut çullaması fırınlanarak hazırlanır ve parmak yedirir.

11- Mişoriz

Arnavut pilavı ya da büryan olarak bildiğimiz mişoriz, bol tereyağıyla kavrulmuş pilavın üzerine dizilen tavuk bagetler ile hazırlanır. Yanına ayran da olsun mu?

12- Fliya

arnavut-yemekleri-flija-shutter-1

Arnavutça yazılışı “flija” olan fliya, Arnavut mutfağının en önemli lezzetlerinden bir tanesidir çünkü yapımı için demir sac ve marifet gerekir. Boza kıvamında hazırlanan malzemeler tepsiye dökülür ve pişirilmeye bırakılır. Sacın altında, korların üstünde pişirilen fliya'ya bir Arnavut göçmeni eli değer de güzel olmaz mı?

13- Pilaska

plaska-site

Pırasaya doymayan Arnavut göçmenlerinin kek tarzında hazırladıkları yemektir. Canınız çeker, olsa da yesek dedirtir.

14- Kaçamak

arnavut-yemekleri-kacamak-shutter-1

Rumeli mutfağının canı ciğeri olan kaçamak, soğuk günleri sıcacık geçirtecek kavurma ve hamurun bir araya gelmesiyle oluşur. Kaçamak, gecelerin en güzel kaçamağıdır.

15- Perşeş

arnavut-yemekleri-perses-shutter-1

Aile doyurmaya aday Arnavut lezzeti perşeş, hazırlanan harcın üzerinde masum masum yatan tavukla hazırlanır. Fırına giren tavuk kıpkırmızı çıkar lezzetten.

16- Pule petka

islama-tarifi

Şilelilerin de yakından bildiği bir yemek pule petka. Kıtır hale getirilmiş yufkaların üzerine dökülen tavuk suyu ve didiklenmiş tavuklar. Tavuk suyunun şifalı etkisi yufkanın doyurucuğu ile buluşur.

17- Arnavut böreği

Hazır yufkayla hazırlanan börekler uzakta dursun, şimdi el açması mis gibi börekler hazırlama zamanı. Hem de Arnavut usulü. Daha fazla detay isterseniz sizi şöyle alabiliriz: Arnavut böreği tarifi

18- Arnavut paçası

Arnavutların özellikle özel günlerde tercih ettiği bu lezzet, paçanın üzerine gelen tavuk, ciğer ya da farklı bir et ürününden oluşuyor, insanın yedikçe yiyesi geliyor. Onu evde yapmak yapmak isterseniz böyle buyurun: Arnavut paçası tarifi

19- Arnavut pişisi

Sabahlar onunla çok daha lezzetli! Klasik pişi severlerin ilk fırsatta denemesi gereken bu lezzet, ufak farklılıklarla sizi Arnavut mutfağına bir kez daha hayran bırakmaya kararlı. Buyursunlar: Arnavut pişisi tarifi

20- Arnavut dolması

Arnavut Dolması Tarifi

Arnavut Dolması Tarifi

Kapya biber dolmasını daha önce hiç böyle denemiş miydiniz? Hadi, şimdi onu Arnavut usulü hazırlayalım ve sofralarımıza muazzam bir renk, bir lezzet kazandıralım. İşte bu kadar pratik: Arnavut dolması tarifi

Eğer bir Arnavut göçmeni tanıyorsanız yukarıdaki lezzetlerden en az bir tanesini yapmasını rica edin. Gerçek lezzeti mutlaka tadın!

Unuttuğumuz lezzetler varsa lütfen bizle paylaşmayı unutmayın. Hem öğrenmek hem de eklemek için can atıyoruz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

12

evrn8 Haziran 2016 11:18
https://prizrenpost.com/tr/?p=2529
Yanıtla
Gulay23 Temmuz 2015 17:38
Hepsi güzel de samsa yufkayla yapılmaz tek tek elde açılır artı hiç te kolay degildir ama lezzeti nefistir. Artı bence de turşu lahanadan börek nefis el açması diye belirtmicem çünkü arnavut böreği dedinmi zaten hepsi el açması yufka ile yapılmaz hiç biri
Yanıtla
Sevda Erdal 30 Ekim 2016 14:09
Yanıtla
Evet, ayrıca samsanın üzerine dökülen yoğurt sarımsaklı yoğurttur. Ramazan ve Kurban bayramlarında ilk gün bayramlaşmanın ardından tüm aike bireyleri bir araya gelir. Sabah bayram yemeği olarak, sırasıyla et sulu yoğurt çorbası, büryan, sinide cevizli ev baklavası ve en son da samsa yenirdi çocukluğumda... Sofra toplandıktan sonra da yaşlılara, el değirmeninde taze çekilmiş kahve pişirilirdi...
esareban 16 Nisan 2017 16:27
Yanıtla
turşu ve lahana fazla kullanılır mı arnavut yemeklerinde bilmiyordum gülay hanım deneyimlisiniz galiba arnavut yemekleri hakkında fazla deneyim sahibi değilim yaş itibariyle ve kültürdışı olması hasebiyle bildiğim pırasa ve peynir ağırlıklı börekleri
hamide birol14 Temmuz 2015 18:05
Daha çok yazılmayan tariflerimiz var mesela sütkapama .zelnik. petolisa .sekerparemizde bir başkadır bizim.
Yanıtla
umut12 Temmuz 2015 04:27
Valla ben arnavutla evliyim sadece pula yedimm amaaaaa burda olmayan fasulnik lınk orsana gibi bircok yemek var
Yanıtla
Mesut Vatansever12 Ocak 2015 23:27
Bagerdar (bagırdar) dediğimiz mısır unuyla yapılan ve pekmezle pek bir güzel yenilen bir yemeğimiz daha var. Başka yörelerde daha farklı isimlendirmeleride vardır ama hatırlamıyorum.
Yanıtla
hande6 Aralık 2014 00:52
Guzel tarifelel
Yanıtla
gozde5 Aralık 2014 02:34
Damat paçası, arnavut böreği, pazılı pide
Yanıtla
bahar4 Aralık 2014 13:47
Kuzu etli kapama yı unutmayın. Özellikle ramazan Bayramı sabahı yapılır.
Yanıtla
lutfiye3 Aralık 2014 16:03
cocuklugum bu yemekleri yiyerek gecti bir cogunu yapiyorum bilmeyenler icin ayrintili tarif rica ediyorum
Yanıtla
Acıkmış Erkek2 Aralık 2014 19:19
Bunları gördükten sonra gidip Arnavut bir bayanla evleneceğim. Miğdeme düşkünüm de.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?