Eğer düzenli olarak spor yapıyor, özellikle kendinize vücut geliştirme, biraz kas yapma gibi hedefler koyuyorsanız eminiz siz de son zamanlarda bu maddenin adını duymuşsunuz demektir: Kreatin.
Aslında vücutta kendiliğinden, doğal olarak sentezlenen bir madde olan kreatin nedir, ne değildir, neden dışarıdan takviye olarak da alanlar var, bu madde ne işe yarar merak ediyorsanız sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.
Kreatin ve kreatinin nedir, kreatinin düşüklüğü ya da yüksekliği nasıl anlaşılır tek tek anlatıyor, hem kreatin maddesinin faydalarına hem de kreatininin zararlarına ve yan etkilerine göz atıyoruz.
Tüm bunları öğrenince çok şaşıracak, özellikle böbreklerinizin ve karaciğerinizin sağlığını bu denli etkileyen bu madde ile ilgili gerekli tüm önlemlerinizi alacaksınız.
Buyursunlar, karşınızda tüm yönleriyle kreatin!
Kreatin nedir, kreatinin nedir?
Kreatin aslında tüm omurgalılarda doğal olarak oluşan, vücuda enerji desteği sağlayan organik bir asit. Onu son zamanlarda gündem haline getirense sporcuların kullandığı söylenen ve dışarıdan takviye ile alınan bir madde haline gelmiş olması desek yeri. Özellikle böbrek ve karaciğer sağlığına olan büyük etkileri nedeniyle ciddi tartışmalara neden olan bu takviye maddesini siz de duyduysanız ve konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
Aslında böbreklerde, karaciğerde ve pankreasta farklı aminoasitlerden sentezlenebilen kreatin, kalpten beyne kadar vücudumuzdaki her bir dokuya taşınabiliyor. Peki ama vücudumuzda zaten doğal yöntemlerle sentezlenebilen bu maddeyi neden dışarıdan takviye ile almak gibi bir durum ortaya çıkıyor dersiniz?
İşte bu noktada işin içine bir de kreatinin, yani kreatin maddesinin atık ürünü devreye giriyor ve işler karışıyor diyebiliriz. Vücuttaki kasların çalışması sonucu kullanılan kreatin maddesinden geriye kalan atık, yani kreatinin kandaki dolaşımına devam ediyor ve sağlıkla çalışan böbrekler sayesinde bir süre sonra kandan uzaklaştırılarak idrar yoluyla vücuttan kolayca atılıyor. Ancak kimi zaman bu durum çeşitli nedenlerle sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiyor ve yapılan birçok testle kolayca vücuttaki kreatinin düşüklüğü ya da yüksekliği tespit ediliyor.
Kreatin vücutta ne işe yarar, kreatin faydaları nelerdir?
Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü durumunda vücudunuzda oluşabilecek durumlardan söz ettik ama şimdi sıra geldi kreatin maddesinin neden vücudumuzda sağlıklı seviyelerde bulunması gerektiğine, başka bir değişle kreatin faydalarına.
Önemli bir not: Kreatin maddesinin bu faydaları, vücutta kendiliğinden sentezlenmesi durumunda kendini gösteriyor, dışarıdan alınan takviye maddelerin içinde neler olduğunu tam olarak bilemeyeceğinizden bu maddeleri doktorunuza danışmadan ve ne olduğunu tam olarak bilmeden asla ama asla tüketmemeniz gerekiyor, bizden söylemesi.
Kreatinin düşüklüğü belirtileri ve nedenleri nelerdir?
"Vücudumda kreatinin düşüklüğü olduğunu nasıl anlarım?" diye düşünüyor ya da "Kreatinin düşüklüğü neden olur?" merak ediyorsanız kreatninin düşüklüğü belirtilerini ve nedenlerini tek tek anlatalım.
Kreatinin düşüklüğü nedenleri:
Kreatinin düşüklüğü belirtileri:
Kreatinin yüksekliği yüksekliği belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Peki ya yüksekliği? Tıpkı düşüklüğü gibi çeşitli işaretlerle kendini belli eden kreatinin yüksekliği de önemli sorunlar teşkil edebilir. Bu yüzden kreatinin yüksekliğinin sebeplerini ve belirtilerini öğrenmeli, aşağıdaki işaretler sizde de varsa mutlaka alanında uzman bir doktordan yardım almalı ve gerekli ölçümleri yaptırmalısınız.
Kreatinin yüksekliği nedenleri:
Kreatinin yüksekliği belirtileri:
Kreatinin zararları ve yan etkileri nelerdir?

Vücudumuzda sentezlenen kreatin maddesinin atık kısmı olan kreatinin ise vücuda çeşitli zararlar verebiliyor, fazla birikmesi durumunda farklı yan etkileri oluyor. "Kreatinin zararları ve yan etkileri nelerdir?" diye düşünenler için hemen anlatalım:
Yorumlar
0