tereyagi-hangi-isida-kullanilir

Oda Sıcaklığı mı, Soğuk mu: Tereyağının Isısına Neden Dikkat Edilmeli?

Favorilerime
Ekle

''Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kaba alın ve karıştırın''

Çoğu hamur işi tarifinde bu ibareye mutlaka rastlamışsınızdır. O yüzden söz konusu kurabiye, şerbetli tatlı, hamurlu bir tarif olduğunda mutlaka öncesinden tereyağını buzdolabından çıkarıp dinlendirdikten sonra kullanmayı alışkanlık haline getirdik. Ancak bazı tariflerde durum tam tersi olabiliyor veya oda sıcaklığında kullanmadığımız durumlarda tariflerden istediğiniz kıvamı elde etmeniz zorlaşıyor. Gelin bugün kıvam farklılıklarının nedenlerini anlatalım. Hangi tarifte hangi sıcaklıktaki tereyağının kullanması gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz. Bundan sonra tarifleriniz hep istediğiniz kıvamda olacak.

Oda sıcaklığında tereyağının tariflere etkisi

tereyagi-hangi-isida-kullanilir1

Önce oda sıcaklığında kullanılan tereyağlarının tariflere etkisini anlatarak başlayalım. Oda sıcaklığında tereyağı, kullanıldığı tarife göre çok farklı dokular verir. Oda sıcaklığında kullanıldığı zaman hamura homojen şekilde dağılır, diğer malzemelerin toparlanmasını sağlar ve kolaylıkla yoğrulur. Tüm malzemelerle bu kıvamdayken rahatlıkla bütünleşir. Kurabiye tariflerinde, şekerpare, sultan tatlısı gibi tariflerde özellikle oda sıcaklığında kullanılır ki o ağızda dağılan yumuşak kıvamlı tatlar elde edilsin.Kek tariflerinde de oda sıcaklığında tereyağı kullanılmasının sebebi hamurla kolaylıkla bütünleşmesi ve hafif kurabiye gibi doku veriyor olması. Eğer kıtır kıtır kurabiyeler tatlılar istemiyorsanız tercihiniz oda sıcaklığında tereyağlarından yana olsun. Yine açma, kete, çörek gibi tuzlu hamurlara doku vermek ve lezzetini güzelleştirmek amacıyla oda sıcaklığında tereyağı kullanılır.

Soğuk tereyağının tariflere etkisi

tereyagi-hangi-isida-kullanilir3

Şöyle kıtır kıtır, çaya bandırabileceğiniz kadar nefis kurabiyeler, bisküviler yapmak için soğuk tereyağını ihtiyacınız var. Sadece o da değil. Hamuru hafif kıtır ve üzerindeki malzemeyi kaldırabilen tart hamurları veya kiş hamurlarında için de soğuk tereyağları kullanması gerekiyor. Yine scone gibi tarifler için de soğuk tereyağı kullanılması mühim. Nedir soğuk tereyağının hamura katkısı derseniz hamurun çok daha tok kıvamlı olmasını sağlıyor. Sıvıyla temas ettiğinde, üzerine bir malzeme konduğunda taşıyabiliyor, çabuk erimiyor veya kırımıyor. Sebebi ise tereyağının diğer malzemelerle yavaş yavaş yedirilmesi. Bu tarz hamurlar elle sıkıldığı zaman toplanır, bırakıldığı zaman dağılır. Yoğrulmaya çok uygun değildir, sadece toparlanır ve mutlaka dinlendirip şekil verilir.

Eritilmiş tereyağının tariflere etkisi

tereyagi-hangi-isida-kullanilir2 (1)

Daha yayvan kıvamlı kurabiyeler, puf puf kabaran, misler gibi kokan poğaça hamurları hazırlamak için ise tercihimiz hep eritilmiş ve soğutulmuş tereyağından yana. Tereyağını erittikten sonra aman dikkat çok sıcakken hemen hamur hazırlamaya koyulmayın. Mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Eritilmiş tereyağı özellikle pastanelerde yediğimiz küçük tuzlu kurabiye, minik poğaçaların lezzetini yakalamak için bire bir. Puf puf kabaran poğaça hamurlarına da eritilmiş tereyağı ilave edilir. Toz şekerle hazırlanan kurabiye hamurlarında şekerin hem hafif erimesi hem de yayvan olması için eritilmiş tereyağı kullanılır. Bu sayede iç dokuları da hafif nemli kalır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?