Yemişen

Favorilerime
Ekle

Yemişen, gülgiller familyasından, yaprakları dişli ve yumurtamsı, meyveleri kırmızı-sarı renklerde ve muşmulaya benzeyen dikenli bir bitki türüdür.Akdiken ve alıç olarak da adlandırılan yemişen, ağaç ya da ağaçcıklardan meydana gelmektedir.

Çiçekleri taç yapraklı, beyaz ya da pembe, meyveleri etli ve kırmızı renktedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde bulunan bitki, alçak dağ eteklerinde doğal olarak yetişmektedir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açan yemişenin meyveleri tatlı ve hafif buruk bir aromaya sahiptir.

Yemişen nasıl kullanılır?

Yemişenin hem meyveleri hem de çiçekleri kullanılabilmektedir. Çiçekler tam açılmadan önce nisan-haziran aylarında yapraksız olarak ya da gonca yaprakları ile toplanır. Toplanan çiçekler güneş görmeyen bir yerde ya da 40 dereceye kadar ısınabilen fırınlarda kurutma işlemine tabi tutulur. Kurutulan çiçekler beyaz ve krem tonlarında, hoş kokulu ve tatlıdır.

Yemişen meyveleri olgunlaştıktan sonra ve eylül ayında toplanmaktadır. Meyveler de tıpkı çiçekler gibi gölgede ya da fırında kurutulur. Kurutulan meyveler karakteristik bir aromaya sahip olmakla birlikte şarap kırmızısı rengindedir. Bitkinin meyve veya çiçekleri kaynamış su ilavesiyle 10 dakika demlenerek, çay şeklinde içilebilir. Yemişenin meyveleri reçel yapımında da kullanılmaktadır.

Yemişenin faydaları nelerdir?

- Kalbi kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır ve dolaşım bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.

- Yüksek tansiyon, ateroskleroz ve uykusuzluğa karşı etkilidir.

- İdrar yollarıyla ilgili rahatsızlıkların tedavisini destekler aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür.

- Nefes darlığı ve prostat gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

- Tıpkı nektarin ve döngel gibi bol miktarda C vitamini ihtiva eder. İyi bir antioksidan kaynağı olan yemişen meyvesi, serbest radikallere karşı vücudu savunur.

Yemişenin yan etkileri nelerdir?

İçeriğindeki maddeler bakımından vücutta birikme, alışkanlık yapma ve zehirlilik gibi özelliklere sahip olmayan yemişen, genel olarak güvenli kabul edilen ve uzun süreli kullanıma uygun bir bitkidir. Bununla birlikte kalp ilacı kullanan kişilerin yemişeni mutlaka bir uzmana danışarak tüketmesi gerekmektedir.

Yemişen, bazı hassas bünyelerde uyuşukluk ve bulantı gibi şikayetleri doğurabilmektedir. Hamilelik dönemindeki kadınların tüketmemesi önerilen meyve, beta blokerler ile bir arada kullanılmamalıdır. Aksi takdirde ilaçların etkisini artırarak pek çok yan etkiye yol açabilir.

Görselin kaynağı: https://zorafina.wordpress.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?