Lahana çorbası diyeti, özellikle kısa sürede hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin uyguladığı bir diyet olarak son zamanların en popüler diyetlerinden biri oldu.
Bir haftada 4,5 kilo verdirdiği iddia edilen ve Sacred Kalp Hastanesi diyeti ya da Mayo Clinic diyeti olarak da bilinen lahana çorbası diyeti ilk olarak önemli operasyonlara girecek olan hastalara ameliyat öncesi hızlı kilo verdirmek için geliştirildi, ardından başarısının dilden dile dolaşmasıyla lahana çorbası zayıflamak isteyen hemen herkesin sofrasına konuk olmaya başladı.
Gelin, lahana çorbası diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları, zararları nedir, tek tek bakalım.
ÖNEMLİ NOT: Lahana çorbası diyetine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Düşük kalorili ve kısıtlı bir diyet olduğundan lahana çorbası diyeti mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Zayıflamak isterken sağlığınıza zarar vermeyin, aman diyelim.
-
Lahana çorbası diyeti nedir?
Merkezinde bol şifalı lahana çorbasının yer aldığı ve hızlı kilo verdirmesi sebebiyle oldukça popüler olan bir diyet lahana çorbası diyeti. Güçlü ve hızlı yağ yakımını sağlayan lahana çorbası diyetinde lahana çorbası dışında yağsız süt, sebze ve meyve gibi bir ya da iki çeşit besin yer alıyor. Zaten kendisi oldukça düşük kalorili olan lahana çorbasından aldığınızdan daha fazla kaloriyi yaktırdığı bile iddia edilen bu diyette dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 1 haftadan fazla süreyle devam ettirilmemesi. Eğer kilo vermeye devam etmek istiyorsanız 15 gün ara verip yeniden başlamalısınız. Tabii doktorunuzun da onayıyla...
-
7 günlük lahana çorbası diyeti: Nasıl yapılır? Lahana çorbası diyetinde ne yenir?
Yağ yakan, kilo verdiren lahana çorbası diyetinin ne olduğunu öğrendik. Şimdi sıra lahana çorbası diyetini nasıl yapacağımıza geldi.
Çok önemli uyarımızı şu noktada yeniden hatırlatmak istiyoruz. Lahana çorbası diyeti asla 1 haftadan uzun süre yapılmamalı ve diyeti yapmaya karar verdiyseniz önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu örnek listeyi sakın doktorunuza danışmadan uygulamayın.
1.gün:
Doyana kadar, istediğiniz miktarda lahana çorbası içebilirsiniz. Yanında bol bol meyve tüketin, sadece muzdan uzak durun.
2.gün:
Sınırsız lahana çorbası ve sebze tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise şu; bezelye, mısır ve fasulye yememelisiniz. Akşam saatlerinde bir adet haşlanmış patates de yiyebilirsiniz. İkinci günde meyve hiç tüketmemeli, bol bol su içmeyi de unutmamalısınız.
3.gün:
Sınırsız lahana çorbası içebilir, mısır ve patates gibi nişastalı besinler hariç doyana kadar sebze tüketebilirsiniz. Muz hariç diğer meyveleri de yiyebilir, şekersiz çay içebilirsiniz. Su içmeye yine özen gösterin.
4.gün:
Sınırsız lahana çorbası içebilir, üç adet muz tüketebilir ve yağsız süt içebilirsiniz.
5.gün:
500 grama kadar beyaz ya da kırmızı et ve taze domates yiyebilirsiniz. Lahana çorbasını sınırsız içebilirsiniz.
6.gün:
Sınırsız lahana çorbasının yanı sıra yağsız kırmızı et ve patates hariç pişmiş sebze yiyebilirsiniz.
7.gün:
Son günde yine sınırsız lahana çorba, buna ilave olarak esmer pirinç, düşük kalorili sebzeler tüketebilir, katkısız, doğal meyve sularından içebilirsiniz.
-
Lahana çorbası nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy beyaz lahana
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 yemek kaşığı un
- 1/2 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 5 su bardağı sıcak tavuk suyu (ya da sıcak içme suyu)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1/4 demet dereotu (Servisi için)
Nasıl yapılır?
İlk olarak lahanayı ikiye kesin ve sert kök kısmını alın. Suda iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Diğer yandan kuru soğanı küçük küpler halinde kesin, havucu rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Derin bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını koyup kızdırın. Ardından soğanları ekleyerek soteleyin. Un ve acı biber salçasını da ekleyip kısık ateşte kavurun. Sıcak tavuk suyunu ekleyip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Sonrasında rendelenmiş havuç ve ince ince kıyılmış beyaz lahanayı da ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca tuz ve karabiberi de ekleyin. 30 dakika kadar pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın ve on dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
Detaylı tarifi için buraya: Lahana çorbası tarifi
-
Lahananın faydaları nelerdir?
Lahana çorbası diyetini daha iyi anlamamız için bir de kısaca lahananın faydalarından bahsetmek lazım.
- Dolaşım sistemini harekete geçirdiği için vücuttan daha fazla ödem ve yağ atılmasını sağlar.
- Hızlı yağ yakıcı özelliğiyle kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Bir kase pişirilmiş lahana yaklaşık 33 kalori içerir, ayrıca bu mucize besin ayrıca bağırsak hareketlerini artırır, daha kolay dışarı çıkmanızı sağlar, kabızlık sorunlarına çözüm olur.
- Yapraklarında sakladığı gizli silah niteliğindeki aminoasitler sayesinde enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele eder.
- C vitamini bakımından oldukça zengin olan lahana, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- İçerdiği çok zengin miktardaki madde ve bileşenler yardımıyla kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır.
- Düzenli olarak lahana tüketimi Alzheimer gibi zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasına engel olur.
- İçerdiği bol miktarda beta karoten sayesinde görme bozukluklarına ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- İçerdiği bu kükürt ise akne ve sivilcelerle savaşır, cildi temizler.
- İçerdiği D vitamini ile cildin yaşlanma belirtilerini geciktirir, yaşlanmayı yavaşlatır.
- İçindeki A vitamini sayesinde daha sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmanızı sağlar.
-
Lahana çorbası diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler, zararları
Yorumlar
3