Evde Klasik Somun Ekmek Tarifi

Ekmek Kaç Kalori?

Favorilerime
Ekle

Karbonhidrat bakımınzan zengin olduğu için özellikle diyet yapanlar, yediklerine dikkat edenler ve kalori hesabı yapanlar tarafından uzak durulmaya çalışılan temel besinlerimizden biri olan ekmekle ilgili bilmeniz gerekenler var. 1 dilim ekmek kaç kalori, sandviç ekmeği, karabuğday ekmeği ya da chia tohumlu ekmek kaç kalori, daha da önemlisi ekmeğin besin değerleri neler tek tek açıklıyoruz.

Diyette ekmek yenir mi, ekmek kilo aldırır mı gibi aklınıza takılabilecek diğer sorulara da uzman diyetisyenlerden aldığımız önerilerle yanıt vermeyi ihmal etmiyoruz.

Buyursunlar, hangi ekmek kaç kalori hızlıca anlatmaya başlayalım!

İçindekiler

  • 1 dilim ekmek kaç kalori?

Ev Yapımı İki Temel Ekmek Tarifi

Ev Yapımı İki Temel Ekmek Tarifi

Mutfağımızın olmazsa olmazı ekmek, hemen her yemeğin yanında görmekten mutluluk duyduğumuz, yemeden doyduğumuzu hissetmediğimiz yiyeceklerden, doğruya doğru. Ama yüksek karbonhidrat içeriği sebebiyle özellikle diyette olanların, kalori hesabı yapanların, sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin onu tüketirken ölçülü davranması gerekiyor, işte bu noktada da devreye "1 dilim ekmek kaç kalori acaba?" sorusu giriyor.

Siz de yediklerinize dikkat etmeye çalışıyorsanız ekmeğin kalorisiyle ilgili fikir oluşturması adına şu bilgilerin yaklaşık değerler olduğunu aklınızda tutabilirsiniz:

  • 1 ince dilim (25 gr) ekmeğin kalorisi: Yaklaşık 65/kcal
  • 1 orta dilim (30 gr) ekmeğin kalorisi: 75-80/kcal
  • 1 kalın dilim (35 gr) ekmeğin kalorisi: Yaklaşık 90/kcal

Ancak dikkat, söylediğimiz gibi bu değerler yaklaşık değerlerdir ve seçtiğiniz ekmeğin türüne, içinde kullanılan malzemelere, bir ekmeği nasıl dilimlediğinize ve ne kadar yediğinize göre alacağınız kalori miktarı büyük farklılıklar gösterecektir. Bu sebeple siz aşağıda sizinle paylaştığımız tarifleri uygulayabilir ve alacağınız kalori miktarını daha da net bir şekilde görebilirsiniz.

  • Beyaz ekmek kaç kalori, besin değerleri neler?

Beyaz ekmek kaç kalori sorusunun cevabından önce aklınızda bulundurmanız gereken detaylardan söz edelim: Her yiyecekte olduğu gibi beyaz ekmeğin kalorisi uygulanan tarifte kullanılan malzemelere, malzemelerin miktarlarına, beyaz ekmeğin hangi kalınlıkta dilimlendiğine göre büyük değişiklik gösterebilir. Bu sebeple biz, beyaz ekmeğin kalori ve besin değerlerini bu evde klasik somun ekmek tarifimize göre uzman diyetisyenlerimizle hazırladık. Siz de bu tarifimizi uygulayarak aşağıdaki kalori ve besin değerlerine sahip bir beyaz ekmek hazırlayabilirsiniz.

  • 1 adet beyaz ekmeğin kalorisi: 1216/kcal
  • 1 dilim beyaz ekmeğin kalorisi: 122/kcal
  • 1 adet beyaz ekmeğin içindeki protein miktarı: 37 gram
  • 1 adet beyaz ekmeğin içindeki karbonhidrat miktarı: 252 gram
  • 1 adet beyaz ekmeğin içindeki yağ miktarı: 5 gram
  • Sandviç ekmeği kaç kalori?

"Ben dolu dolu bir sandviç yapıp yemek istiyorum, sadece bir dilim ekmek yemeyeceğim" diyenlerdenseniz kullanacağınız sandviç ekmeğinin kalorisini öğrenmek istiyorsanız böyle buyurun lütfen. Kullanacağınız sandviç ekmeğine göre büyük farklılıklar olabileceği için biz size şöyle nefis bir sandviç ekmeği tarifi hazırladık ve uzman diyetisyenlerimizle bu tarifte yer alan ekmeğin kalori ve besin değerlerini hesapladık. Siz de bu tarifimizi uygulayarak yaklaşık aşağıdaki değerlerde bir sandviç ekmeği yapabilirsiniz:

  • 1 adet sandviç ekmeğinin kalorisi: 150/kcal
  • 1 adet sandviç ekmeğinin içindeki protein miktarı: 5 gram
  • 1 adet sandviç ekmeğinin içindeki karbonhidrat miktarı: 20 gram
  • 1 adet sandviç ekmeğinin içindeki yağ miktarı: 5 gram
  • Karabuğday ekmeği kaç kalori?

Eğer ekmekte tercihiniz karabuğday ekmeğinden yana oluyorsa şu karabuğday ekmeği tarifimizi uygulayarak yaklaşık aşağıdaki değerlere sahip ekmekler hazırlayabilirsiniz:

  • 1 adet karabuğday ekmeğinin kalorisi: 1000/kcal
  • 1 dilim karabuğday ekmeğinin kalorisi: 100/kcal
  • 1 adet karabuğday ekmeğinin içindeki protein miktarı: 40 gram
  • 1 adet karabuğday ekmeğinin içindeki karbonhidrat miktarı: 200 gram
  • 1 adet karabuğday ekmeğinin içindeki yağ miktarı: 10 gram
  • Chia tohumlu ekmek kaç kalori?

Sağlıklı beslenmeyi tercih edenlerin son yıllardaki favori ekmeklerinden biri haline gelen chia tohumlu ekmek kaç kalori, besin değerleri neler merak ediyorsanız onun için de nefis bir tarif hazırladık! İçinde birbirinden sağlıklı malzemeler bulunan bu besleyici chia tohumlu ekmek tarifimizi yaparak aşağıdaki değerlere sahip bir ekmek elde edebilirsiniz:

  • 1 adet chia tohumlu ekmeğin kalorisi: 1500/kcal
  • 1 dilim chia tohumlu ekmeğin kalorisi: 150/kcal
  • 1 dilim chia tohumlu ekmeğin içindeki protein miktarı: 5 gram
  • 1 dilim chia tohumlu ekmeğin içindeki karbonhidrat miktarı: 12 gram
  • 1 dilim chia tohumlu ekmeğin içindeki yağ miktarı: 9 gram
  • Kızarmış ekmek kaç kalori?

Ekmek kaç kalori?

Ekmeği genelde kahvaltıda tercih ediyor, onda da mümkünse kızarmış halde olsun istiyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Kızarmış ekmeğin kalorisiyle ilgili de bilmeniz gerekenler var! Kızarmış ekmek klasik beyaz ekmeğe göre daha az kaloriye sahip olabilir. Zira kızartma işlemi süresince ekmek besin değerlerini kaybeder ve bu da kalorisinin azalmasına sebep olur. Ancak kızarmış ekmeği yağda kızartıyorsanız, üzerine yağ, bal, kaymak gibi farklı malzemeler sürüp yiyorsanız elbette kalorisi klasik beyaz ekmeğin bir dilimine göre çok daha yüksek olacaktır. Bu nedenle biz doğrudan tek başına kızartılmış, lezzetlendirmek için ekstra malzeme kullanılmamış 1 dilim kızarmış ekmeğin yaklaşık kalorisini söyleyelim:

  • 1 ortalama dilim kızarmış ekmeğin yaklaşık kalorisi: 70/kcal
  • Ekmek kilo aldırır mı? Diyette ekmek yenir mi?

İçeriğinde bolca karbonhidrat bulunduğunu bildiğimiz beyaz ekmek başta olmak üzere diyet yaparken ekmek yemekten vazgeçmek istemeyenler, "Diyette ekmek yenir mi?", "Ekmek kilo aldırır mı?" diye düşünenlerdenseniz bunun da cevabını hemen vermek isteriz: 

Ekmek, tek başına kilo aldırır diye kesin bir kanı olmasa da aşırı miktarda tüketildiğinde kilo almanıza sebep olabilir. Bu aşamada yiyeceğiniz ekmeğin türünden içindeki malzemelere, porsiyonlamanıza, dilim büyüklüğüne göre alacağınız kalori büyük farklılıklar gösterecektir.

Diyetisyenler tarafından hazırlanan birçok diyet listesinde ekmek çeşitlerine de yer verilir. Başka bir deyişle diyette ekmek yemek mümkündür. Ancak burada da yine yiyeceğiniz ekmeğin çeşidi ve miktarı önemlidir. Kendinize en uygun ekmek çeşitlerini ve miktarlarını yine kendi diyetisyeninize danışarak öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmek isteyenler içinse genel olarak beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği gibi besin lifi ve besleyicilik bakımından içeriği zengin ekmekler önerilir. Çünkü bu ekmekler hem tek dilimiyle tokluk hissi sağlar, hem sindirimin sağlıkla çalışmasına destek olur hem de aniden bastırabilen açlık hissinin oluşma ihtimalini azaltır. Bu da kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.

Sonuç olarak ekmek diyette tüketilebilir ancak miktarı, çeşidi, kişinin günlük rutini ve hedefi göz önünde bulundurularak dengeli bir şekilde tüketilmelidir.

Şu yazılarımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? Ramazan Pidesi Kaç Gramdır? 

Yeni Başlayanlar İçin Evde Ekmek Yapmanın 11 Mis Kokulu Püf Noktası 

Kokusuna Kapılıp Hepsini Bir Anda Yemek İsteyeceğiniz 11 Nefis Ekmek Tarifi 

Özellikleriyle ve Faydalarıyla Sofralarımızdan Eksik Etmediğimiz 11 Ekmek Çeşidi 

Evde Ekmeğini Yapacaklara Önemli Sırlarla: Ekmek Nasıl Yumuşak Olur? 

Kahvaltı Sofralarınıza Boyut Atlattıracak 12 Farklı ve Nefis Ekmek Tarifi 


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?