Rezene

İftar ve Sahur Arasında İçildiğinde Ramazanı Daha Rahat Geçirme Garantili 9 Çay

Favorilerime
Ekle

11 ayın sultanı ramazan diyoruz, o gelince içimizde bir heyecan, bir mutluluk hissediyoruz. Coşkumuzun doruğa çıktığı an da iftar sofrasına oturmamızla başlıyor.

Sevdiklerimizle bir araya geliyoruz, aynı masanın etrafında huzurla, keyifle sohbetler ediyoruz, en sevdiğimiz yemeklere kavuşuyoruz, birbirimizin halinden daha bir anlıyoruz.

Bu güzellikler içinde bazen tam anlamıyla ipin ucunu kaçırıyoruz. Sofradaki nefis lezzetlere kayıtsız kalamıyor, doysak da yemeye devam ediyoruz.

Sonrası biraz pişmanlık oluyor. Sahura kadar mide ağrıları çekebiliyoruz. İşte tam da bu sorunun önüne geçecek yardımcılarımızla geldik bu kez. Midenizi rahatlatacak, yediklerinizi sindirmenizi kolaylaştıracak bu çaylardan destek alarak iftar sonrası yaşadığınız sindirim sorunlarının önüne geçebilir, sahura kadar midenizi eskisinden daha iyi bir hale getirebilirsiniz.

Yeşil çayla başlayalım: Lime dilimli buzlu yeşil çay

Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakma özelliklerine bir de enerji vermesi eklenince değmeyin keyfinize. Üstelik içindeki buz da yeşil çaya destek olup metabolizmanızı hızlandıracak, lime dilimleri de sindiriminizi kolaylaştıracak. Hemen bunu yapmalıyım diye düşünenleri lime dilimli buzlu yeşil çay tarifimizle baş başa bırakıyoruz.

İçiniz ferahlasın: Nane çayı

nane-cayi

Çok yemekten bir anda şişiveren midelere ilaç gibi gelir nane çayı. Hazımsızlık sorunlarını çözeri, nefis tadıyla da ağzınızdan midenize uzanan bir ferahlık sağlar. Gaz sorunlarına iyi gelmesi de bonusu olur.

Nasıl yapılır derseniz, bir çay kaşığı kurutulmuş naneyi bir büyük boy bardak kaynamış suya koyuyorsunuz, 15-20 dakika demlenmeye bırakıp sonrasında afiyetle içiyorsunuz. Nane çayı hakkında daha çok bilgi ya da püf noktası öğrenmek isteyenlerse şuraya göz atabilirler.

Ramazanda evinden eksik etme: Rezene çayı

rezene-cayi

Rezene çayını, bebeklerin gaz sorunlarını çözmek için kullananları görmüşsünüzdür mutlaka. İşte bu özelliği ramazanda en büyük yardımcınız olacak. Bağırsaklarınızı da midenizi de rahata kavuşturacak çünkü bu çay. Bununla da kalmayacak, metabolizmanızı hızlandıracak, yağ yakmanızı kolaylaştıracak.

Tüm bu etkileri görmek için sizin yapmanız gerekense 1 su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene ekleyip 10 dakika beklemek. Sonrası mutluluk, sonrası huzur.

Biraz balla mis olur: Meyan kökü çayı

Susuzluk hissini giderme etkisi nedeniyle bir sonraki gün yardımcı olması için sahurda bile içebileceğiniz meyan kökü çayı, hazımsızlık sorununun da önüne geçmede etkili. Aktarlarda bitki kök şeklinde kolayca bulabileceğiniz meyan kökünden çay yapmak için önce küçük parçalara ayırmayı unutmayın. Sonrası basit, 1 bardak kaynamış suyun içine yaklaşık 1 çay kaşığı meyan kökü atarak 5 dakika bekletin ve çayınız hazır.

Her yere tarçın, her yerde tarçın: Tarçın çayı

tarcin-cayi

Sadece aktarlarda değil marketlerde bile hem çubuk hem de toz olarak bulabildiğimiz tarçınları aldık, çay yaptık. Tarçının mide ağrılarına iyi gelme, metabolizmayı hızlandırma ve açlık hissini bastırma özelliklerinden sonuna kadar faydalandık.

Tarçın çayını çubuk tarçından yapacaksanız bir çubuğu önce hafifçe yıkayın, sonrasında 4-5 parçaya ayırın. Bir bardak kaynamış suyun içine koyun ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Eğer toz tarçın kullanacaksanız 1 bardağın için 1,5 çay kaşığı toz tarçın atıp aynı şekilde demleyebilirsiniz.

Rahatlamanın daha leziz bir yolu yok: Yasemin çayı

yasemin-cayi

Hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamanın formülü olarak bilinen yasemin çayı, yağ yakımını hızlandırmasıyl da herkesin mutfağında bulunması gereken çaylardan. Kendisi aynı zamanda mide asitlerini düzenleyerek gastrit ve hafif mide ağrılarını dindirmede de oldukça etkili.

Aktardan kolayca bulacağınız kuru yasemin çayını 1 demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı olacak şekilde koyun ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından misler gibi kokusu eşliğinde afiyetle için.

Tadına çok da takılmamak lazım: Funda çayı

funda-cayi

Tadı biraz sert olduğu için pek tercih edilmese de funda bitkisinden elde edilen bu çay, özellikle ramazanda mutlaka tüketilmesi gerekenlerden aslında. Böbreklerin çalışmasını düzenlemesiyle tüm gün oruç tutan bünyelerde olumlu etkiler yaratan funda çayı, metabolizmayı hızlandırarak yediklerimizin de kolayca sindirilmesini sağlıyor. Aynı zamanda sahura kalkmaya alışamamış insanlar için de önemli bir takviye, çünkü uyku bozukluklarının önğüne geçiyor.

Nasıl hazırlanıyor peki? Aktardan alacağınız funda yapraklarını kaynamış suyun içine atıyor ve suyu bu şekilde kaynatmaya 5 dakika daha devam ediyorsunuz, sonrasında suyun altını kapatıp 10 dakika kadar demlenmesi için bekliyorsunuz ve çayınız hazır.

Her şeye bir çaresi var: Sarımsak çayı

Sarımsağın faydalarından yararlanmanın en sıvı hali olan bu çay, hazmı kolaylaştırmada bir usta. İftarda ipin ucunu kaçırdıysanız mesela, hemen sarımsak tarifimize doğru alalım sizi. Çünkü kendisi hem kolesterolü dengeler, hem metabolizmayı hızlandırır hem de yüksek tansiyonu dengeler. Sahura kadar hiçbir şeyiniz kalmaz.

Sahurda içmelik: Karahindiba çayı

Karahindiba Çayı

Karahindiba Çayı

Karahindiba çayı, iştahı düzenlemesiyle bilindiğinden aşırı yeme isteğinin önüne geçme konusunda en kararlı çaylardan. Kan şekerini düzenleyen ve bu nedenle sık sık acıkma ve aşırı yeme isteğinin önüne geçen çayımız, adeta sahur için yaratılmış gibi.

Hazırlanışına gelirsek, diğer çaylara oranla biraz zahmetli. 6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ve 6 çay kaşığı karahindiba yaprağı kaynamış suyun içine atılır, su içinde karahindibayaprağı ve kökü varken 20 dakika daha kaynatılır. Taze karahindiba kullanılacaksa ölçü 2 katına çıkarılarak aynı işlem uygulanır. Sonrasında afiyetle içilir. Tadını beğenmezseniz tarçın ya da bal gibi sağlıklı malzemelerle tat katabilirsiniz.

Küçük bir not: Eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa bu çaylardan önce doktorunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatalım istedik.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?