Güzel Yemek Yapmak İsteyen Herkes Öğrensin: Fırını Neden Önceden Isıtmalıyız?
16 Mart 2016
Favorilerime Ekle
Fırında pişen hemen hemen her yemeğin tarifinde "fırınınızı önceden X derecede ısıtın" gibi bir ibareyle karşılaşmaya alıştık. Bazılarımız unuttuğumuz için, bazılarımız enerji tasarrufu yapmak için, bazılarımız da önemini farketmediğimiz için bu adımı atlıyor ve olması gereken lezzette ve dokudaki ürüne kavuşamıyoruz.
Birçok tarifte vazgeçilmez adımlardan biri haline gelen "fırını önceden ısıtmak" ezbere bir hareket gibi gözükürken aslında direk pişen yemeğin kimyasını etkileyen bir faktör.
Bu yazıyı okuduktan sonra fırınınızı, yemek tarifi istediği için değil, siz istediğiniz için önceden ısıtacaksınız.
Yazıya başlamadan önce hatırlatmak isterim ki, çok nadir de olsa bazı tariflerde üzerine basa basa soğuk fırına koyun denebilir. Bu gibi tariflerle karşılaştığınızda tarif yazarının sözünü dinleyin.
Kek ve kurabiyelerin nemli ve daha kıtır olması için
Sıcaklık ve pişme süresi, yemeğin mükemmel veya sıradan olmasını belirleyen en önemli etkenlerden biridir.
Önceden ısıtılmış fırına giren bir kek veya kurabiye aniden yüksek sıcaklığa maruz kaldığından dış kabuğunda kıtır bir katman oluştururken, içinin nemli ve daha yumuşak kalmasına sebep olur. Isıtılmamış fırına atılan ürünler, pişebilmek için daha uzun süre sıcaklığa maruz kaldıkları için kuru ve sert olurlar.
Kabaran, hacimli ve dokusu güzel ürünler elde etmek için
Aniden ısıya maruz kalan malzemeler hızlı bir şekilde genişlemeye başlar. Özellikle kabartma tozu gibi malzemeler yüksek ısıyla aktive olduklarından hamur işiniz hızlıca kabarır ve iç dokusu bulut gibi, görüntüsü de hacimli olur. Eğer doğru ısıda pişirmeye başlamazsanız, ürünler reaksiyona geç gireceğinden hali hazırda ürününüz bir miktar pişmiş olacak ve kabarmayacak. Bu durumda tıkız, kuru ve hacimsiz ürünler elde edeceksiniz.
Et ürünlerinin suyunu kaybetmemesi için
Et mühürlemenin mantığını bilenler bilirler; etin dış yüzeyi yüksek ısıya maruz kaldığında aniden pişer ve su kaybetmez. Dış kısımda pişen et bir kabuk görevi görür ve iç kısım sulu, yumuşak ve leziz olur. Hatta bu sebeple birçok tarifte et önce çok daha yüksek bir ısıda 10-15 dakika pişirilip sonradan fırının ısısı daha ortalama derecelere düşürülür. Eğer et, tavuk, hindi, balık gibi gıdaları önceden ısıtmadığınız fırına atarsanız, içi ve dışı dereceli olarak aynı ısıya maruz kalacağından, sizde yemeğin hem lezzetinden hem de yumuşaklığından maruz kalırsınız.
Bonus Bilgi: Peki fırını ne kadar zaman önceden ısıtmak lazım?
Fırınlar aşağı yukarı 15 dakika içerisinde 165 derece sıcaklığa ulaşabiliyorlar. Buradan yola çıkarak kaç dereceye ihtiyacınız varsa o kadar zaman önceden fırınınızı ısıtmaya başlamalısınız.
Çok uzun süre önceden ısıtmaya başlamanız ısıyı gereksiz yere yükselmez çünkü artık fırınlar rezistanslı. Yani ayarlanan ısıya geldiklerinde ısıyı sabitleyebiliyorlar. Siz yine de enerji tasarrufu açısından olması gerektiğinden çok daha uzun süre fırınınızı açık tutmayın.
Yorumlar
0