ramazan-sofrasi

Ramazanı Zorlanmadan Geçirmek İçin Yapmanız Gereken 9 Hayati Şey

Favorilerime
Ekle

Ramazanın ilk günleri hep daha zordur. Bünyenin alışması için ona biraz zaman tanımak gerekir. Ama sadece zamanla alışmayı beklemek de yeterli değil. Bedeninizi ve psikolojinizi de ramazanın şartlarına da hazır hale getirmelisiniz.

Özellikle yaz aylarına denk gelen ramazanlarda, sıcak ve uzun günlerde tutulan oruçlarda çoğu zaman sıkıntılar yaşanabildiğini unutmamak lazım. Ama aslında birkaç küçük tüyo ile ramazanı zorlanmadan, rahatlıkla geçirebilirsiniz.

Mesela şunları yaparak...

Ramazanda sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle kabızlık şikayetleri arttığından lif içeren yiyecekleri tercih edin

Kabızlık sorunun önüne geçmek için sofralarınızda sebze yemeği ve salata mutlaka olmalı. Meyve, tam tahıllı ekmek, yoğurt tüketmeye dikkat etmek, bol bol su içmek ve fiziksel aktivitelere devam etmek de size yardımcı olacaktır. Özellikle lif açısından zengin olması sebebiyle kabağı tercih edebilirsiniz. İster yemeğini yapın, ister salatalarda kullanın, isterseniz çorbalarınızda. Karar sizin.

Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için sofranızda mutlaka yoğurt, cacık ya da ayran olsun

Bu gıdalarda bulunan yararlı bakteriler bağırsak florasının ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca içerdiği vitamin ve mineraller açısından vücut direncini artırıcı bir özelliğe sahip olan yoğurdu 1 kase iftarda, 1 kase iftar ve sahur arasında, 1 kase de sahurda olmak üzere günde üç kere tüketebilirsiniz.

İftardan hemen sonra çay, kahve içmeyin, en az 1 saat bekleyin

Çay, kahve gibi içecekler vücuttaki demir emilimini azaltır. Bu da sizi daha fazla yorar. İlla çay içmek istiyorsanız yemeğin üzerinden en az bir saat geçmesini bekleyin. Ya da sindirime yardımcı olan bitki çaylarını içebilirsiniz. Sahurdan sonra hiç içmemek daha yararlı.

İftarla sahur arasında en az 8 bardak su içmelisiniz

Suyun hiçbir zararı yok. Aklınıza geldikçe için, ama öyle bir iki bardakla da yetinmeyin. Bunun formülünü iftarla sahur arasında en az 8 bardak ya da yatana kadar her yarım saatte bir bardak su olarak özetleyebiliriz. Ayrıca iftarda bol sulu marul, salatalık gibi sebzelerle yapılan salataları yiyerek, iftar sonrası karpuz gibi sulu meyveleri tüketerek vücudun su ihtiyacını yerine koyabilirsiniz.

Tansiyon ya da böbrek rahatsızlığı olmayanlar maden suyu da tüketmeli

İftardan sonra oluşan şişkinlik ve hazım sorunlarının üstesinden gelmek için maden suyu güzel bir çözüm. Gün içinde terleyerek attığınız elektrolit kaybını dengeleyen maden suyu hazmı da kolaylaştırır. Maden suyuna yarım limon sıkarak ve tercihinize göre nane yapraklarıyla süsleyerek serin bir yaz içeceği hazırlayabilirsiniz.

Tatlı yemek istiyorsanız iftardan iki saat sonra sütlü tatlıları tercih edin

Hamurlu, ağır tatlılar iftardan sonra mideyi daha fazla yoracaktır. Bu yüzden canınız tatlı çekiyorsa daha hafif tatlıları tercih edin. Ve hemen iftarın üzerine tüketmeyin. Sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar ya da hoşafları tercih edebilirsiniz, şerbetli tatlılardan uzak durmanız daha doğru olacaktır.

İftar sofrasından tıka basa doyarak kalkmayın, zamana yayın

Bir anda boş mideye yüklenmek sağlığınıza zarar verir. Bunun için iftar sofrasından doyarak kalkmayın. Yiyeceklerinizi zamana yayarsanız açlık ve susuzluğa daha kolay dayanırsınız. Hem de vücut direnciniz çok çabuk düşmez. Zira beslenme uzmanlarının da önerisi iftar ve sahur arasında 4 öğün yenmesi.

Örneğin iftarınızı önce bir hurma ile açmak ve ardından bir bardak ılık ballı limonlu su içmek midenizi yemeğe hazırlayacaktır. Sonrasında hafif bir kahvaltı yapabilir, aradan yarım saat sonra da et veya sebze yemeğinizi salata ile birlikte yiyebilirsiniz.

Sahurda iftardan kalan yemeği yemeyin

Sahur ve iftar zaman dilimleri ve bizi güne hazırlaması bakımından birbirinden farklı beslenme disiplinleri gerektiriyor. İftar için hazırladığınız yağlı ya da tuzlu yemekleri sahurda yediğiniz takdirde vücudun günlük su ihtiyacını artıracaktır ve gün içinde susamanıza yol açacaktır.

Sahurda yenmesi gereken yiyecekler için şu yazımıza göz atabilirsiniz.

Oruç tutarken ağızdaki bakteriler de arttığından iftar ve sahurdan sonra diş temizliği çok önemli

brightside

brightside

İftar ve sahurdan sonra mutlaka ama mutlaka, unutmadan dişler fırçalanmalı. Zira oruç tutma süresince ağızdaki bakterilerin artması ağız kokusu ve diş çürüklerine sebep oluyor. Çok önemli bir nokta ise sadece dişlerin değil diş etlerinin ve dilin de fırçalanması. Tuzlu su ile gargara yapmak da alternatif bir çözüm tabii.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?