ramazanda-saglik

Ramazana Sağlıklı Girmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 7 Hassas Öneri

Favorilerime
Ekle

Ramazanın başlamasına çok az kalmışken herkes nasıl bir süreç olacağına dikkat kesilir. Televizyonlarda diyetisyenlerin yaptığı açıklamaları dinler halde buluruz kendimizi.

Bu kez biz de sizin için bazı önerilerde bulunmak istedik.

Not: Her zaman olduğu gibi sağlık konuları söz konusu olduğunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini belirtiyoruz.

Beslenme planınızı çıkarın

mealprep-site

Ramazana girmeden önce kendinize yapacağınız en önemli iyiliklerden bir tanesi de bir beslenme planı çıkarmaktır. Buna sahur ve iftar yemeklerinde ne yiyeceğiniz, nasıl pişireceğiniz de dahildir.

Ramazana başlamadan önce en azından 1 haftalık bir plan yaparsanız hem vakitten kazanmış olursunuz ve ramazanda "Acaba ne pişirsem?" diye düşünmezsiniz hem de sağlıklı bir ramazan için ilk adımı atmış olursunuz.

Ağır yemeklerden kaçının

Ramazan boyunca saat aralığının uzun olması nedeniyle midenizin düzeni bozulacaktır. Öncesinde kendinizi bu düzene alıştırmanız gerekmektedir. Bu nedenle hafif bir ramazan geçirebilmek için özellikle ilk hafta beslenme programınıza bir çeki düzen verin.

Örneğin yağlı yemekler yemekten, midenizi rahatsız hale getirebilecek yiyeceklerden uzak durun. Bu önerimiz ramazan boyunca da uygulamanız gereken bir öneridir.

Uyku saatlerinizi düzenleyin

Gece erken bir saatte sahura kalkacak, yemek yiyecek ve yatacaksınız. Ya da yatmadan işinize gitmeyi planlıyorsunuz. Vücudunuz uykusuz kaldığında daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyar. Alamadığınız enerjiyi yiyeceklerden alma gibi bir eğilimde bulunur.

Bu nedenle ramazan öncesinde uyuma saatinizi biraz daha erkene çekmeye çalışın. Böylece ramazan'ın ilk günlerinde de uykusuzluk problemi yaşamaz, enerjisiz kalmazsınız.

Lokmalarınızı küçültün ve uzun uzun çiğneyin

lokmalari-kuculterek-yemek-yeni

Hızlı yemek yemeye alışık bir vücudunuz olabilir. Ancak ramazan, bunun için hiç uygun bir dönem değil. Özellikle gün boyunca aç kalan bünyenizin akşam büyük bir hızla tüketeceği yemekleri düşünürsek.

Ramazan'da midenize bu eziyeti çektirmemek için ramazan'ın ilk haftasında yemek yeme alışkanlıklarınızda birkaç minik değişiklik yapmayı göze alın. Lokmalarınızı küçültün ve daha uzun çiğneyin. Böylece hem Ramazan'a sağlıklı girmemiş olursunuz hem de Ramazan boyunca da bu alışkanlığınızı devam ettirebilirsiniz.

Bol bol sıvı tüketin

Bazılarımız gün içinde çok az sıvı tüketir ve genelde su ihtiyacını çay ve kahve gibi diğer içeceklerden alırlar. Ramazan döneminde hem bunu yapmak mümkün olmayacağı hem de çay ve kahve vücutta su tutacağı için su içme alışkanlığını değiştirmek gerekir.

Ramazan öncesinde kendinizi bol bol su içmeye alıştırın. Böylece ramazanda, özellikle sahurda içeceğiniz su ve temizlenmiş vücudunuz sizi daha uzun süre rahat hissettirecektir.

Hastalıklarınıza dikkat edin, mutlaka doktorunuza gidin

Belki de listemizdeki en önemli başlık budur. Örneğin şeker hastasıysanız ve ramazanda oruç tutmayı planlıyorsanız bilmeden kendi sağlığınızı tehlikeye atıyor olabilirsiniz.

Doktorunuza başvurun, tüm sorunlarınızı anlatın ve eğer hastalığınız varsa oruç tutup tutamayacağınız konusunda danışın. Vereceği cevaplar ramazanda neler yapabileceğinizi şekillendirecektir.

Diş sağlığınıza dikkat edin

sumasmountaindental

sumasmountaindental

Ramazan boyunca gün içinde ağız içi yıkanması az olduğu için ağızda bakteri üreme ihtimali yükselir ve ağız kokularına neden olur. Siz de bunu engellemek için ramazandan önce ve ramazan boyunca mutlaka dişlerinizi dikkatlice fırçalamalı, kendinizi buna hazırlamalısınız.

Ayrıca ramazan öncesinde bol peynir ve süt tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilir, ramazanda yaşanabilecek ani sıcak ve soğuk yiyecek sorununa göğüs gerebilirsiniz.

Ramazanda sağlık konusu aslında dikkatli olduğunuz sürece hiç de zor değil diyoruz. Yeter ki sistemli hareket edebilin.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?