Yoğurt Suyu

Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Probiyotik ve Prebiyotik Arasındaki Farklar Nedir?

Favorilerime
Ekle

Probiyotik bağırsakta ki iyi bakterilerin büyümesine fayda sağlayan özel bir liftir. Bu faydalı lifler sayesinde sindirim daha iyi çalışır, bağırsak hareketleri düzenlenir, iltihaplar azalır ve bağışıklık sistemi güçlenir. Lifler kalsiyum emilimine destek olur ve ruh sağlığını olumlu etkiler. Aynı zamanda kan şekeri ve insulinin dengede kalmasına yardımcı olur. Eğer bağırsak sağlıklı olursa kalp ve damar sağlığı da buna bağlı olarak daha iyi olacaktır.

Prebiyotik de bağırsakta bulunan iyi bakterileri besleyen bitki bazlı gıda türevi bir maddedir. İnsan mikro florası için besin görevi görürler. İçerisinde ki lifler sayesinde yararlı bağırsak bakterileri büyür ve gelişir. Prebiyotikler de ruh sağlığına ve kalp damar hastalıklarına iyi gelmektedir.

  • Prebiyotik ve probiyotik arasındaki fark nedir? 

Enginar Suyu
  • Probiyotik bağırsaktan izole edilmiştir, yeterli oranda alındığında yararlı etkisi olan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotik ise bağırsakta ki mikroorganizma için besin kaynağı işlevi gören bileşiklerdir.
  • İkisi bir işbirliği içinde çalışır. Probiyotiklerin aksine prebiyotikler canlı organizma değildirler bağırsakta mevcut olan yararlı bakteriler için besin görevi görürler.
  • Prebiyotik içeren besinler arasında muz, sarımsak, soğan, enginar, kuşkonmaz, hindiba kökü, pırasa, keten tohumu, kakao, arpa, yulaf, bezelye yer almaktadır.
  • Probiyotik içeren besinler arasında da yoğurt, kefir, lahana, ayran ve fermente süt ürünleri yer almaktadır. Prebyotik ve probiyotik bir elmanın iki yarısı gibidir, birbirlerini tamamlarlar.
  • Probiyotiklerden yararlanmak için prebiyotiğe de ihtiyaç vardır. İkisininde düzenli ve birlikte alınması gerekmektedir.
  • Probiyotik ve prebiyotiklerin olası yan etkileri nelerdir? 

Yoğurt Suyu
  • Sindirim Problemi: Bazı kişilerde diyete yeni eklendiğinde gaz ya da şişkinlik yapabiliyor. Özellikle karın şişliği yaşanılan yaygın bir etkidir. Gaz üretimi de beklenen yan etkilerden biridir. 
  • Bağırsak Alışkanlığında Farklılıklar:  Bazı kişilerde mikrobiyata ayarlandıkça bağırsak hareketlerinin sıklığında artma ya da azalma olabilir.
  • Hassas Kişilerde Gastroinstestinal Problemler: IBD ya da SIBO gibi rahatsızlıkları olan kişiler, probiyotik ve prebiyotik kullanımına dikkat etmelidir. Bu maddeler belirtileri şiddetlendirebilir ya da bağırsak mikrobiyotasının dengesini bozar.
  • Alerjik Durumlar: Nadiren, bazı insanların probiyotik türlerine alerjileri olabilir. Kurdeşen ya da nefes almada zorluk gibi reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
  • Diğer İlaçlarla Etkileşim: Bazı ilaçlar özellikle bağışıklık baskıyalanlar ya da antibiyotikler probiyotiklerle etkileşime geçer ve etkinliklerini azaltır. Bu olumsuz yan etkileri en aza indirmek için probiyotik ve prebiyotikler beslenme tarzına kademeli olarak dahil edilmelidir. Düşük dozda almak ve kademeli olarak artırarak tüketmek bedenin alışmasını sağlar.

Beyin kadar güçlü diğer organımız bağırsaklar için en faydalı bileşenler probiyotik ve prebiyotiklerdir. İnsanın sindirim sisteminde 500’den fazla bakteri bulunmaktadır. Bunların birçoğu iyi karakterlidir ve yeni doğan döneminde kazanılır ve ömür boyu sabit kalır. Bu yüzden beslenme önemlidir. Bağırsakların düzgün işlemesi ve sağlığı kişinin rahat bir hayat sürmesine yardımcı olmaktadır. En önemli etkenlerden olan probiyotik ve prebiyotik beslenme düzenine kademeli olarak eklenmelidir.


Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?