menu-manset

Restoran Açmak İsteyenlerin Menü Hazırlarken Dikkat Etmesi Gereken 9 Mühim Detay

Favorilerime
Ekle

Menülerin dışarıda yemek yerken yemek tercihimizi doğrudan etkilediği bir gerçek. Peki ya menü mühendisliğinin bir bilim dalı olduğunu biliyor muydunuz? Muhtemelen bilmiyordunuz. 1982 yılında ortaya çıkan menü mühendisliği, bunun o zamandan beri ciddiyetle yaklaşılması gereken bir konu olduğuna doğrudan işaret ediyor. Her gün onlarca kez karar değiştirerek elimize aldığımız menüler, neyi kaç adet yiyeceğimizden kahveyi şekerli mi yoksa şekersiz mi içeceğimize kadar detaylı seçeneklere sahip. Bu durum çok detaylı lüks bir restoranın menüsünde de fark etmiyor, sıradan alternatifler sunan bir kafeninkinde de.

İster restoranınız için ister evinizde vereceğiniz özel bir davet ya da kutlama için misafirlerinize veya müşterilerinize ne yiyecekleri hakkında seçim şansı sunan menüler hazırlayabilirsiniz.

Konsepte uygun olmak şart: Stil

Öncelikle ister bir restoranın menüsü olsun ister ev sahibi olduğunuz yemeğin menüsü, konseptle menünün stili alakalı olmalıdır. Örneğin, bir fast food restoranında elinize aldığınız menüyle Michelin yıldızlı bir İtalyan restoranının menüsünü düşünün. Menünüzün tasarımı, font ve malzeme seçimi mutlaka konseptle ve yemeğin içeriğiyle uyumlu olmalıdır. Modern bir hissiyat oluşturmak için açık renk ve sade bir tasarım size ihtiyacınız olanı verecektir.

Açıklayıcı ve sade olsun: Bölümler

Yemeği seçecek ve yiyecek olan kişi için isteğe özel oluşturulmuş bölümler çok önemli. Başlangıçlar, kahvaltı, öğle yemeği ya da içecekler gibi kategorilerle menünüzü kolay anlaşılır hale getirebilirsiniz. Karmaşık bir menü aç insanların asla tahammül edemeyeceği bir şeydir.

Sağ üst kısım önemli: Kritik noktalar

Müşterileriniz ya da misafirleriniz menüyü sağ üst köşeden okumaya başlayacaklardır. Bu yüzden dikkat çekmek istediğiniz ne varsa yerleştirmek için menünün sağ üst kısmı uygun ve önemli bir alan. Menünüzün tasarımı için bu alan uygun değilse mutlaka dikkat çekmek istediğiniz yemek için farklı bir renk ya da font kullanın.

Gerekli bilgiyi vermekten çekinme: Bilgi verici olun

Yemeklerin içeriğini anlatan bilgiler ve hatta şirin detaylarla karakteristik bir menü yaratabilirsiniz. Örneğin yemekte kullanılan domateslerin Ayşe Teyze’nin bahçesinden toplanmış domatesler olduğunu belirtebilirsiniz ya da kendi ellerinizle bahçenize ektiğiniz biberiyeleri vurgulayarak, gururlanabilirsiniz.

Makarna, pizza, salata gibi seçenekler artık her yerde var. Eğer bir restoran menüsü hazırlıyorsanız farklı bir yemeğiniz mutlaka olsun. Misafirleriniz için bir menü hazırlıyorsanız herkesin en iyi yaptığınızı bildiği ünlü yemeğiniz mutlaka menüde olsun.

Unutma: "Çok" çok gelebilir

Çok yemek çok kafa karışıklığına sebep olabilir. Seçenekleri az tutun ama çeşitli olmaktan kaçınmayın.

Mutfaktakiyle menü uysun: Güncelleyin

Bu kısım restoran menüleri için geçerli. Eğer müşterilerinizden sürekli bir yemeğin çok pahalı olduğuna dair eleştiriler alıyorsanız mutlaka fiyatta güncelleme yapmanız gerekiyor demektir. Menüde mevsimi geçmiş sebzelerle yapılan yemeklerin olmaması için mevsim değişikliklerinde menünüzü güncellemeye özen gösterin.

Herkes aynı değil: Kişiye özel seçenekler

Menünüzde mutlaka vejetaryen ya da glutensiz gıdalar tüketen kişiler için seçenekler olsun ve bunları gözden kaçmayacak şekilde vurgulayın.

Bir tek siz yoksunuz: Rakip analizi

Rakip olarak gördüğünüz ya da kendinize örnek aldığınız mekanların menülerini mutlaka göz önünde bulundurun. Esinlenin ama kopyalamayın. Restoranınızda ya da evinizdeki sandalye sayısı kadar menünüz olduğundan emin olun. İki kelleye bir menü vermeyin.

Daha gerçekçi olur: Fotoğraf koyun

Yemeğin adını ve içindeki malzemeleri okumak müşteriye yeterli gelmeyebilir. Tabaklarına gelecek yemeğin nasıl bir şeye benzediğini görmek isteyebilirler. Bu yüzden özellikle öne çıkan ve çok klişe olmayan yemeklerin fotoğraflarını koymaya dikkat edin.

Bunları mutlaka yapın

- Menüde mutlaka içeceklere ve tatlılara ayrıca yer verin.
- Yemeğin içerisinde domuz ürünü ihtiva etmesi ve acı olması gibi önemli özellikleri mutlaka belirtin.
- Kolay okunabilir bir font, İngilizce dil seçeneği ve fiyat içeren bir menü olmasına dikkat edin.

Menüler hakkında ilginç bilgiler

• Yapılan araştırmalara göre yabancı ülkelerdeki menüler arasında pound ve euro tarifesinden hazırlanan menülere göre dolar üzerinden oluşturulan menüler müşteride daha uygunmuş algısı uyandırıyormuş. Fakat en garantisi menüye yemek fiyatı yazmamak. Müşterinin bir yemeğe ne kadar ödeyeceğini bilmemesinin para harcama olasılığını arttırdığı gözlemlenmiş.

• Bir müşterinin menü üzerinde harcadığı zaman ortalama 109 saniye olarak hesaplanmış.

• Tatlı menüsünde daima olması gerekenler; meyve, kahve, karamel, çikolata ve cheesecake. Tatlılar ana menüde kesinlikle yer almamalı.

• Yemek adı dışında yemek hakkındaki diğer bilgilerde büyük harf kullanmayın.

• Eğer yemeklerde 8 önemli alerjenden biri varsa mutlaka menüde uyarıya yer verin: Fındık, yer fıstığı, süt, buğday, yumurta, balık, kabuklular ve soya.

• İki sayfalı menülerde insanların ilk önce sağ sayfanın tam ortasına baktığını biliyor muydunuz? Buraya kar marjınızın en yüksek olduğu yemekleri koymalısınız!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?