Melisa Çayı Faydaları

Uçuktan Mide Problemlerine, Birçok Soruna Çözüm Olan Melisa Çayının Faydaları

Favorilerime
Ekle

Bitki çaylarını sevenler, daha sağlıklı olmak adına doğal ürünler kullanmayı tercih edenler, kendini sık sık aktarlarda, doğal ürünlerle dolu reyonların arasında bulanlar buraya!

Birazdan, bugüne dek belki değerini yeterince bilemediğiniz ama tanıyınca çok seveceğiniz, melisa otundan hazırlanan nefis bir bitki çayı ile tanıştıracağız sizi: Melisa çayı ile!

Ihlamur, kuşburnu, hadi bilemediniz yeşil çay ve papatya çayı gibi bitkisel çaylar bir yana, melisa çayı bir yana desek yeri! Vücuda olan etkileriyle neredeyse tek başına tüm bu bitki çaylarının etkisini gösteren melisa çayının faydaları hakkında bunları öğrenince eminiz siz de çok şaşıracak, en yakın zamanda hemen denemek, hatta düzenli olarak kullanmaya başlamak isteyeceksiniz!

Buyursunlar, melisa çayı faydaları nelerdir, bir yan etkisi var mıdır, melisa çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır gibi aklınıza takılabilecek tüm soruların yanıtlarını veriyoruz.

İçindekiler

  • Melisa çayının faydaları nelerdir?

Melisa Çayı Faydaları

Halk arasında oğul otu, limon nanesi, temre otu ve kovan otu gibi farklı isimlerle de anılan melisa otu, lapraklarının hafif limon kokusuna sahip olmasıyla diğer birçok bitkiden kolayca ayırt edilebiliyor, baharat olarak da kullanılan bu otun en çok kullanılan haliyse melisa çayı oluyor. İşte bu melisa çayının da faydaları ilk kez öğrenen herkesi şaşırtacak kadar fazla ve hayran uyandırıcı aslında. Siz de melisa çayı faydalarını merak ediyorsanız hemen aşağıya doğru alalım sizi.

Melisa çayı, antiseptik özellikler gösteriyor

  • Bu sayede uçuk ve ağız içi yaralarının hızla iyileşmesini sağlıyor.

Cilt ya da saç derisinde oluşabilen egzama, mantar gibi birçok soruna çözüm oluyor

  • Melisa çayı antiseptik özellikleri sayesinde cilt sağlığını da destekliyor.

Mikropları öldürücü bir özelliği bulunuyor

  • Bu sayede böcek ve sinek ısırıklarında etkili oluyor. Kaşıntı ve kızarıklıkların da hızla geçmesine yardımcı oluyor.

Melisa çayı, sedatif özellikler gösteriyor

  • Bu sayede vücutta sakinleştirici bir etki oluşturuyor.

Stres, gerginlik, depresyon gibi sorunların geçmesini sağlıyor

  • Bu özelliğiyle strese bağlı oluşan uykusuzluk problemini de ortadan kaldırıyor.

Melisa çayı, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

  • Bu da birçok mide probleminin çözümüne destek olmasını sağlıyor.

Melisa çayı, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardım ediyor

  • Gaz sancısı yaşayanların bu sorununa kısa sürede çözüm oluyor.

Doğal bir ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi gösteriyor

  • Melisa çayı, bu sayede grip, nezle gibi hastalıkların da hızla iyileşmesini sağlıyor.

Tansiyonun dengelenmesine yardım ediyor

  • Özellikle yüksek tansiyon problemi yaşayanlara destek oluyor.

Kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltıyor

  • Tansiyonun dengelenmesine destek olduğu için uzun vadede melisa çayı kalp ve damar sağlığını da koruyor.

Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırıyor

  • Bu sayede özellikle ileri yaşlarda görülebilen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

  • Bu sayede özellikle ileri yaşlarda görülebilen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Regl dönemi sancılı geçen kadınların ağrılarını hafifletiyor

  • Melisa çayının doğal bir ağrı kesici etkisi göstermesi sayesinde regl dönemi de çok daha ağrısız geçebiliyor.

Cilt sağlığını destekliyor

  • Özellikle gözeneklerin temizlenmesini, ciltte nem dengesinin sağlanmasını kolaylaştırıyor.

Sivilce oluşumunu en aza indiriyor

  • Var olan sivilce ve siyah noktalar da daha hızlı bir şekilde yok oluyor.

Melisa çayı cildi güneşin zararlı etkilerinden de koruyor

  • Melisa çayının ham içerek tüketilmesi hem de harici olarak cilde uygulanması sayesinde cilt, güneşin zararlı etkilerine karşı da daha dayanıklı bir hale geliyor.
  • Melisa çayı nerede bulunur?

Melisa Çayı Faydaları

Melisa çayının faydalarını öğrenince onu hemen denemek istemiş olabilir, aktarlardan, doğal ürün satışı yapan mağaza ve marketlerden melisa çayı temin etmeye karar vermiş olabilirsiniz.

  • Melisa çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır?

Melisa Çayı Faydaları

Çayımızı ya da kurutulmuş melisa otumuzu aldık. Peki ama aldığımız bu melisa çayı nasıl demlenir, nasıl hazırlanır, faydalarından yararlanmak için onu nasıl tüketmek gerekir dersiniz? Hemen anlatalım:

Melisa çayı için gerekli malzemeler:

  • 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa otu (Taze kullanacaksanız yaklaşık 1,5 çay kaşığına denk gelecek taze melisa yaprağı)
  • 1 su bardağı su

Melisa çayı nasıl demlenir?

Malzemelerden de anlayabileceğiniz gibi melisa çayını demlemek aslında çok kolay. Bir su bardağı suyu kaynatıp bir bardağa alın. Ardından içine kurutulmuş ya da taze olarak aldığınız melisa otunu belirtilen miktarda koyun ve bu şekilde yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında ise süzüp afiyetle için. Şifa olsun.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli noktalar da yok değil. Normal şartlar altında birçok bitki çayını hazırlarken farklı malzemelerden de destek alır, içeceğimiz çayın lezzetini artırmayı, daha şifalı bir hale gelmesini isteriz. Fakat melisa çayını olabildiğince sade bir şekilde içmenizde fayda var. Zira melisa otunun içinde bulunan bileşenler farklı maddelerle bir araya geldiğinde olumsuz etkiler oluşturabiliyor, zehirleme potansiyeli yüksek bir içecek haline dahi dönüşebiliyor, bizden uyarması.

  • Melisa çayı ne zaman içilir?

Melisa Çayı Faydaları

Melisa çayını günün istediğiniz zamanında içebilirsiniz. Ancak gün içinde 2 fincandan fazla içmemeye özen göstermelisiniz. Bu nedenle gün içinde melisa çayının genel olarak kahvaltı yapıldıktan sonraki saatlerde ya da akşam yemeğinden sonraki saatlerde içilmesi önerilir.

Eğer düzenli olarak melisa çayı tüketmeye karar verdiyseniz 10 gün boyunca melisa çayı içtikten sonra mutlaka 1 hafta ara vermeli, ardından yeniden içmeye başlamalısınız. Unutmayın, her şeyin fazlası zarar, aman diyelim.

Bunların yanı sıra eğer antidepresanlar ve tansiyon ilaçları başta olmak üzere, düzenli olarak tüketmeniz gereken bir ilaç varsa melisa çayı tüketmemeli ve içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü melisa çayı, bu ilaçlarla tepkimeye girebilir, etkilerini azaltabilir, yok edebilir ya da değiştirebilir. Aynı şekilde hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların da melisa çayı tüketilmesi önerilen bir durum değildir.

  • Melisa çayı zayıflatır mı?

Melisa Çayı Faydaları

Melisa çayı, antioksidan özellikleri de bulunan, bitkisel bir çay olduğu için zayıflamaya yardımcı olur. Ancak melisa çayı tek başına kilo verdirir denemez. Yine de sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla çalışmasına destek olduğu, hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemleri ortadan kaldırdığı için zayıflamaya önemli ölçüde katkısı olur. Yine de siz, zayıflamak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyenden destek almalı, sağlıklı beslenerek ve mümkün olduğunca spor yaparak kilo vermeye çalışmalı, melisa çayını tüketip tüketmemeniz gerektiği ile ilgili bilgiyi de doktorunuzdan mutlaka almalısınız.

  • Melisa çayının zararları nelerdir, bir yan etkisi var mıdır?

Melisa Çayı Faydaları

Yukarıda da anlattığımız gibi melisa çayı, faydalarıyla şaşırtan bir bitki çayı olsa da doğru miktarda ve doğru şekilde kullanılmadığında vücudumuza zararları, yan etkileri de olacaktır.

Bu nedenle ilk olarak melisa çayını ölçülü bir şekilde tüketmeye özen göstermeli, günde 2 fincandan daha fazlasını tüketmemelisiniz.Aksi halde ciltte kızarıklıklar, şişkinlikler, dökülmeler, mide bulantısı, alerji gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

İkinci olarak ise melisa çayı tüketmeye uygun olup olmadığınızı öğrenmelisiniz. Eğer kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekiyorsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz melisa çayı tüketmemeli, bu konuda mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.

Melisa çayının kullandığınız ilaçların etkilerini azaltabileceğini, bu olumlu etkileri olumsuza çevirebileceğini unutmamalı, tüketirken dikkati elden bırakmamalısınız, aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?