makaron-ve-derinlikleri

Bilinmeyen Tarihinden Püf Noktalarına: Makaron ve Derinlikleri

Favorilerime
Ekle

Büyüleyici ve çekici...

Dans, müzik,edebiyat veya tablolardan bahsetmiyorum, aşçılıkta bir sanattır, hele iş pastacılığa gelince, hele hele makaron denince...

Makaron, gerçekten son yılların en popüler tatlısı olmayı başarmıştır. Peki nedir, kimdir bu rengarenk, kalori ve lezzet bombası? Makaronun önce tarihine bir göz atalım, daha sonra ise püf noktaları ile Pierre Herme'den bir farkınız kalmayacaktır emin olun.

Evet, hepimiz makaronun bir Fransız yıldızı olduğunu sanıyoruz fakat hayır, makaron bir İtalyan güzelidir aslında. Hikayesi ise şöyle..

Orta çağda Fransa kralı 2.Henri, İtalyan prensesi Catherine de Medici ile evlendiğinde İtalya Venedik'ten Fransa'ya hediye olarak makaron (veya İtalyanların dediği gibi "maccherone" yani ince hamur) gelir. Kraliyet ailesi bu tatlıyı o kadar çok sever ki makaron son moda bir tatlı olur ve her baloda ikram edilmeye başlar. Şunu belirtmek gerekir ki, o zamanın makaronu ile günümüzünki aynı tatlı değildir. İki parça bademli beze arasındaki krema o zamanlar yoktu. Sade acıbadem kurabiyeleri idi makaronlarımız. 1930 yılında makaron bizim aşık olduğumuz, o arası nefis krema dolgulu tatlıya dönüşmüş. Bu buluş, kendisi yazar olan Laduree sahibin yeğenine aittir. Kendisi öncesinde kremayı kurabiyelerin üzerine sürermiş, fakat insanların ellerine bulaşıyor diye iki kurabiyenin arasına sıkmaya başlamış. Böylece ,1862 yılında açılmış olan Laduree 1930 yılında esas ününe kavuşmuş.

Şahsen benim daha çok sevdiğim bir diğer isim ise 1961 doğumlu olan Fransız pasta şefi Pierre Herme'dir. 14 yaşında pastacılığa başlayan Pierre, 20 yaşına geldiğinde Faucho'nun pasta şefi olur. "Pastaclığın Picasso'su" lakabını taşıyan usta pastacının makarona yeni bir hayat verdiğini söyleyebiliriz. Uyumsuzluğun aslında ne kadar uyumlu olduğunu kanıtlayan Herme, senede iki sefer (sonbahar-kış, ilkbahar-yaz) yen makaron koleksiyonları çıkarıyor. Domates, adaçayı, gül, yeşil çay, çesitli çiçekler, lavanta, tuzlu karamel, acı biberli çikolata ve daha binlerce farklı makaronun tadına Pierre Herme pastanelerinde bakabilirsiniz..

Bu muazzam tatlıyı sizde evinizde yapmak isterseniz,size tavsiyelerim ve püf noktalarım olacak , geçelim onlara..

  • Yumurta akları mutlaka 24 saat oda ısısında bekletilmiş olmalı. Bu içindeki fazla nemin uçuşması için gereklidir.
  • Gramaja ve yaptığınız tarife göre uymak çok ama çok önemli. Biraz ondan biraz bundan ilave edeyim derken, sonuç hüsran olacaktır.
  • Hassas tartı elinizde yoksa denemenizi tavsiye etmiyorum.
  • Gıda termometresi şart.
  • Tüm malzemeler mutlaka oda ısısında olmalı.
  • Mutfağın sıcaklığı hep aynı kalmalı. Camlar kapılar açılmamalı, cereyan olmamalı.
  • İtalyan mereng ile yapıyorsanız(Pierre Herme usulü, yumurta akları sıcak şerbet ile birleşiyor) şerbet 118 derecede mereng'e eklenmelidir(ne az ne fazla)
  • Badem tozu ve pudra şekeri mutlaka iki veya üç sefer elenmeli.
  • Makaronlar tepsiye sıkıldıktan sonra 15-20 dakika kenarda bekletilmeli. (Çatlamayı önler.)

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?