asli-aksoy-kuskonmaz-eli-belinde

13 Yıllık Kariyerini Geride Bırakıp Muğla'da Kuşkonmaz Üreten ODTÜ'lü Kadın

Favorilerime
Ekle

Neredeyse tüm beyaz yakalıların kurduğu "Her şeyi geride bırakıp Ege'de bir köye yerleşeceğim" hayallerini gerçekleştiren ve bunu başarılı bir iş modeline çeviren güçlü bir kadınla tanıştıracağız sizi bugün.

Aslı Aksoy... ODTÜ'den mezun, yüksek lisansını yapmış olan, İstanbul'da tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışan başarılı bir kadın olan Aslı Aksoy bir gün her şeyi, tüm kariyerini bir kenara bırakıyor ve kuşkonmaz yetiştirmek için doğduğu topraklara, Ege'ye, Kızılkaya'ya dönüyor.

Çoğu kişiye ilham olacak bu hikayenin detaylarına buyurun.

Kuşkonmazla Amerika'da tanıştı

hurriyet

Aslı Aksoy, Ula ilçesinin Kızılyaka Mahallesi'nde dünyaya gelmiş ve İzmir'de büyümüş. Sonra üniversite için Ankara'ya giden Aslı Aksoy ODTÜ'de okumuş. Okul bitince master da yapan Aslı Aksoy bundan sonra tekstil ve gıda şirketlerinde pazarlama müdürü olarak görev yapmış. Üstelik tam tamına 13 yıl...

37 yaşındaki Aslı Aksoy'un 13 yıllık kariyerini arkada bırakıp Muğla'da küçük bir köye yerleşmesini sağlayan ise Amerika'da yediği kuşkonmaz oluyor. Kuşkonmazın dünyada yeterince tanınmadığını, ülkemizde çok fazla üretilip yenmediğini fark eden Aslı böylelikle 42 dönümlük arazide kuşkonmaz üretimine başlıyor.

Beyaz yakalı çiftçi

hurriyet

Kuşkonmazı çok sağlıklı, çok lezzetli ve henüz Türkiye’de çok tüketimi olmayan, üretimi gelişmemiş bir ürün olarak gören Aslı Aksoy kendini beyaz yakalı çiftçi olarak tanımlıyor. Her şeyi geride bırakıp neden kuşkonmaz üretmek istediğini ise ondan dinleyelim:

"Sürekli Ege’ye, kendi topraklarıma dönmeyi hayal ettim ve sonunda bunu başardım. Bugün eken, ektiğini emekle üreten, büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir beyaz yaka çiftçi oldum. Toprakla uğraşmak bana hep çocukluğumdan bu yana cazip gelmişti. Para kazanmak ve düşüncelerimdeki işi yapmak için çiftçiliğe döndüm. Başka üniversite okudum ama okuduklarım bana burada da gerekli oluyor. Amerika’da servis edilen kuşkonmazı bizim burada ’tilkişen’, ’tilki Kuyruğu’, ’acı ot’ ve ’sarmaşık’ gibi isimlerle ve ’yabani kuşkonmaz’ olarak tanırız. Türkiye’de fazla üretim ve tüketim yaygın değil. Gerekli bilgileri Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’daki üreticilerle irtibata geçerek edindim. Türkiye’de bu işi yapan ziraat mühendisleriyle çalıştım. Kuşkonmaz folik asit açısından çok önemli. Mineral ve vitaminleri çok zengin, sindirime yardımcı, kalp dostu. Kan dolaşımını temizliyor."

Türkiye'deki en büyük ikinci kuşkonmaz arazisi onun

hurriyet

İlk olarak 2,5 dönüm bir arazide kuşkonmaza başlayan Aslı Aksoy, başarılı olunca 42 dönümlük bir arazide üretimi devam ettirmeye karar veriyor. Türkiye'de 500 dönümlük arazide üretim ile Eskişehir birinci sıradayken 42 dönümlük bu araziyle Muğla ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Geçen yıl Türkiye'de toplamda 120 ton kuşkonmaz üretildiğini söyleyen Aslı Akbaş bu sene ilk yılları olmasına rağmen 15 ton üretmeyi beklediklerini söylüyor.

7 kadın birlikte çalışıyor

elibelindetarim

Aslı Aksoy, yöre halkından 6 kadınla birlikte bu işi yürütüyor. Aralarında üniversite mezunu olanlar da var. Aslı Aksoy şirketinin ismini de kadın dayanışmasından alarak "Eli Belinde" koymuş. Son sözü gene ona bırakalım:

"Eli Belinde’yi geleneksel motiflerimizden, kilim ve halılarımızdan biliyoruz. Temel olarak kadını, doğurganlığı, verimi ve bereketi temsil eden bir figür. Biz her sabah bu tarlaya girdiğimizde aynı şeyleri kalbimizden geçiriyoruz. Bereket olsun, verimli bir hasat yapalım diyoruz. Zannediyorum ki başka sözcük bizi tarif edemez. Çalışan 7 kadınız ve 7 kadının sembolü eli belinde."

Kaynak: hurriyet.com.tr


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?