güzelavrat otu

Gerçekten Konuşulduğu Kadar Zararlı mı: Güzelavrat Otu Nedir?

Favorilerime
Ekle

Her bitki insan sağlığına faydalı değildir veya doğru oranda tüketilmesi gerekir. Ispanakla karıştırılan güzelavrat otu bitkisi hakkında neler bilmemiz gerekiyor? Avrat otu konuşulduğu kadar zararlı bir bitki mi? İnsan sağlığına ne gibi etkileri var? Son zamanlarda ismini daha sık telaffuz ettiğimiz güzelavrat otu ile ilgili bilmeniz gereken her şey karşınızda!

İçindekiler

Güzelavrat otu nedir?
Güzelavrat otu zehirli mi? Tüketildiğinde neler olur?
Güzelavrat otu yenirse ne yapılmalı?
  • Güzelavrat otu nedir?

avrat-otu-nedir

Kurağa yakın arazilerde, taşlık alanlarda içi hafif sulu küçük siyah meyvelere sahip bitkiler gözünüze çarpmıştır mutlaka. Açtığında da mor ve tonlarında çiçeklere sahip olur. İşte bu bitkinin adı avrat otu (güzelavrat otu) ya da Latince ismiyle Atropa belladonna. Meyveleri sık sık böğürtlenle karıştırılır. Ancak yapısı böğürtlenden ya da mavi yemişten oldukça farklıdır. Özellikle Anadolu'da oldukça fazla rastlanır bu bitkiye. Yeşil, geniş yaprakları da ıspanak yaprağını andırır ancak ıspanak yaprağından biraz daha damarlıdır. Doğada bu bitkiye rast gelirseniz aman başka bir bitkiyle karıştırmayın deriz.

  • Güzelavrat otu zehirli mi? Tüketildiğinde neler olur?

avrat-otu-zehirli-mi

J R Soc Health'nin vakalar üzerinde yaptığı araştırmasına göre avrat otu tüketildiği takdirde sinir sistemini etkileyebilecek kadar güçlü bir bitki. İçerisinde sinir sistemini doğrudan etkileyebilecek alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) bulunuyor. Bu nedenle insanlar için tüketimi yasaklı ve zehirli bir bitki olarak yerini almış durumda. Satışı yasaklı olan bitkiler listesinde de rastlıyoruz güzelavrat otu bitkisine.

Az miktarda tüketildiğinde ciltte kızarmalara, vücutta uyuşmalara neden olabiliyor. Biraz fazla tüketiminde şuur bulanıklığı, halüsinasyon ve anlamsız konuşma şikayetleri, nefes almakta güçlük, sürekli uyuma isteği, yüksek ateş gibi sıkıntılara neden olabiliyor.

  • Güzelavrat otu yenirse ne yapılmalı?

avrat-otu-zararli-mi

Eğer yukarıda saydığımız belirtilere sahipseniz hemen en yakın sağlık kurumuna başvurun. Vakit kaybetmeden zehirli maddelerin vücuttan atılması için tedavi sürecine başlanılması doktorlarca da önemle altı çizilen konulardan biri. Evde herhangi bir şekilde kendinizce bir tedavi yöntemi uygulamayın. En hızlı ve kısa sürede sağlık kurumları gereken müdaheleyi sizlere uygulayacaktır.

Sağlıkla kalın.

Kaynakça: J R Soc Health

Journalagent

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?